2013. október 25., péntek

Vargányakrémleves csiperke gombával



Vargányalevest eddig még nem ettem, így próbaképpen csak két darabot vettem hozzá. Hamar kiderült, hogy gyorsan szétfőnek, így még dúsítottam egy kis csiperke gombával...

Hozzávalók egy kisebb adag leveshez: 2-2 közepes vagy nagyobb méretű vargánya és csiperke gomba, 1-1 kis fehér- és sárgarépa, 1 hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 1-2 kiskanál házi szárított és őrölt ételízesítő, 1-2 késhegynyi kurkuma, olaj, 1 csapott evőkanál liszt,
a galuskához: ehhez a kis mennyiségű leveshez elegendő 1 kisebb vagy egy fél tojás, só, és amennyi lisztet a tojás felvesz.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam és a feldarabolt zöldségekkel olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a darabokra vágott vargányát - lehet a csiperkét is vele egy időben -, majd megszórtam a liszttel, kicsit pirítottam még, és felengedtem vízzel. Sóztam, borsoztam, fűszereztem, és készre főztem.
Ezután leszűrtem a levest, a vargányát és zöldségek felét-kétharmadát leturmixoltam, majd összeöntöttem a leves többi részével és elkészítettem a galuska tésztáját. Kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggattam és készre főztem.
Finom krémes állagú lett, nem túl sűrű, de nem is híg, s jól kiérződött a vargánya jellegzetes zamata.

A vargányák

A gomba és a zöldségek dinsztelése



3 megjegyzés:

  1. Sajnos még én sem ettem vargánya levest, de mindenféle gombát imádok, szívesen megkóstolnám. A gombaleves nekem is galuskával az igazi:)Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szemet gyönyörködtető levest készítettél!

    VálaszTörlés
  3. Én is főztem egy finom gombalevest a mult héten, de beteg voltam, és nem volt kedvem meg erejem galuskát bele főzni, igy hát spaghettit téptem össze kis darabokban, és az is finom volt.

    Nagyon szeretem a gombalevest, és a te levesed bizony nagyon guszta, és finom!

    VálaszTörlés