2016. december 18., vasárnap

Narancsos almalekvár, fűszeresen


Egy finom télies ízvilágú lekvár, pont ünnepekre való....



Hozzávalók, amennyiből most készült: 2 kg alma, kb. 2,6-2,7 kg narancs, fél citrom leve, 50 dkg cukor, 2-3 csillagánizs, néhány fahéjdarabka, 8-10 szegfűszeg, kb, 2 cm ujjnyi vastag friss gyömbér, és ízlés szerint ha kell még őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj és őrölt gyömbér, 1 tasak fűszeres dzsemfix,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A narancs levét kifacsartam, rostjait kiskanállal még kikapartam, amennyire lehetett. Az almát feldaraboltam, és mindjárt a narancslébe tettem, amibe egy fél citrom levét is beleöntöttem, hogy ne barnuljon meg az alma. Meg is maradtak szép világosan.
A darabos fűszerekkel addig főztem, amíg az alma megpuhult. Kicsit vártam, hogy ne legyen már forró, és botmixerrel pépesítettem, úgy, hogy pár almadarabka azért maradjon benne.
Hozzáadtam a cukrot, kóstolgattam, hogy kell-e még az őrölt fűszerekből bele, majd mikor elolvadt a cukor belekevertem a dzsemfixet, még 4-5 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A lekvár főzésének megkezdése....

...és mire elkészült, ilyen lett



6 megjegyzés:

  1. Különleges lekvár, nagyon finom lehet. Én fahéjas és rozmaringos almalekvárt főztem, az is nagyon ízletes volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Te lekvárod is nagyon finom lehetett! Almából én most főztem először lekvárt, finom fűszeres lett :-)

      Törlés
  2. Ez biztosan nagyon finom lett! Igazi különlegesség! :)

    VálaszTörlés