2011. január 31., hétfő

Somodi kalács


A torockói kalács saját készítésű, torockói motívumokkal hímzett terítővel

Az előző bejegyzésemben már szereplő somodi kalács - amit Torockón ettünk - egy jellegzetes torockói kalácsféleség, melyet nagyobb ünnepeken szoktak sütni. Eredetileg a tésztát olyan nagyra nyújtják, húzzák (mint a rétest), hogy utána, csak hajtogatni kelljen. Én az alábbiak szerint készítem el....

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 tojás + 1 a kenéshez, 4 dkg élesztő, 2-3 dl tej,  
a töltelékhez: 20-25 dkg cukor + 1 zacskó (20 gramm) fahéj.

Elkészítése:
Az élesztőt másfél dl cukrozott tejben felfuttattam, majd a liszttel a két tojással, 5 dkg olvasztott margarinnal és kevés cukorral hólyagosra kidolgoztam, annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. 40 perc kelesztés után gyúródeszka méretűre kinyújtottam, olvasztott margarinnal megkentem, a cukrozott fahéj harmadával megszórtam. 
Ezután a kép szerint, ráhajtottam fentről és lentről a tésztát, erre ismét margarin és cukrozott fahéj került. Most jobbról és balról hajtottam rá a tésztát és kisodortam, hogy nagyobb legyen a tészta és harmadszorra is megkentem olvasztott margarinnal és megszórtam a cukros fahéjjal. 
Ezután feltekertem, és patkó alakban beletettem a kivajazott és kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába. Egy óra kelesztés után megkentem tojással és kb. 50 perc alatt előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütöttem.

A megkelt tészta

A tésztát megszórjuk a fahéjas cukorral

Az első hajtogatás után

A formában, az újabb kelesztés előtt

Egy óra kelesztés után

A felvágott kalács

Tányéron



8 megjegyzés:

  1. Kedves Katalin , gyönyörű a kalácsod! Keresgélve a neten ez tetszik a legjobban, ezt fogom meg sütni.Nekem is van ilyen szép torockói terítőm, amit Nagymamám hímzett. Ő igazán torockói! :) Majd azzal terítek én is.
    Üdv. Judit, Budapestről

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a kalácsom!
      A Te eredeti terítőd biztosan szebb, gondolom nem ilyen kongré anyagon van :-) Mi is sokat járunk Torockóra, már több mint tíz éve, évente egyszer-kétszer.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  2. Örülök hogy rátaláltam a kalácsodra rövidesen elkészítem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó sütést kívánok! Biztos sikerülni fog, és ízlik is majd :-) Várom, hogy milyen lesz :-)

      Törlés
  3. Kedves Katalin! Gyönyörű a kalács! Tervbe vettem a Somodi kalács sütését. Tetszik a recepted, ez alapján fogom elkészíteni.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szep a kalacs. A mersekelt homerseklet hany fokos lehet, nekem villany sutom van. Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik a kalácsom! Nekem nincs villany sütőm, de talán 180 fokon lehetne sütni.

      Törlés