2011. szeptember 4., vasárnap

Édes-savanyú és csípős szecsuáni csirkemell

Az édes-savanyú csirkemell

Hozzávalók az édes-savanyú csirkemellhez: 30-35 dkg csirkemell, egy üveg Uncle Ben's édes-savanyú mártás (ananászos vagy cayenne-i borsos), póréhagyma, bambuszrügy és szójababcsíra konzervek, szójaszósz, 2 teáskanál méz, olaj, étkezési keményítő, őrölt gyömbér, kínai fűszerkeverék, vagy Wok fűszerkeverék a Házi Arany "fűszercsaládból", melynek összetevői: só, fokhagymapor, vöröshagyma, koriander, mustármag, gyömbér, fekete bors, kurkuma, cukor, őrölt paprika, kömény, fahéj, római kömény, szegfűszeg.
Köretnek párolt rizs.

A húst keskeny kis csíkokra vagy kockákra feldaraboljuk, megszórjuk gyömbérrel és valamilyen kínai ételekhez való fűszerkeverékkel, meglocsoljuk szójaszósszal, jól elkeverjük, és fél vagy akár egy napra a felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A póréhagymát karikára vágjuk, a végéig az egészet fel lehet használni. Kb. egy jó maroknyit használunk belőle. Forró olajban állandó keverés közben hirtelen megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a póréhagyma felét, és még tovább pirítjuk. Ezután beleöntjük az édes-savanyú mártást, a mézet, a  póréhagyma másik felét, a bambuszrügyet és a szójababcsírát. Ez utóbbi kettő 310, illetve 210 grammos konzervek - mármint amit most használtam -, mindegyikből csak egyharmadot tettem hozzá a húshoz (a többit és a maradék póréhagymát lefagyasztottam, amiket majd máskor fel tudok használni szintén kínai ételekhez). Az egészet felöntjük egy kis vízzel, hogy legyen majd szaftja. Fedő alatt már csak nagyjából 10 percig főzzük - hogy a zöldségek ropogósak maradjanak -,  néhányszor megkeverjük. Ha szükséges még sózzuk, de óvatosan, mert a szójaszósz és a fűszerkeverék is tartalmaz sót. A végén kevés vízben elkeverünk kb. 2 púpozott kiskanál étkezési keményítőt (vagy szükség szerinti mennyiséget), és besűrítjük vele a főztünket, hogy jó sűrű szaftja legyen.
Köretnek párolt rizs illik hozzá. Ha mód van rá, ne villával, hanem pálcikával együk, mert így más az íze .
Tálaláskor megszórhatjuk csilivel, vagy erős paprika krémet adhatunk hozzá, mert jó erősen sokkal finomabb.
Mi nagyon szeretjük a kínai ételeket, elkészíteni egyszerűbb és gyorsabb, mint leírni.

Az előkészületek - hátul balról jobbra: bambuszrügy,
édes-savanyú mártás, szójaszósz az üvegben, és a szójababcsíra

A feldarabolt hús leöntve a szójaszösszal

Elkezdjük pirítani a húst

Hozzáadjuk a póréhagyma felét, és tovább pirítjuk

Belekerül a többi hozzávaló is

Elkezdjük főzni

Tálalás előtt


A csípős szecsuáni csirkemellet is hasonlóképpen készítettem, mint az édes-savanyút. Ehhez szecsuáni szószt használtam, bambuszrügyet és szójababcsírát pedig nem tettem bele, viszont chili porral jól megszórtam, hogy erősebb legyen.

A csípős szecsuáni csirkemell


És az alábbi képen egy teljesen saját készítésű változat, a kínai sertéscomb ropogós zöldségekkel, készen vásárolt Uncle Ben's mártás nélkül, egyedi fűszerezéssel, receptje és a többi kép itt látható és olvasható.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, bár én még sosem ettem igazi kínai ételt, így számomra még idegen kicsit.

    VálaszTörlés
  2. Én kínai étteremben, itt Budapesten ettem először kínai kaját, akkor én is kicsit idegenkedtem tőle, de nagyon finom, hamar meg lehet szokni. A férjem még régen, munkaügyben járt Kínában, ott ő "igazibb" kínai ételeket evett, amik sokkal különlegesebbek, és európai embernek kicsit szokatlanok voltak. Itthon legtöbbször ezt a fajtát szoktuk elkészíteni, amit a lányunk is nagyon szeret.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...