2011. augusztus 10., szerda

Kvecsakalács


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej és egy-két kiskanál cukor,
a töltelékhez: 1 kg szilva + cukor, kb. 10-12 dkg mák + cukor

A lisztet egy tálba öntjük, közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk fél dl langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Ha feljött az élesztő, belekeverjük a tojást, a margarint a többi cukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól átdolgozzuk és meleg helyen kelesztjük 30-35 percig. Miközben a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, rövid ideig főzzük ízlés szerint cukorral. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (kb. 28x38 cm nagyságúba). 10-15 percet pihentetjük még, majd rátesszük a szilvát, és megszórjuk cukrozott darált mákkal. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Ez a szilvás lepény egy német eredetű finomság. Nevét a "Quetsche" elnevezés után kapta, ami egy szilvafajta neve. Otthon, Mözsön, a Nagymamám sokszor sütött ilyet, kvecsakalács, illetve kvecsakolács volt a sváb neve, melyet én a mai napig is így hívok. Minden nyáron, illetve ősszel én is meg szoktam sütni 2-3 alkalommal, ameddig a szilvaszezon tart.

A hozzávalók

A megkelt tészta és a megfőzött szilva

A tésztára rátesszük a szilvát

Rászórjuk a szilvára a cukrozott mákot

12 megjegyzés:

  1. Hmmm, szilvás, mákos, nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Katalin! De régen halottam felőled. :)))
    Nagyon guszta sütit készítettél, az szilva-mák kombináció nekem is bárhol-bármikor jöhet. .)))

    VálaszTörlés
  3. Nem ismerem ezt a finomságot, nagyon megtetszett, bejön ez a társítás! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez egy régi sváb recept szerint készült kelt tészta, a családunk már generációk óta süti.

    VálaszTörlés
  5. Szia Katalin! Nagyon guszták a sütik amiket készítesz!! A kvecsa kalács pl. a kedvencem! Szeretném meg kérdezni, fel rakhatnám-e a képét a facebook oldalamra???További jó sütést- főzést!! Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! Örülök, hogy tetszenek a készítményeim és hogy ilyen kedvenced lett a kvecsakalács :-) Nyugodtan felteheted, legalább még többen megismerik. Csak arra kérlek, hogy valahova írd mellé a blogom elérhetőségét, ahonnan a recept származik. Köszi!

      Törlés
    2. Elfelejtettem az előbb, hogy pont a mostani szeptemberi Erdélyi Konyhában is megjelentem, a kvecsakaláccsal :-)

      Törlés
    3. Köszönöm szépen Katalin! Amúgy én Mözsi vagyok azért ismerem ezt a kalácsot!! Szép hetet!!

      Törlés
    4. Ennek nagyon örülök! Neked is szép hetet és jó sütést :-)

      Törlés
  6. Nálunk is kezd érni a szilva, ez a sütemény kipróbálásra fog kerülni. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...