|
A torockói kalács saját készítésű, torockói motívumokkal hímzett terítővel |
Az előző bejegyzésemben már szereplő somodi kalács - amit Torockón ettünk - egy jellegzetes torockói kalácsféleség, melyet nagyobb ünnepeken szoktak sütni. Eredetileg a tésztát olyan nagyra nyújtják, húzzák (mint a rétest), hogy utána, csak hajtogatni kelljen. Én az alábbiak szerint készítem el....
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 tojás + 1 a kenéshez, 4 dkg élesztő, 2-3 dl tej,
a töltelékhez: 20-25 dkg cukor + 1 zacskó (20 gramm) fahéj.
Elkészítése:
Az élesztőt másfél dl cukrozott tejben felfuttattam, majd a liszttel a két tojással, 5 dkg olvasztott margarinnal és kevés cukorral hólyagosra kidolgoztam, annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. 40 perc kelesztés után gyúródeszka méretűre kinyújtottam, olvasztott margarinnal megkentem, a cukrozott fahéj harmadával megszórtam.
Ezután a kép szerint, ráhajtottam fentről és lentről a tésztát, erre ismét margarin és cukrozott fahéj került. Most jobbról és balról hajtottam rá a tésztát és kisodortam, hogy nagyobb legyen a tészta és harmadszorra is megkentem olvasztott margarinnal és megszórtam a cukros fahéjjal.
Kedves Katalin , gyönyörű a kalácsod! Keresgélve a neten ez tetszik a legjobban, ezt fogom meg sütni.Nekem is van ilyen szép torockói terítőm, amit Nagymamám hímzett. Ő igazán torockói! :) Majd azzal terítek én is.
VálaszTörlésÜdv. Judit, Budapestről
Örülök, hogy tetszik a kalácsom!
TörlésA Te eredeti terítőd biztosan szebb, gondolom nem ilyen kongré anyagon van :-) Mi is sokat járunk Torockóra, már több mint tíz éve, évente egyszer-kétszer.
Jó sütést kívánok!
Örülök hogy rátaláltam a kalácsodra rövidesen elkészítem!
VálaszTörlésJó sütést kívánok! Biztos sikerülni fog, és ízlik is majd :-) Várom, hogy milyen lesz :-)
TörlésKedves Katalin! Gyönyörű a kalács! Tervbe vettem a Somodi kalács sütését. Tetszik a recepted, ez alapján fogom elkészíteni.
VálaszTörlésSok sikert és jó étvágyat hozzá!
TörlésNagyon szep a kalacs. A mersekelt homerseklet hany fokos lehet, nekem villany sutom van. Koszonom
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik a kalácsom! Nekem nincs villany sütőm, de talán 180 fokon lehetne sütni.
Törlés