Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej és egy-két kiskanál cukor,
a töltelékhez: 1 kg szilva + cukor, kb. 10-12 dkg mák + cukor
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk fél dl langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Ha feljött az élesztő, belekeverjük a tojást, a margarint a többi cukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól átdolgozzuk és meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.
Miközben a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, rövid ideig főzzük ízlés szerint cukorral. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (kb. 28x38 cm nagyságúba). 10-15 percet pihentetjük még, majd rátesszük a szilvát, és megszórjuk cukrozott darált mákkal. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Ez a szilvás lepény egy német eredetű finomság. Nevét a "Quetsche" elnevezés után kapta, ami egy szilvafajta neve. Otthon, Mözsön, a Nagymamám sokszor sütött ilyet, kvecsakalács, illetve kvecsakolács volt a sváb neve, melyet én a mai napig is így hívok. Minden nyáron, illetve ősszel én is meg szoktam sütni 2-3 alkalommal, ameddig a szilvaszezon tart.
A hozzávalók |
A megkelt tészta és a megfőzött szilva |
A tésztára rátesszük a szilvát |
Rászórjuk a szilvára a cukrozott mákot |
Hmmm, szilvás, mákos, nagyon finom lehet. :)
VálaszTörlésSzia Katalin! De régen halottam felőled. :)))
VálaszTörlésNagyon guszta sütit készítettél, az szilva-mák kombináció nekem is bárhol-bármikor jöhet. .)))
Köszi mindkettőtöknek.
VálaszTörlésNem ismerem ezt a finomságot, nagyon megtetszett, bejön ez a társítás! :)
VálaszTörlésEz egy régi sváb recept szerint készült kelt tészta, a családunk már generációk óta süti.
VálaszTörlésSzia Katalin! Nagyon guszták a sütik amiket készítesz!! A kvecsa kalács pl. a kedvencem! Szeretném meg kérdezni, fel rakhatnám-e a képét a facebook oldalamra???További jó sütést- főzést!! Ildikó
VálaszTörlésSzia Ildikó! Örülök, hogy tetszenek a készítményeim és hogy ilyen kedvenced lett a kvecsakalács :-) Nyugodtan felteheted, legalább még többen megismerik. Csak arra kérlek, hogy valahova írd mellé a blogom elérhetőségét, ahonnan a recept származik. Köszi!
TörlésElfelejtettem az előbb, hogy pont a mostani szeptemberi Erdélyi Konyhában is megjelentem, a kvecsakaláccsal :-)
TörlésKöszönöm szépen Katalin! Amúgy én Mözsi vagyok azért ismerem ezt a kalácsot!! Szép hetet!!
TörlésEnnek nagyon örülök! Neked is szép hetet és jó sütést :-)
TörlésNálunk is kezd érni a szilva, ez a sütemény kipróbálásra fog kerülni. :)
VálaszTörlésSok sikert hozzá :-)
TörlésMözsi nagymamám szokott réges-régen sütni. Eleinte nem szerettem, most meg évek óta erre vágyok.
VálaszTörlésÉn mindig szerettem, nagyon finom. Jó sütést neked!
TörlésKedves Katalin! Megsütöttem ma, évente 2x-3x szoktam. Mözsön a nyári melegekben gyakran sütöttük. Mostanában már ritkán. Nem diétás étel, az biztos! 1 szelet belőle nem is elég! Nagyon szeretjük.
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, idén még nem sütöttem, de van még idő, biztos hosszú lesz az ősz.
Törlés