Egy nagyon finom rétes, íze hasonlít a nyújtotthoz, de elkészítése mégis sokkal könnyebb.
A klasszikus ízekkel töltöttem. Lett fahéjas-almás, mazsolás-túros és meggyes-mákos, amibe egy kis ribizli is került...
A klasszikus ízekkel töltöttem. Lett fahéjas-almás, mazsolás-túros és meggyes-mákos, amibe egy kis ribizli is került...
Hozzávalók 6 rúd tésztájához: 30 dkg rétesliszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, csipet só, 15 dkg zsír, 3 púpozott evőkanál liszt,
az almás töltelékéhez: alma, cukor, fahéj,
a túrós töltelékéhez: túró, tojás sárgája, tojásfehérje felvert habja, cukor, reszelt citromhéj, mazsola,
a mákos töltelékéhez: mák, cukor, meggybefőtt és most ribizli is.
az almás töltelékéhez: alma, cukor, fahéj,
a túrós töltelékéhez: túró, tojás sárgája, tojásfehérje felvert habja, cukor, reszelt citromhéj, mazsola,
a mákos töltelékéhez: mák, cukor, meggybefőtt és most ribizli is.
Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a tejföllel, tojással, sóval. Negyedórát pihentetjük, majd kisodorjuk.
A zsírt felolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, és megkenjük belőle a kisodort tésztát. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy órát pihentetjük, majd 6 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk - amennyire tudjuk vékonyra - és mindegyiket megkenjük a maradék lisztes zsíros keverékkel, majd egy csíkban rátesszük a kívánt tölteléket. Összetekerjük, tepsibe tesszük, és olajjal vagy zsírral lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Az eredeti receptnek csak a felét készítettem, így három rudat kaptam.
A zsírt felolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, és megkenjük belőle a kisodort tésztát. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy órát pihentetjük, majd 6 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk - amennyire tudjuk vékonyra - és mindegyiket megkenjük a maradék lisztes zsíros keverékkel, majd egy csíkban rátesszük a kívánt tölteléket. Összetekerjük, tepsibe tesszük, és olajjal vagy zsírral lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Az eredeti receptnek csak a felét készítettem, így három rudat kaptam.
Kisodorva, megkenve a zsírral |
Feltekerve, az újabb nyújtás előtt |
A mákos töltelékkel... |
...és az almással |
Lekenve olajjal, sütés előtt |
Nagyon guszta! Most túrósat kérnék ha még maradt belőle?:-))
VálaszTörlésKöszönöm, sajnos már nem maradt belőle :-)
TörlésJól néz ki:) Én is szoktam ilyet készíteni és valóban legalább olyan finom, mint a hagyományos rétes .
VálaszTörlésKöszönöm Lili!
TörlésÉn mindháromból kérek! :) Nagyon szeretem a rétest. Nagyon szépek!
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, legközelebb küldök :-)
TörlésÉn imádom a rétest, de ezt a változatot nem ismerem. Érdemes lesz kipróbálnom. Nagyon jól néz ki. Mindhárom töltelék is finom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Egy próbát megér :-)
TörlésCsak a nagymamámmal sütöttem rétest, azt a huzogatóst, isteni volt... Nincs már ilyen segítségem sajnos...de ezzel a verzióval talán egyedül is megbirkózom, köszönöm!
VálaszTörlésFinom húzogatós rétest nálunk is csak a nagymamám sütött, de az sajnos már rég volt.... ezt érdemes kipróbálni, mert tényleg hasonlít rá - legalábbis így sok év távlatából - és nem is nehéz elkészíteni :-)
TörlésKatalin, ez nagyon finom lehet :) Ha megírod a címed, küldök neked néhány lila krumplit ültetni, esetleg apukádnál kipróbálhatod, meg egy kis csomagocskát, mert még tartozom neked a tavalyi játékom nyereményével, ne haragudj. Most itthon vagyok jelenleg, elküldeném. Puszi
VálaszTörlésKöszi szépen Kati! A lila krumplinak nagyon hálás lennék, és Apukám is biztos örülne neki.
TörlésA címemet már elküldtem neked, az e-mail címedre.
Még egyszer kösz!
Nagyon tetszik ez a rétesrecept. Már csak azért is, mert olyan húzogatóst még nem is láttam, hogy készítik. Mifelénk nem sütöttek rétest. Szépek lettek, nem is tudnék választani! :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi, próbáld ki, mert nagyon finom, és elég egyszerű elkészíteni :-)
TörlésKedves Katalin! Nagyon jól néz ki a rétes..Szeretném elkészíteni ,de mivel én is ,a recept szerint a feléből ,maradhat az 1-tojás vagy azt is meg kell felezni?? Előre is köszönöm a választ! Üdv Andi
VálaszTörlésMár rég készítettem, de úgy emlékszem, én nem feleztem a tojást, hisz az nem árthat neki. Azt sem hiszem, hogy nagyon meglágyítaná a tésztát, de ha mégis, pici liszttel lehet korrigálni. Jó sütést kívánok!
Törlés