2011. augusztus 10., szerda

Kvecsakalács



Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej és egy-két kiskanál cukor,
a töltelékhez: 1 kg szilva + cukor, kb. 10-12 dkg mák + cukor

A lisztet egy tálba öntjük, közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk fél dl langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Ha feljött az élesztő, belekeverjük a tojást, a margarint a többi cukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól átdolgozzuk és meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.
Miközben a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, rövid ideig főzzük ízlés szerint cukorral. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (kb. 28x38 cm nagyságúba). 10-15 percet pihentetjük még, majd rátesszük a szilvát, és megszórjuk cukrozott darált mákkal. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.

Ez a szilvás lepény egy német eredetű finomság. Nevét a "Quetsche" elnevezés után kapta, ami egy szilvafajta neve. Otthon, Mözsön, a Nagymamám sokszor sütött ilyet, kvecsakalács, illetve kvecsakolács volt a sváb neve, melyet én a mai napig is így hívok. Minden nyáron, illetve ősszel én is meg szoktam sütni 2-3 alkalommal, ameddig a szilvaszezon tart.

A hozzávalók

A megkelt tészta és a megfőzött szilva

A tésztára rátesszük a szilvát

Rászórjuk a szilvára a cukrozott mákot



16 megjegyzés:

  1. Hmmm, szilvás, mákos, nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Katalin! De régen halottam felőled. :)))
    Nagyon guszta sütit készítettél, az szilva-mák kombináció nekem is bárhol-bármikor jöhet. .)))

    VálaszTörlés
  3. Nem ismerem ezt a finomságot, nagyon megtetszett, bejön ez a társítás! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez egy régi sváb recept szerint készült kelt tészta, a családunk már generációk óta süti.

    VálaszTörlés
  5. Szia Katalin! Nagyon guszták a sütik amiket készítesz!! A kvecsa kalács pl. a kedvencem! Szeretném meg kérdezni, fel rakhatnám-e a képét a facebook oldalamra???További jó sütést- főzést!! Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! Örülök, hogy tetszenek a készítményeim és hogy ilyen kedvenced lett a kvecsakalács :-) Nyugodtan felteheted, legalább még többen megismerik. Csak arra kérlek, hogy valahova írd mellé a blogom elérhetőségét, ahonnan a recept származik. Köszi!

      Törlés
    2. Elfelejtettem az előbb, hogy pont a mostani szeptemberi Erdélyi Konyhában is megjelentem, a kvecsakaláccsal :-)

      Törlés
    3. Köszönöm szépen Katalin! Amúgy én Mözsi vagyok azért ismerem ezt a kalácsot!! Szép hetet!!

      Törlés
    4. Ennek nagyon örülök! Neked is szép hetet és jó sütést :-)

      Törlés
  6. Nálunk is kezd érni a szilva, ez a sütemény kipróbálásra fog kerülni. :)

    VálaszTörlés
  7. Mözsi nagymamám szokott réges-régen sütni. Eleinte nem szerettem, most meg évek óta erre vágyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindig szerettem, nagyon finom. Jó sütést neked!

      Törlés
  8. Kedves Katalin! Megsütöttem ma, évente 2x-3x szoktam. Mözsön a nyári melegekben gyakran sütöttük. Mostanában már ritkán. Nem diétás étel, az biztos! 1 szelet belőle nem is elég! Nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük, idén még nem sütöttem, de van még idő, biztos hosszú lesz az ősz.

      Törlés