2024. augusztus 25., vasárnap

Karamellizált füge és egyéb fügefinomságok






Egy nassolni való füge, aminek íze és állaga hasonló az aszalt fügéjére. A sütés-szárítás után édesre karamellizálódik rajta a fahéjas cukor, úgyhogy egy igazi csemege. 
Már javában tart a fügék másodérése, így akinek sokat terem a fügefája, annak ajánlom kipróbálásra. Ezek a fügék Apukám kertjében termettek, úgy ahogy az alább látható egyéb fügés finomságokhoz felhasznált fügék is, melyeket az évek során készítettem el......

Hozzávalók: friss füge, kristálycukor, fahéj, citromlé.

Elkészítése:
A fügéket negyedbe vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, majd megszórtam fahéjas cukorral és meglocsoltam pár csepp citromlével mindegyik darabot. 
Előmelegített sütőben, majd teljesen kis lángon kb. egy óra alatt készre sülnek/száradnak. De ez az idő függ a fügék nedvességtartamától és a sütő hőmérsékletétől. A mi sütőnk nem jelzi a sütési hőmérsékletet, így csak annyit tudok mondani, hogy a legkisebb fokozatra állítottam.

Nagyon finom, de hogy meddig áll el nem tudom, mert mi azonnal elpusztítottuk 😃.


A negyedelt fügék a tepsiben

Megszórva fahéjas cukorral

Készre sülve/száradva......

....és közelebbről




Az egyéb fügés finomságok, amelyek már fent vannak a blogomon, 
de érdemes újra rájuk nézni és megkóstolni 😋:
 
(a fügés készítmények nevére kattintva előjön az eredeti bejegyzésem, ahol a hozzávalók és az elkészítésük menete látható, olvasható....)

10 megjegyzés:

  1. Nem tudnék választani mert mindegyik nagyon finom lehetett! Abban a csodakertben minden megtalálható hála Édesapádnak !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Édesapám nevében is! A fügék mind finomak voltak, lehet sok mindent csinálni belőlük. A kertben sokféle megterem, hát még ha nem lenne ilyen nagy hőság, akkor még szebb lenne az idei termés. Ezt a kánikulát nem csak mi, hanem a növények sem bírják....

      Törlés
  2. A fügelekvárt már megcsináltam, most kipróbálom ezt a sült variációt, nagyon jól néz ki és szerintem finom is lesz....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mari, próbáld ki, nekünk nagyon ízlett!

      Törlés
  3. Nagyon sok finomságot készítettél fügével, jó lenne végigkóstolni. Csatlakozom Évához, Édesapád kertje egy "csodakert" melyben minden megtalálható. További jó egészséget kívánok Neki a kertészkedéshez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva, Édesapám nevében is! A kertészkedés ebben a nagy melegben nagyon nehéz, mint minden más is.... reméljük egyszer megjön a lehűlés!
      Fügéből sok finomság készíthető, szeretjük mindet.

      Törlés
  4. Mennyei csemege, de bármelyik finomságot szívesen megkóstolnám. Sajnos aranyárban van a füge, így álmodni sem merek arról, hogy egyszer fügelekvárt főzzek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea! Ha nekünk is a piacon kellene venni a fügét, biztos hogy nem tudnék ennyi finomságot készíteni. Nagyon drága, sajnos!

      Törlés
  5. Jó sok mindent készítettél! A fügelikőr már nálam is elindult úgy, ahogy javasoltad, de több félét nem készíthetek, mert a cukrosok nyersen se ehetik, egyik lányunk szokta megkapni, ő meg csak így szereti, pedig nagy kihívás a sok finomság nálad. Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Szívből kívánom, hogy jól sikerüljön a likőröd, biztos beszámolsz majd róla, ha elkészül.... 😄

      Törlés