2016. március 10., csütörtök

"Mit főzzünk nagypénteken?" - sóba-vízbe kruplilevest és mákos tésztát


A leves és a tészta tálalva a réges-régi, Nagymamám által hímzett terítőn

"Mit főzzünk nagypénteken? ezzel a címmel hirdetett Ani, A parókia konyhájából blog háziasszonya újabb játékot, húsvét előtt. Mint kiderült, szívesen fogadna régi, hagyományos nagypénteki recepteket. Jó ötlet, így kicsit megismernénk, hogy az ország különböző területén mit főztek nagyanyáink, dédanyáink....

Én két tipikus mözsi ételt főztem ma, erre a célra. Mözs, ez a számomra kedves falu Tolna megyében található, ahol felnőttem. Nagymamám nagypéntekre mindig sóba-vízbe krumplilevest főzött, metélt tésztával, utána pedig valamilyen tésztafélét, túróst, dióst vagy mákost.
Most a mákos tésztára esett a választásom, mert otthon ez is "mözsi módra" készül, készült. Ugyanolyan metélt tésztából mint amilyen a levesben van, pirított kenyérprézlivel.

Mindkét ételt rég ettem már, s most nagyon-nagyon ízlett.....

A sóba-vízbe krumplileves...

...és a mákos tészta, mözsi módra

Hozzávalók a leveshez: krumpli, hagyma, só, pirospaprika, esetleg ha jobban ízesíteni szeretnénk: zeller, zöldpaprika, petrezselyemzöld, egy kisebb paradicsom.

Elkészítése:
A világ legegyszerűbb levese, de nagyon finom, íze hasonlít a halászléhez. 
Sós vízben odaállítjuk főni a kockára vágott krumplit és a finomra vágott hagymát. Ha felforrt megszórjuk pirospaprikával, és készre főzzük. 
Ha kicsit ízesíteni, gazdagítani szeretnénk, akkor ízlés szerint tehetünk bele egy darabka zellert, egy-két szelet zöldpaprikát, petrezselyemzöldet, és a főzés vég felé egy kisebb paradicsomot is.
Metélt tésztával tálaljuk.

Hozzávalók a mákos tésztához: 20 dkg liszthez 1 tojás, só, víz, mák, cukor, 1-2 szelet szikkadt kenyér, kevés olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A lisztből, tojásból és sóból langyos vízzel közepesen kemény tésztát gyúrunk, 15-20 percig pihentetjük.
Kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, amiket köztük meglisztezve egymásra teszünk, és összemetélünk. A deszkán ismét pihentetjük, addig míg a víz felforr. Bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, hamar megfőnek. Leszűrjük, leöblítjük.
Egy lábosban kevés zsírt vagy olajat hevítünk, a kenyeret kis darabokra tépkedjük, és a zsiradékon megpirítunk. Ebbe forgatjuk bele a kifőtt tésztát. A cukrozott mákkal a tányéron szórjuk meg.

A tészta metélése

Pihen a tészta kifőzés előtt

A mákos tésztához való kenyérprézli készítése

A tészta tálalás előtt, még mák nélkül



14 megjegyzés:

  1. Jó volt látni, hogy a tésztád pont úgy készítetted, ahogy - gondolom - a nagymamád, meg az én nagymamám is. Nem "csak-kiöntjük-a-zacskóból-a-forró-vízbe-és megfő.....Érdekes ez a pirított kenyérkockás recept, soha nem hallottam még. A legközelebbi mákostészta-főzéskor kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Szeretem ezt a házi tésztát, de sajnos ritkán csinálom. Vissza kéne szokni rá :-)
      Kóstold meg egyszer ezt a változatot, biztos ízleni fog...

      Törlés
  2. Az anyukám, meg a keresztanyukám is ugyanígy házilag csinálták a tésztát, mert nem szerették a boltit. Én a mákos tésztáért nem rajongok, de megeszem, ha nincs más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy a ti családotokban is így készült. Nekem most jobban is ízlik ez, mint a bolti :-)

      Törlés
  3. Nálunk a babos tészta készült morzsolt,pirított kenyérbéllel.Ugyanilyen kifőtt tészta és főtt bab került hozzá.Meg kis piros paprika,só került a pirítás után a sült morzsára.
    Nagy kedvencünk.Régi sváb étel.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A babos tésztát mi is nagyon szeretjük, és nálunk is hasonló módon készül. Ez is fent van a blogomon, itt tekinthető meg:
      http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/02/babos-teszta.html

      Törlés
    2. A miénkhez nem kerül tej és ecet,csak a ropogós morzsa és a tészta.Meg a piros paprika,só.Sőt,nagyon vigyázok arra,hogy ne ázzon el a morzsa,ropogós maradjon.Összekeverjük és valamilyen salátával,csalamádéval esszük.Tarkababból jó,az nagyobb szemű,mint a fehér.
      Na,itt az igazság:ahány ház,annyi szokás...

      Törlés
    3. Biztos igy is finom. Igen, nagyon jó mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. És így is van rendjén...

      Törlés
  4. Felidézted a gyerekkoromat ami igen régen volt. Abban az időben nem volt bolti száraztészta, bizony anyukám is és a nagymamám, nagynéném is mindig házilag készítették. Sokféle böjtös ételt ismerek és ettük is gyerekkoromban, de én már nem készítem. Nem ismerem a burgonyalevesnek és a mákos tésztának sem ezt a változatát, de tudjuk, hogy ahány ház annyi szokás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Abban az időben náluk is csak házi tészta került az asztalra. És milyen finom volt.... Jó lenne visszatérni rá, csak hát sokszor az időhiány közbeszól :-)

      Törlés
  5. Én is agyalni kezdtem, nálunk annak idején mi is készült nagypénteken! Arra biztosan emlékszem, hogy bár nem tartottuk a 40 napos böjtöt, ezen a napon semmi állati eredetűt nem ettünk. Ezt még mindig betartom...
    A házi tészta minden pénzt megér! Bár én rég nem bíbelődök vele, csak ha nagy ritkán derelyét készítek. Mákos tésztát nem szoktam készíteni, de hasonló levest igen. Árva gulyásnak nevezzük. A babos tészta meg teljesen új nekem! :-)
    Jó kis menü ez, kellenek az egyszerű étkek is. Remélem, nem felejtem el majd megnézni az összegyűlt nagypénteki recepteket, kíváncsi vagyok rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Én is kíváncsi leszek, hogy mik gyűlnek össze Aninál. Szeretem ezeket az egyszerű ételeket.
      Nekem meg az árva gulyás elnevezés ismeretlen. Jó hogy az ember mindig tanul valami újat :-)

      Törlés
  6. Újdonság a mákos tésztához a piritott kenyérkocka? nem elég csak egy kis olaj? A leveske teccccik!
    Puszi: Juju

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Juju, örülök, hogy tetszik a levesem!
      A pirított kenyérkocka elmaradhatatlan a tésztához, mert ez az érdekessége, ettől lesz "mözsies", és nem is gondolnád, hogy milyen finom hozzá. Már 100 éve, vagy ki tudja mennyivel régebb óta így készül otthon. De persze csak a házi gyúrt tésztához illik, bolti mellé nem is tudnám elképzelni :-)

      Törlés