2024. június 17., hétfő

Piskótatekercs zabpehelyliszttel






 
Lisztmentes piskótatekercset sütöttem, amit eddig még soha. Aninál láttam meg, nagyon megtetszett, de mivel nem akartam nagy tekercset sütni - gondoltam kettőnknek ekkora is elég lesz, próbaképpen -, ezért csökkentettem a hozzávalók mennyiségét. Nagyon finom lett, több is elfogyott volna. A tetejére még olvasztott csokoládét csurgattam, és bogyós gyümölcsöket is kínáltam hozzá. 
 
Próbáljátok ki, megéri! 😋

Hozzávalók nálam, a tésztájához: 4 tojás, 2 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 6 evőkanál zabpehely, 1 teáskanál sütőpor, 
a megkenéséhez: sárgabaracklekvár, 
a tetejére: 4-5 dkg étcsokoládé, esetleg bogyós gyümölcsök és menta-vagy citromfűlevelek.

Elkészítése:
A zabpehelyt lisztfinomságúra megdaráltam. 
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéből kemény habot vertem, majd belecsorgattam a vizet, és alacsony fokozaton tovább verve egyenként hozzáadtam a sárgáját és a sütőporral elkevert zabpelyhet. 
Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztát, ami kb. 25 x 30-32 cm-esre szétfolyt benne. Nem volt megfelelő méretű tepsim, csak nagyobb és kisebbek.
Előmelegített sütőben megsütöttem, mint egy hagyományos piskótát. Amikor kész volt, kiborítottam egy tiszta sütőpapírra, és a rövidebb oldalától kezdve feltekertem.
Amikor már langyos volt, akkor megkentem a lekvárral.
Tetejére pedig gőz fölött olvasztott csokoládét csurgattam, és egy-két szem ribizlit tettem.
 





8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta , finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Még sose hallottam, meg nem is gondoltam.... a zabpehelyből (ami mindig van itthon) én csak afféle müzliket szoktam csinálni - de hogy megsütni is lehet.... ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, nagyon finom, könnyű tészta lesz belőle.

      Törlés
  3. Örülök, hogy kipróbáltad és ízlett. Nagyon szép lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani ezt a remek receptet, nagyon finom volt!

      Törlés
  4. Nagyon szép lett a piskótatekercsed, és nagyon, de nagyon finom lehet. Én is elmentettem Ani receptjét, de még nem jutottam el odáig hogy kipróbáljam. Én a piskótát mindig forrón kenem meg a lekvárral és rögtön feltekerem, akkor jól beszívja a lekvárt, és nagyon finom úgy is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, nagyon finom lett, próbáld ki Te is, ha már úgyis várólistán van 😋.
      És köszönöm a jó ötletet, a piskótatekercs megkenésével kapcsolatban. Ki fogom próbálni legközelebb!

      Törlés