2024. június 27., csütörtök

Gyümölcsrizs barackokkal és sós karamelles cukorral








Ha nyár, akkor legyen mindig a hűtőszekrényben valami hűs finomság 😊. Szeretjük a gyümölcsrizst, akár tél van, vagy nyár, de ilyenkor mégis finomabb, mert sokféle friss gyümölcsöt keverhetünk bele. Most hogy nyár van, napszínű gyümölcsökre esett a választásom: sárgabarackra, nektarinra, sárga- és fehér húsú őszibarackra, és áfonyára, hogy kicsit feldobja a színeket.
Még egy nagy adag tejszínhabot, vagyis Hulalát is kevertem a rizsbe, így sokkal lágyabb, krémesebb, habosabb lett.
Van egy kis üveg sós karamelles szóró cukrom, ezzel is ízesítettem a rétegeket és a tetejét.
Nagyon finom lett!

Hozzávalók a tejberizshez: 1,5 dl rizs (12-13 dkg), 4 dl tej, 5 dkg cukor, vagy ízlés szerinti, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 tasak vaníliás cukor,
még a tejberizsbe: 2 dl Hulula,
a gyümölcsök: 1-1 sárgabarack, nektarin, sárga- és fehér húsú őszibarack, 10 dkg áfonya,
a tetejére: sós karamellás szóró cukor.

Elkészítése:
A rizst egy csipet sóval feltett főni annyi vízben, hogy ellepje, majd hozzáadtam a vajat, és elkezdtem főzni. Ha elfőtte a vizet, hozzáöntöttem a tejet, és kis lángon, fedő alatt puhára főztem. Közben többször megnéztem, kevergettem, mert könnyen odaég. A cukrot és a vaníliás cukrot csak akkor kevertem hozzá, amikor készre főtt.
Hagyjuk kihűlni, ha nagyon besűrűsödne, adhatunk még hozzá tejet.
Amikor kihűlt, hozzákevertem a felvert Hulalát, jó háromnegyed egészet. Így lágy, könnyű habos lett.
Egy üvegtálba rétegesen tettem a rizst és a gyümölcsöket, amikre rászórtam a sós karamelles cukorból. 
A tetejére a tejberizsből tettem egy vékony réteget, és megszórtam a maradék áfonyával. Ennek a tetejére is került még a karamelles cukorból. 


Az első rizsrétegen a nektarin...

...utána a sárgabarack...

...a sárga húsú őszibarack és az áfonya...

...a fehér húsú őszibarack...

A tetején, ami megmaradt, utána pedig még egy vékony rizsréteg fog majd jönni



2024. június 24., hétfő

Ribizlis-túrós pite meggyöntettel


A pite még a formában

Felszeletelve...


És már rajta a meggyöntet is....




Hozzávalók nálam, egy 23 cm átmérőjű formához, a tésztájához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, fél tasak sütőpor,
a túrós töltelékhez: 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja,
a töltelék alá: 2-3 evőkanál gríz,
a gyümölcs a tetejére: 20 dkg ribizli (a piros mellett lehet fehér- fekete ribizli is), pár szem málna, 5-6 dkg cukor, egyharmad vagy fél tasak tortazselé,
a gyümölcs öntethez: meggy (jó maroknyi, nem mértem), és pár szem eper, ízlés szerint cukor és pár csepp citromlé.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd fél órára hűtőszekrénybe tetten pihenni.
Közben elkészítettem a túrós tölteléket, a hozzávalóiból sima krémmé kevertem.
A fél óra eltelte után kisodortam a tésztát, kibéleltem vele a kerámia formát, körben a szélét a forma mentén egyenesre vágtam. (Az így megmaradt kevéske tésztát félretettem, utána muffin formákban megsütöttem.).
Előmelegített sütőben pár perc alatt elősütöttem.
Ezután megszórtam a grízzel, beleöntöttem a túrós tölteléket, visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem.
Miközben hűlt, elkészítettem a rávaló ribizlis tölteléket:
A ribizlit a cukorral egy-két perc alatt - csak nagyon rövid ideig, hogy ne maradjanak nyersek, és a szemek még szépen egyben maradjanak - megpároltam. A tortazselét a tasak leírása szerint megfőztem, majd a ribizlihez adtam, végül a készre sült pite tetejére öntöttem. Hagytam hogy megdermedjen.
A meggyből és az eperből hirtelen elhatározással - ezek maradékok voltak -, csak pár perc főzéssel, ízlés szerint cukorral és pár csepp citromlével egy finom pikáns gyümölcsöntetet főztem össze, amit hidegen a tálaláskor a szeletek tetejére kanalaztam. 
Ez a mártás el is hagyható, de nagyon fincsi volt rajta! 😋


A tészta a piteformában, mögötte a túrókrém és a gyümölcsök

Az elősütött tésztán a túrókrém, lehet készre sütni

A ribizli pár perces főzése

A kisült pite

És rajta a ribizli



2024. június 21., péntek

Őszibarack befőtt








Itt a befőzés ideje - már hetek óta -, sok mindent tehetünk el télire. Idén minden előbb érik, vannak gyümölcsök, amiket előző években ilyenkor főztünk be, idén pedig már leértek. 

Őszibarackot is már június eleje óta kapni. Régebben a szüleimtől, most már Apukámtól kapjuk minden évben a kész üveget, vagy együtt tesszük el a szép vidéki gyümölcsöt, de idén én is megpróbálkoztam pár üveget befőzni, mert szép gyümölcsöt tudtam venni, elfogadható áron. 

A szokásos, amúgy jól bevált családi recepttől kicsit eltértem (ahhoz megfelelő nagy fazék kell, és az üvegeknek is egyforma magasnak kell lennie), ezért inkább olyan eljárással tettem el, ahogy két éve a birset is.

Mindkét módszerrel eltett dunsztos nagyon finom. Nagyon szeretjük az őszibarackot, talán ez a gyümölcs a legfinomabb az összes befőtt között!

Hozzávalók: őszibarack, 1 liter vízhez kb. 30 dkg cukor, citromlé, 
a tetejére: vaníliás cukor és késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A barackokat meghámoztam, gerezdekre vágtam. Ez sajnos még nem volt magvaváló, de ezekből is szép szeleteket tudtam vágni. Azonnal citromos vízbe tettem a meghámozott feldarabolt gyümölcsöt, hogy ne barnuljon meg.
Megkevertem a főzőlevét, 1 liter vízhez 30 dkg cukrot adtam (ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet), és ebben megfőztem a barackot, de csak pár percig, hogy kicsit még roppanós maradjon. A főzési idő nagyban függ attól, hogy mennyire kemény a barack, vagy már puhább.
Még forrón, azonnal üvegekbe mertem, tetejükre még szórtam egy-két kis kanálka vaníliás cukrot és késhegynyi szalicilt. Tetejét lezártam a fémtetővel, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni.






2024. június 17., hétfő

Piskótatekercs zabpehelyliszttel






 
Lisztmentes piskótatekercset sütöttem, amit eddig még soha. Aninál láttam meg, nagyon megtetszett, de mivel nem akartam nagy tekercset sütni - gondoltam kettőnknek ekkora is elég lesz, próbaképpen -, ezért csökkentettem a hozzávalók mennyiségét. Nagyon finom lett, több is elfogyott volna. A tetejére még olvasztott csokoládét csurgattam, és bogyós gyümölcsöket is kínáltam hozzá. 
 
Próbáljátok ki, megéri! 😋

Hozzávalók nálam, a tésztájához: 4 tojás, 2 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 6 evőkanál zabpehely, 1 teáskanál sütőpor, 
a megkenéséhez: sárgabaracklekvár, 
a tetejére: 4-5 dkg étcsokoládé, esetleg bogyós gyümölcsök és menta-vagy citromfűlevelek.

Elkészítése:
A zabpehelyt lisztfinomságúra megdaráltam. 
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéből kemény habot vertem, majd belecsorgattam a vizet, és alacsony fokozaton tovább verve egyenként hozzáadtam a sárgáját és a sütőporral elkevert zabpelyhet. 
Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztát, ami kb. 25 x 30-32 cm-esre szétfolyt benne. Nem volt megfelelő méretű tepsim, csak nagyobb és kisebbek.
Előmelegített sütőben megsütöttem, mint egy hagyományos piskótát. Amikor kész volt, kiborítottam egy tiszta sütőpapírra, és a rövidebb oldalától kezdve feltekertem.
Amikor már langyos volt, akkor megkentem a lekvárral.
Tetejére pedig gőz fölött olvasztott csokoládét csurgattam, és egy-két szem ribizlit tettem.
 





2024. június 12., szerda

Töltött bundás kenyér


Az egyik kenyér kettévágva

Itt még csak az első sült ki....

Közelebbről

Kicsit kikukucskált a sajt, de annál finomabb 😋


Ilyet rég ettünk először, már évekkel ezelőtt Erdélyben, Zetelakán a Küküllő Panzióban, a kedves tulajdonos specialitása. Ott mindig reggelire kaptuk, tartalmas, laktató finomság, amivel aztán ki lehet bírni a napközbeni túrázásokat.
Idén is, a pünkösdi ott-tartózkodásunk idején ez volt az egyik reggelire, ezért is jutott eszembe, hogy mennyire szeretjük, de itthon még nem készítettem el egyszer sem. Tegnap aztán végre megsütöttem vacsorára, nagyon finom volt! 
 
Próbáljátok ki, ha eddig nem ismertétek volna....


Hozzávalók nálam, mennyiségek nélkül: kenyér, tojás, vaj, felvágott, sajt, snidling, 
a kisütéséhez: olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A kenyérszeleteket enyhén megvajaztam. Alulra tettem egy szelet csülökhúsos felvágottat, rá sajtszeleteket, most csak trappistát, de készíthetjük füstölt sajttal is, biztos még ízletesebb lenne.
A felvágott is lehet bármilyen, nekem ez a csülökhúsos most nagyon ízlett, de tehetünk bele szalámit, füstölt kolbászt is, és akár mustárt is. Közéje szórtam apróra vágott snidlinget is, és a sajt tetejére még egy szelet felvágottat tettem, aztán rá a másik szelet kenyeret.
Felvert, megsózott tojásba forgattam, és kisütöttem serpenyőben a zsiradékban, úgy ahogy egy bundás kenyeret szokás.

Tálalásnál kínálhatunk még mellé uborkát, paprikát, zöldhagymát.....


A kenyerek előkészítése




2024. június 8., szombat

Sült máj rösztivel


Tálalva

Még a ketchup nélkül


Egy pirított máj, a megszokottnál kicsit eltérő körettel. Finom, tartalmas ebéd volt.... 
 
Mennyiséget sehova sem írtam, gondolom nem is szükséges pontosan, a képeken úgyis látszik, hogy milyen nagy, vagy inkább kicsi adagot készítettem 😊. Nekünk kettőnknek elég volt. És ha valaki kedvet kap hozzá, és megsüti, annyit készít, amennyi szükséges.

Hozzávalók a sült májhoz: sertés máj, só, bors, majoránna, zsír, liszt, 
a rösztihez: krumpli, só, bors,
és még a tetejére: füstölt szalonna, hagyma, fokhagyma, ketchup.

Elkészítése:
A májat felszeleteltem, kisebb darabokra vágtam, majd hideg vízben áztattam, egy-kétszer cserélve a vizet, így szebb, világos színe lett. (Lányoméknál ettünk ilyen módon előkészített májat, és nagyon megtetszett és ízlett). Sütés előtt kicsit megtörölgettem, hogy ne legyen vizes, és megforgattam lisztben. Zsíron megsütöttem, közben borsoztam és megszórtam majoránnával. Csak a végén sóztam.
A rösztihez a krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam, borsoztam, majd egy nagy pogácsaszaggatóba nyomkodva kerek formákat alakítottam belőle, amiket óvatosan kiemelve egy teflon tarkedlisütőben megsütöttem, közben egyszer megfordítottam, hogy mindkét oldaluk szépen átsüljön. A sütőforma mélyedéseit kevés zsiradékkal kikentem.
Egy harmadik serpenyőben kisütöttem a szalonnát és apróbb hagymákat. Ehhez nem kellett semmi zsiradék, a szalonna épp elég zsírt engedett ki magából. A kakastaréj formájú szalonna szeletek végeit kisülés után még törött paprikába is mártottam. 
Mikor minden elkészült tálaltam. A tányérban alulra tettem egy rösztit, rá a sült májat, arra a sült hagymát és szalonnát. Tetejére még friss, nyers fokhagymadarabok és ketchup is került, valamint vegyes savanyúságot is kínáltam mellé.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!


Sülnek a máj szeletek....

...a röszti...

...és a szalonna, hagyma is



2024. június 3., hétfő

Gyümölcstorta eperrel-almával-meggyel





Rég sütöttem gyümölcstortát, pedig szeretjük. Van is a blogomon, kettő,  ITT  egy hagyományos, és  ITT egy "tengerparti álom" 😊.

Régen Anyukám is gyakran sütötte hétvégére, sima piskótával, és általában olyan gyümölccsel, ami a kertben termett. És puding nélkül, akkor még nem volt divat a gyümölcs alá tenni, de pár éve, már én is így készítem...

Most Nea adott ihletet ehhez a könnyű nyári gyümölcsös édességhez, olyan szép tortát sütött, hogy kedvet kaptam hozzá. Ő vajas piskótával készítette, így én is megpróbálkoztam hasonló tésztával, mert ilyet még nem sütöttem. Én is 3 tojásból sütöttem, de mivel kisebbek voltak, így a többi hozzávalót kicsit lecsökkentettem....
Nagyon finom lett 😋, örülök, hogy kipróbáltam, köszönöm Nea!

Félig-meddig szülinapi torta is volt, mivel a férjemmel mindketten májusiak vagyunk. Az ő születésnapját  Erdélyben, pünkösdkor ünnepeltük, az enyémet pedig jó egy hétre rá, már itthon.

Hozzávalók nálam, a tésztához: 3 tojás (kisebbek), 10 dkg cukor, 8 dkg liszt, 6-7 dkg vaj, (1 csapott mokkáskanál sütőpor, de el is hagyható),
a pudinghoz: 1 csomag főzős vanília puding, 4 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
a gyümölcsök: eper, meggy, alma + cukor, citromlé, pár szem szegfűszeg, és pár szem fekete ribizli, vagy áfonya,
a tetejére: 1 csomag tortazselé, 2,5 dl az alma főzővizéből.

Elkészítése:
Először a vajas piskótát készítettem el. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat, a sütőporral elkevert lisztet, és a felolvasztott, lehűtött vajat.
A masszát kizsírozott, lisztezett formába öntöttem, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. (A sütő ajtaját tilos nyitogatni! Ha a piskóta megsült kitámasztjuk a sütő ajtaját és 5-10 percet benne hagyjuk a tésztát, hogy ne essen össze.)
Sütőrácsra téve hagytam teljesen kihűlni.
Közben az almát ízlés szerint cukorral, szegfűszeggel és citromlével roppanósra megfőztem, mint egy kompótot. Mikor kihűlt felszeleteltem.
A pudingot a tasak leírása szerint megfőztem, de csak 4 dl tejjel. Letakartam, hogy ne bőrösödjön, és amikor már nem volt forró, a langyosra hűlt piskóta mélyedésébe öntöttem (nem kellett mind hozzá).
Ezután a tetejét kidíszítettem a gyümölcsökkel. 
A tortazselét megfőztem a tasak utasítása szerint 2,5 dl alma-főzővízzel, és amikor már nem volt forró, de még nem kezdett dermedni, bevontam vele a gyümölcsöket. (Ez sajnos nem egészen úgy sikerült, ahogy szerettem volna, először még nagyon folyt, aztán gyorsan dermedni kezdett, így nem lett szép egyenletes a zseléréteg.)
A tortát hűtőbe tettem, és amikor teljesen megdermedt rajta a zselé, csak akkor szeleteltem fel.