2013. október 23., szerda

Krémsajtos pogácsa




Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, só, pár csepp ecet és 10 dkg krémsajt,
a teteje megkenéséhez: 1 tojás, rá reszelt trappista sajt, lenmag és/vagy köménymag.

Elkészítése:
A lisztet sózzuk, majd hozzáadjuk a tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, a tojást, a pár csepp ecetet és a szódabikarbónát. Jól átgyúrjuk, majd kisodorjuk. A margarint 4-5 evőkanál liszttel elkeverjük, és a kisodort tésztára kenjük. Háromrét hajtogatjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Ha megkelt kb. 25 x 35 cm nagyságúra kisodorjuk és a felére rákenjük a krémsajtot. A tészta mások felét ráhajtjuk - ekkor már nem pihentetjük -, megkenjük tojással, meghintjük a sajttal és feldaraboljuk. Tepsibe tesszük, és tetszés szerint megszórjuk köménymaggal, lenmaggal. Előmelegített sütőben szép piros barnára sütjük.
Ha kicsit dülöngélnek az nem baj, azt jelenti hogy jól megkelt....

A kisodort tésztára rákenjük a margarint és háromrét hajtogatjuk

A hajtogatott és már megkelt tészta

Újra kisodorjuk és a felét megkenjük a krémsajttal

Tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal,
 majd feldaraboljuk

A tepsiben, sütés előtt



7 megjegyzés:


  1. Év küldi:

    Finom lehet?

    VálaszTörlés
  2. A héten minden nap találkoztam egy újabb pogácsa recepttel, ami jó, mert nagyon szeretjük. Ezt a verziót is kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jól néznek ki a pogácsáid, Katalin!
    Most éhes vagyok (uzsonnaidő van), jó lenne ha itt az én asztalomon lenne ez a tányér pogácsa! :)

    VálaszTörlés
  4. Katalin kedves, ezek gyönyörűek:) Úgy megennék egyet belőlük:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok! Legközelebb küldök nektek is belőle :)
    A pogácsa nálunk is nagy kedvenc. Szeretem variálni bennük az ízeket, hasonló alaptésztákból számos variáció készíthető....

    VálaszTörlés
  6. Kedves Katalin,írtam levelet :) várom válaszod!

    VálaszTörlés
  7. Ez biztosan nagyon finom lett, régen imádtam - most is szeretem, csak már nem eszem :)

    VálaszTörlés