Edithnél láttam nemrég, hogy mókás zöldségállatkákat készített. Nagyon megtetszettek, s akkor mindjárt elhatároztam, hogy a katicabogarakat elkészítem én is, mert nagyon szeretem őket...
Köszi Edith, nagyon jó ötlet volt részedről! Mert tényleg nagyon mutatósak, jól néznek ki, főleg így, a közelgő húsvéti hidegtálra aktuálisak.
Hozzávalók a katicabogarakhoz: paradicsom, ami lehet koktél, vagy normál méretűek, mint most nálam, fekete olívabogyó a fejüknek, bors szemek a pöttyöknek, vaj vagy túró a szemüknek,
a darazsakhoz: zöld és fekete olívabogyó a testüknek, sajt a szárnyuknak,
a tálaláshoz: sonka, főtt tojás, sajt,
egyéb díszítéshez és a virágokhoz: saláta, újhagyma szár, snidling, retek, ecetes torma, piros arany (házi), csemegekukorica, stb....
a darazsakhoz: zöld és fekete olívabogyó a testüknek, sajt a szárnyuknak,
a tálaláshoz: sonka, főtt tojás, sajt,
egyéb díszítéshez és a virágokhoz: saláta, újhagyma szár, snidling, retek, ecetes torma, piros arany (házi), csemegekukorica, stb....
Elkészítése:
Nem nehéz elkészíteni őket. A paradicsomokat ketté vágtam, a szárnyuk kialakításukhoz háromnegyedig középen elvágtam. A bors szemeknek hegyes késsel egy kis bemetszést csináltam, hogy a helyükön maradjanak. A fejüket két részből alakítottam ki. Először egy kettévágott olívát keresztben tettem a testük elé, majd egy kisebb darabot ez elé, ami az arcuk lett, rajta pedig krémes túróból a szemük.
A darazsak még gyorsabban készültek. A zöld olívabogyón három helyen bele vágtam, mintha szeletelném, de az alját egyben hagytam. Ezekbe a bemetszésekbe egy-egy fekete olíva szeletet tettem, a szárnyukat pedig sajtból faragtam ki.
Az egyszerű kis virágokat és füveket én kreáltam. Kis fantáziával mindenki saját ízlése, tetszése szerint alakíthatja ki a tálalást...
A darazsak még gyorsabban készültek. A zöld olívabogyón három helyen bele vágtam, mintha szeletelném, de az alját egyben hagytam. Ezekbe a bemetszésekbe egy-egy fekete olíva szeletet tettem, a szárnyukat pedig sajtból faragtam ki.
Az egyszerű kis virágokat és füveket én kreáltam. Kis fantáziával mindenki saját ízlése, tetszése szerint alakíthatja ki a tálalást...
Nagyon jók :) Jó, hogy kipróbáltad :)
VálaszTörlésKöszönöm Kati! Örülök, hogy sikerült elkészítenem :-)
TörlésFélelmetes, hogy fantáziadús agyú és ráérő embereknek mi minden eszükbe jut !!! Nagyon tetszenek, de nekem "magamtól" biztos nem jutott volna eszembe ennyire kreatívkodni egy húsvéti vacsora-tálhoz. Ettől függetlenül "díjazom" az efféle ötleteket, és néha meg is lehet csinálni, a változatosság kedvéért.
VálaszTörlésAhol kisgyerekek vannak, ott biztos még nagyobb a sikere! Ez magamtól nekem sem jutott volna eszembe, de nagyon jók. Katicabogarakat már régebben, máshol is láttam, de darazsakat még nem :-) Jó volt megenni őket :-)
TörlésNagyon tetszik mutatósak! Egyszer már a csirkédet elkészítettem , de ezek is jók csupán nekem ilyen bogyóim nincsenek sajnos!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Én is csak pár szemet vettem hozzá, amúgy ritkán szoktunk olívabogyót enni. De ezek annyira megtetszettek, hogy muszáj volt elkészítenem :-)
TörlésNagyon édesek! És olyan könnyű is megcsinálni őket! Örülök, hoyg jó ötletet adtam.
VálaszTörlésMég egyszer köszönöm kedves Edith :-)
TörlésDe helyesek! Jó játék lehet az elkészítésük is. Meg a szemnek is jól esik ez sok szín, főleg így tavasszal, mikor színekre vágyik minden porcikám a sok szürkeség után. :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Elég sokáig "eljátszadoztam" velük, mire evvel a kis tálra valóval elkészültem, aztán pár perc alatt "elpusztítottuk" :-)
TörlésTényleg nagyon helyesek! :) A gyerekek élvezni fogják a zöldségállatkák elkészítését és ilyen formában nagyobb kedvvel eszik meg a zöldséget is.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin! A gyerekek biztos szívesebben esznek meg olyan ételeket, amik mókásak, játékosak :-) és talán a felnőttek is...
TörlésNagyon aranyosak és ötletesek. Írod, hogy "Jó volt megenni őket." De én éppen az ellenkezőjét érzem, pedig tudom, hogy ehető, finom alapanyagokból van, de a formájuk miatt mégis az van a fejemben, hogy katica, darázs és nem tudnám bekapni.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Nem akartam hogy kárba vesszen a paradicsom, mert azt csak én eszem meg :-) Kivettem belőle a borsszemeket, a katicákat a hátukra fordítottam :-) és akkor már egy mezei félbevágott paradicsom lett belőle.... :-)
TörlésHát igen, valóban egy pillanat alatt visszaváltoztatható, és akkor már a látszat eltűnik, és mindegyik az ami, - bár alapanyagként addig is az volt - és hamm bekapjuk.
TörlésDe örülök, hogy már minden blogon tavaszodik!!!!
VálaszTörlésIgen, végre itt a tavasz, ha az időjáráson nem is látszik mindig :-)
TörlésNagyon jók,mutatósak!
VálaszTörlésSok puszi:ÁGI
Köszönöm Ági, neked is kellemes készülődést kívánok, puszillak...
Törlés