2011. augusztus 31., szerda

Padlizsánkrém



Hozzávalók: padlizsán, só, bors, hagyma, majonéz

Elkészítése:
A padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kötőtűvel pár helyen megszúrkodjuk. Sütőben megsütjük (én most ezeket sokáig sütöttem, kb. másfél óráig), majd a héját eltávolítjuk.
Ha jól átsültek, a belsejét könnyen ki tudjuk kaparni. Favillával összetörjük, pépesítjük. Fémmel lehetőleg ne érintkezzen, mert akkor megbarnul. Sózzuk, borsozzuk (én erősen szoktam borsozni), apróra vágott hagymát - lehet lila is - adunk hozzá, és a majonézzel jól elkeverjük. Pirítósra kenve fogyasztjuk.
 
Van aki zúzott fokhagymát is kever hozzá, én nem szoktam, mivel úgy nem szeretem. A hagyma felét kis olajon meg szoktam párolni, és csak a másik felét adom hozzá nyersen. 
A megsült, villával összetört, de még natúr, nem ízesített padlizsán nagyon jól alkalmas mélyhűtésre, így egész télen élvezhetjük a padlizsánkrém finom ízét. Kis mennyiségekben, szoktam lefagyasztani, annyit, amennyit egy alkalomra szánok. Ilyenkor, miután kiveszem a mélyhűtőből, azonnal egy zománcozott tésztaszűrőbe teszem, abban olvad fel, és közben a leve kicsurog. Elkészítése, ízesítése hasonló a frissen sütöttével.

A szüleim kertjéből való szép nyers padlizsánok a tepsiben

Sütés után

Favillával pépesítjük

Már a tányéron, a pirítóson



6 megjegyzés:

  1. Éva küldi:

    Nagyon munkás és drága ez a padlizsán kenőcs, még
    akkor is ha a padlizsán ajándék!
    Másfél óra alatt elég sok gázt fogyaszt!
    A munka is elég sok vele.
    Én egyenlőre ezt kihagynám az idén!
    De azért Te csak készítsd, ha úgy gondolod!
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Akkor nálad is meglett a padlizsán sütés, hát van vele munka, de mivel nincs?

    VálaszTörlés
  3. Én tanultam egy jó dolgot, és ráadásul Erdélyben. Egy sok emeletes házban laktam egyszer Csíkszeredában, és ott a szállásadó hölgy a következőképpen készítette el:
    Nem sütőbe tette, hanem a fenti gázra tett egy olyan nagy lángelosztót, olyan sok lukasat, biztos tudjátok miről beszélek. Na arra tette rá a padlizsánokat, és nagyon szépen sültek rajta, persze forgatni kellett.
    Na én is kipróbáltam itthon, és nem kell ott fenn neki másfél óra. Persze mielőtt elkezdem ott sütni, előtte leszedem még a gázrózsát is, és alufóliával szépen letakargatom a gáz alatti területet, mert ahogy a fogóval forgatom a padlizsánt, óhatatlan, hogy ne fakadjon ki, és hát nem egyszerű mutatvány a csorgó lét, ami menet közben mindenhova rásül, leáztatgatni. (nekem meg főleg inox a gázom, szóval azt áztatni kell, nem szabad dörzsölgetni).
    Egész más íze van így, mintha sütöben sütném, mert valahogy az a "szenes", vagy parazsas íz jobban érezhető.....mintha tényleg kint parázson készült volna.
    Aztán én lecsöpögtetem, s majonézt is teszek keveset bele, és persze mikor milyen kedvem van, fokhagymásat, hagymásat...de az ízesítés tárháza végtelen.
    Egy tény: a padlizsán nagyon finom!!! :)))

    VálaszTörlés
  4. Jó is az, ha saját termesztésű padlizsánotok van, legalább tudod, hogy mit eszel! Edit ötletadása kitűnő, legutóbb én is platón sütöttem, sokkal gyorsabb megoldás és az a parazsas sült "szag" is megvan benne. Szóval- finomat ettetek! Én is szoktam lefagyasztani, nem veszít szerencsére értékéből. Sőt, szeletelve is hibernálható!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenki megjegyzését.
    Én is hallottam már, hogy van aki lángelosztón süti, úgy biztos "eredetibb" íze van. Nekem így egyszerűbb a sütőben. A tegnapi adagot alacsonyabb fokozaton sütöttem, és volt köztük elég nagy is, azért kellett ennyi idő. Ma is sütöttem még egy adagot, nagyobb lángon, így csak egy óra kellett neki. Nekem teljesen mindegy, hogy mennyi ideig sül, közben tudok bármi mást csinálni. Mivel gázátalányt fizetünk, így "nem kerül semmibe", vagyis ha egész nap sütök, főzök akkor akkor is csak annyit fizetünk, mintha soha nem használnám a gázt.
    Már évek óta teszek el a mélyhűtőbe, valóban semmi különbség nincs közte, és a frissen sütött között.
    Különben nem olyan nagy munka, és szívesen csinálom, persze túl nagy adagokat nem szoktam egyszerre lesütni.

    VálaszTörlés
  6. Igen,ez bizony megéri a fáradtságot!Az valóban igaz,hogy parázson vagy platnin sülve jobb az íze,de még tepsin sütve is biztosan mennyei!

    VálaszTörlés