2024. augusztus 25., vasárnap

Karamellizált füge és egyéb fügefinomságok






Egy nassolni való füge, aminek íze és állaga hasonló az aszalt fügéjére. A sütés-szárítás után édesre karamellizálódik rajta a fahéjas cukor, úgyhogy egy igazi csemege. 
Már javában tart a fügék másodérése, így akinek sokat terem a fügefája, annak ajánlom kipróbálásra. Ezek a fügék Apukám kertjében termettek, úgy ahogy az alább látható egyéb fügés finomságokhoz felhasznált fügék is, melyeket az évek során készítettem el......

Hozzávalók: friss füge, kristálycukor, fahéj, citromlé.

Elkészítése:
A fügéket negyedbe vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, majd megszórtam fahéjas cukorral és meglocsoltam pár csepp citromlével mindegyik darabot. 
Előmelegített sütőben, majd teljesen kis lángon kb. egy óra alatt készre sülnek/száradnak. De ez az idő függ a fügék nedvességtartamától és a sütő hőmérsékletétől. A mi sütőnk nem jelzi a sütési hőmérsékletet, így csak annyit tudok mondani, hogy a legkisebb fokozatra állítottam.

Nagyon finom, de hogy meddig áll el nem tudom, mert mi azonnal elpusztítottuk 😃.


A negyedelt fügék a tepsiben

Megszórva fahéjas cukorral

Készre sülve/száradva......

....és közelebbről




Az egyéb fügés finomságok, amelyek már fent vannak a blogomon, 
de érdemes újra rájuk nézni és megkóstolni 😋:
 
(a fügés készítmények nevére kattintva előjön az eredeti bejegyzésem, ahol a hozzávalók és az elkészítésük menete látható, olvasható....)

2024. augusztus 19., hétfő

Ünnepi kenyér augusztus 20-ra - fehér kenyér előtésztával és TangZhonggal









Már rég sütöttem kenyeret, de most kedvet kaptam hozzá, s találtam is egy szimpatikus receptet, ami TangZhonggal készül. Sütöttem már ezzel az eljárással zsömlét és bagettet is, ami nagyin ízlett, gondoltam ez is beválik majd.

A gáztűzhelyünkben nehézkes igazán finom kenyeret sütni, de ez most mindent felülmúlt, ennyire jól még egy kenyerem sem sikerült. Belül lyukacsos, puha, kívül extra ropogós! Eszembe juttatta azokat a réges-régi kenyereket, amiket otthon ettünk, a nagymamám dagasztotta és pékhez vitte megsüttetni, ahol még a régi fatüzelésű kemence volt. De finom is volt az! Na, ez is olyan lett.....

A receptet ITT találtam, Gábor a Házi Pék receptje, a videója pedig ITT látható, szintén a recepttel.

Az előtészta készítésekor egy kis baki történt, mert a receptben 1 gramm élesztőt olvastam, amit én elírásnak véltem, és 1 dkg-ot tettem bele 😂. Tegnap este meg is kevertem - mert 12-14 óra pihenés volt írva hozzá -, jó két óra múlva már gyönyörű is volt, de reggelre újat kevertem, és délelőtt már sütöttem vele. Aztán később megnéztük a hozzá tartozó videót, és kiderült, hogy valóban csak 1 gramm, egy borsónyi élesztő kellett volna hozzá. De annak ellenére, hogy kicsit több élesztő van benne, nagyon, de nagyon finom kenyér lett belőle!

A TangZhong egy japán eljárás, amikor a vizet pár perc alatt összefőzzük a liszttel, de nem forraljuk. Miután besűrűsödött hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzávalók nálam, az előtésztához: 7 dkg BL-80-as kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 0,75 dl langyos víz, 
a TangZhonghoz: 2,5 dkg BL-80-as kenyérliszt, 1,75 dl víz, 
a tésztához: 25 dkg BL-80-as kenyérliszt, 2 csapott kiskanál só, 1,5 dkg sertészsír, kb. 0,5-1 dkg élesztő és 0,5-0,75 dl víz.

Elkészítése:
Először az előtésztát készítettem el, kb. 2 órával a tészta összeállítása előtt. Csavaros tetejű, nagyobb befőttes üvegbe tettem a lisztet, belemorzsoltam az élesztőt és elkevertem a vízzel.
A TangZhonghoz a lisztet elkevertem a vízzel, és pár perc alatt sűrűre főztem, hagytam hűlni.
Ezután összeállítottam a tésztát. A lisztet dagasztótálba szitáltam, sóztam, majd hozzáadtam az előtésztát, a TangZhongot és a langyos vízben elkevert lisztet. Elkezdtem géppel dagasztani, és mikor már egynemű volt a tészta, a zsírt is hozzáadtam. 5-7 perc dagasztás után olajjal kikent tálba tettem át a tésztát, konyharuhával letakartam és egy nejlon zacskót húztam rá.
50 perc kelesztés után kicsit átgyúrtam a tésztát, kigömbölyítettem, sütőpapírra tettem, és egy pengével bevagdostam. Így pihentettem újabb 20 percig.
Közben a sütőt előmelegítettem, alulra egy tepsiben vizet raktam, és beletettem egy nagyobb méretű jénai tálat, hogy az is melegedjen. Mikor jól felmelegedett a sütő és a tál, a sütőpapír segítségével beemeltem a kenyeret a jénai edénybe, rátettem a tetejét és kb. 15 percig nagy lángon sütöttem, majd alacsonyabb fokozaton újabb 15 percig sütöttem. Ekkor levettem a jénai tál tetejét, és így fedő nélkül addig sütöttem, még szép aranybarna nem lett a kenyérkém. (Ezek a sütési idők sütőnként változhatnak.)
Mikor kisült lekentem hideg vízzel és konyharuhába bugyoláltam.

Nagyon finom, még másnap is, ajánlom mindenkinek, aki otthoni kenyérsütésre adja a fejét!


Az előtészta a megkeverésekor....

...és két óra múlva

A tészta dagasztása - a tálban a liszt, az előtészta, a TangZhong
és a vízben feloldott élesztő

A már megkelt tészta

A megformázott kenyér....

...és az újabb pihentetés után - lehet sütni

A megsült szép kenyér



2024. augusztus 15., csütörtök

Tojásos levócsal töltött rántott csirkemell





Finom és különleges ebédünk volt, legalábbis nekünk különleges volt és újdonság.

Az Ízőrzők Erdőtarcsa epizódjában láttam meg, megtetszett, gyorsan meg is sütöttem. Ott karajjal készült és gáncával (dödölle), én csirkemellel csináltam és hasábkrumplival tálaltam.
Ha szeretitek a rántott húst, de kicsit már unalmas mindig ugyanúgy elkészíteni, próbáljátok ki, és nézzétek meg az eredeti receptet is!

Hozzávalók nálam: 4 nagyobb szelet csirkemell, 
a töltelékhez: 1 nagyobb hagyma, zsír, 2 közepes paradicsom, kb. 15 dkg, szintén kb. 15 dkg piros-sárga-zöld húsú paprika vegyesen, só, frissen őrölt bors, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 2 kisebb tojás, 
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.

Elkészítése:

Először a lecsóhoz a vöröshagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágtam.
A hagymát kevés zsíron megpároltam, majd hozzáadtam a paprikákat. Fűszereztem sóval, borssal és őrölt paprikával. Végül beletettem a paradicsomot is, és addig pároltam, amíg elfőtte a levét. Két tojást felütöttem, pár csipet sóval felvertem, és a lecsóban sűrűre sütöttem.
Amíg hűlt, előkészítettem a húst. Kicsit kiklopfoltam, enyhén mindkét oldalát sóztam és borsoztam.
A hússzeletek egyik felébe púpozott evőkanálnyi lecsós tölteléket halmoztam, ráhajtottam a hús másik felét, széleit összenyomkodtam, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgattam, ahogy egy hagyományos rántott hús esetén. Bő olajban mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem.

Tálalásnál a húsokat kissé ferdén kétfelé vágva hasábkrumplival tálaltam.


Kezdjük elkészíteni a lecsót - a zsíron a hagyma és a paprika....

....benne van már a paradicsom is....

Tovább párolva együtt

Belekerül a tojás is

Sűrűre sütve a tojásokkal

A hússzeleteken egy-egy halom töltelék, még rá kell hajtani a hús másik oldalát,
és lehet panírozni.




2024. augusztus 11., vasárnap

Erdei szeder-túró fagyi


Tálalva

Ezek a gombócok még nincsenek meglocsolva a szeder sziruppal....

...ezek pedig már igen...



Újra itt vannak a meleg nyári napok, amiket egy finom házi fagyival próbálunk elviselhetőbbé tenni. Teljesen saját elgondolásból készítettem, és még az került bele, ami éppen itthon volt. Most egy főzött fagylalttal próbálkoztam meg....

Egy egy-két héttel ezelőtti pilisi kirándulásunk alkalmával szép erei szedrekkel teli úton gyalogoltunk, amikből először csak csipegettünk, eszegettünk, aztán gondoltuk, hogy haza is vihetnénk belőle. Így egész szép adagot sikerült szednünk belőle, s egy részéből mindjárt egy fagyi ízesítése jutott eszünkbe.
Hazaérve azonnal fagyasztóba tettem, amiből most ez a finom, ízletes, fagyi készült. Mert az erdei gyümölcsök mindig finomabbak, édesebbek és zamatosabbak, mint a kerti társaik, legyen az szamóca, áfonya, vagy éppen mint most, a szeder....

Hozzávalók: kb. 20 dkg erdei szeder + ízlés szerint cukor, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 2 dl tej, 10 dkg túró, 1 kis doboz joghurt (150 gramm), még 2 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl Hulala vagy tejszín.

Elkészítése:
Először a szedret főztem meg, csak épp hogy, hogy át tudjam passzírozni. Az átpasszírozott sűrű szederhúst ízlés szerint cukroztam.
A sárgájákat kikevertem az 5 dkg cukorral, majd hozzáöntöttem 2 dl megmelegített tejhez, és pár percig takaréklángon főztem, hogy kicsit sűrűsödjön. Hagytam hűlni.
A túrót a joghurttal, a porcukorral, a vaníliával és a citromlével botmixerrel simára turmixoltam, utána hozzáadtam a citrom héját, és az előző főzött krémet. Végül belekevertem a felvert Hulalát is, és műanyag dobozba öntöttem.
Mélyhűtőbe tettem, majd óránként háromszor átkevertem. Az utolsó átkeverésnél belekevertem a szeder szirupból is - hogy szép márványos legyen - és ismét a fagyasztóba tetem. Csak másnap ettünk belőle először.
Tálaláskor a "kigombócolt" fagylaltot még meglocsoltam a maradék szeder sziruppal.

Nagyon finom lett, pikáns ízű fagylalt lett belőle!


A szedrek még az erdőben a bokron...


A szeder főzése

A tojássárgájás krém

Beletesszük a felvert Hulala habot is

A műanyag dobozban

Belekeverve a szeder szirup és kidíszítve szeder szemekkel - mehet a fagyasztóba