2024. július 5., péntek

Mentás limonádé bodza-akácvirág szörppel





Egy igazi nyári hűsítő ital, amit nagyon jól esik elszürcsölni a forró napokon, jégkockával, citromkarikákkal.... 
 
A május elején eltett bodza-akácvirág szörpöt is kinyitottuk már, és ebből is került bele kevés, ízesítésképpen. Nagyon finom lett így együtt, a friss mentelevelekkel és a jégkockákkal.
 
A hozzávalók mennyisége csak tájékoztató jellegű, ízlés szerint változtatható, most kb. ennyiből készítettem:

Hozzávalók: 1-1,2 liter víz, 3 citrom, ízlés szerint cukor és bodza-akácvirág szörp, és egy kis csokor friss mentalevél.

Elkészítése:
Elkészítése nagyon egyszerű, mint bármelyik limonádénak. 
Két citromot kifacsartam, beleöntöttem a vízzel telt kancsóba, ízesítette cukorral, a szörppel, és beletettem a friss mentaleveleket is. 
A harmadik citromot felszeleteltem, felét hozzáadtam a limonádéhoz, majd hűtőbe tettem, hogy kicsit összeérjenek az ízek. 
Tálaláskor a maradék citromszeletekkel és a jégkockákkal kínáltam.

Jó hűsölést mindenkinek! 🌞







2024. július 1., hétfő

Cukkini fasírt és töltött cukkin - mindkettő sajttal gazdagítva


Szép friss és zsenge cukkiniket kaptunk Apukámtól, a kertjéből, amiket a múlt héten el is készítettem. Ettük rántva, a másik kettőt pedig fasírtnak és töltve készítettem el, mindegyik nagyon finom, könnyű ebéd volt. A fasírtokhoz csak vegyes zöldségből készített salátát ettünk, a töltöttet pedig csak magában ettük, ebben a nagy melegben nem is hiányzott hozzá semmilyen köret.

Hasonlókat máskor is csináltam már, de most mindegyikbe reszelt sajtot is csempésztem, amitől mindkettő még finomabb, ízletesebb lett.


Sajtos-zöldséges cukkini fasírt

Tálalva....




Hozzávalók: 1 kisebb cukkini kb. 20-25 dkg, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes újkrumpli, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 3 evőkanál szójagranulátum, 5 dkg reszelt trappista, 1-2 kiskanál ételízesítő (nálam darált-sózott házi), só, bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4-5 evőkanál kukoricaliszt (lehet több is, ha a keverék úgy kívánja), 
a panírozáshoz: zsemlemorzsa,
a kisütéshez: olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeltem - a cukkinit héjastul, a többit megtisztítva. Sóztam, majd pár perc múlva jól kinyomkodtam.
A szójagranulátumot az ételízesítővel meleg vízbe beáztattam. A fokhagymát összezúztam, a hagymát és a petrezselymet apróra vágtam. Mindezekhez hozzáadtam a tojást, a kukoricalisztet, és a zsemlemorzsát. Borsoztam, és jól összekevertem.
Fasírtokat formáztam belőle - én kicsiket szoktam -, majd zsemlemorzsába forgattam, és bő olajban kisütöttem.
Friss salátával, rizzsel vagy sült krumplival kiváló eledel.



Töltött cukkini sajtos töltelékkel

Tálaláskor kínálhatunk mellé friss bazsalikom leveleket



Kettévágva


Hozzávalók: 1 közepes cukkini (kb. 30-35 dkg), 10 dkg darált hús, 1 közepes-nagyobb hagyma, egy piros húsú paprika fele, só, bors, pár levél friss bazsalikom és 4-5 szál friss kakukkfű, 5 dkg reszelt trappista, 1 tojás, olaj,
a tetejére: reszelt sajt.

Elkészítése:
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kivájtam, besóztam, és lefelé fordítva állni hagytam, hogy a sótól keletkezett nedvesség ne maradjon a cukkinikben. Közben elkészítettem a tölteléket. Olajon megdinszteltem a kis kockákra vágott hagymát, hozzáadtam a húst - amit fehéredésig megpirítottam -, a kis kockákra vágott paprikát és a szintén kockára vágott belsejét. Sóztam, fűszereztem, még együtt pirítottam, majd elkevertem benne a sajtot és a tojást és a finomra vágott zöldfűszereket. Megtöltöttem vele a cukkiniket, és kiolajozott kisebb tepsibe tettem. Alá kevés vizet öntöttem, és sütőben kezdetben fóliával lefedve elkezdtem sütni. Mikor már úgy láttam hogy megpuhult, megszórtam a reszelt sajttal, majd fólia nélkül szép piros-barnára sütöttem.


Sütés előtt a megtöltött cukkinicsónakok