2024. július 24., szerda

Befőzés és a nyári kert Mözsön





Az elmúlt több mint egy hetet otthon Édesapámnál töltöttem. A kánikulai napok gyorsan teltek 🌞, minden napra jutott egy kis házimunka, befőzés - főleg a kertből -, és persze pihenés is, amennyire a nagy forróság engedte. Kirándulás sajnos most elmaradt - csak Tolnán voltam, régi barátnőmet felkeresni, akitől finom almát kaptam, amiből ez az alábbi befőtt készült. 
Ebben a nagy melegben a többi napon inkább otthon hűsöltünk, még a Gemenci erdők sem adtak volna elég árnyat.....

Sok finomságot ettünk, ittunk, fagyiztunk 😋...  és természetesen sokat fényképeztünk a kertben, és a virágok körül.
 
A befőttek után "néhány" képet válogattam a virágos kertből, melyek két nyári hazautazás alkalmából készültek....
 


A befőttek....

Alma- és görögdinnyebefőtt.
Az almabefőtthöz
az almákat úgy főzzük meg, mint egy almakompótot,
cukorral, citromlével, egész fahéjjal és szegfűszeggel.
Majd a forró kompótot üvegekbe töltjük, tetejére késhegyi szalicilt teszünk,
és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A görögdinnyebefőtthöz
a dinnye héján vastagabb piros gyümölcshúst hagyunk,
sötétzöld héját lehámozzuk, és feldaraboljuk. A továbbiakban úgy járunk el,
mint itt alább a szilvabefőttnél, csak annyi különbséggel, hogy üvegenként
egy evőkanállal több cukrot adunk hozzá, és egy-két perccel tovább
hagyjuk dunsztolni.

Szilvabefőtt és szilvalekvár. A lekvár receptje itt olvasható

A szilvabefőtt: Egy 8 dl-es üvegbe tesszük a kimagozott gyümölcsöt, rá 5 evőkanál (vagy ízlés szerinti) cukrot szórunk és üvegenként egy fél zacskó vaníliás cukrot is adunk hozzá. Azonnal felöntjük hideg vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól lezárjuk.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek alját egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk. Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10 percig. A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük őket végleges helyükre.

Sárgadinnyelekvár, a receptje itt olvasható

És az egyik dinnye még a kertben, a tövön

Savanyú uborka télire, a receptje itt olvasható



A napsütéses virágos kert....

Apukám a kaktuszaival, az üvegház előtt...

....és benne a kaktuszok....










Zefírvirág

Léggömbvirág

Vasvirág - Zinnia....



Sásliliomok....




A kis medence, tavirózsával....

...és velem

Kinyílt az első tavirózsa 😊 - ezt és az alatta levő kettőt még Apukám fotózta....


...én már csak egy napig láttam a másodikat nyílni, aztán levirágoztak, sajnos....




Ez is egy agavé fajta

Ágasfa

Hajnalka

Hibiszkusz....


Négylevelű madársóska...


Szeretek itt hűsölni a nagy fenyő árnyékában, a pálmák és a babérfa társaságában

Bilbergia




Rózsás ernyősliliom.....


Amerikai alkörmös vagy amerikai karmazsinbogyó


Gránátalmafa....


Érett fügék, ezekből is készült többféle finomság. Ezeket most nem fotóztam, de a blogomon megtalálhatók, régebbi bejegyzéseimben, a lekvár, bor, aszalt füge.....




13 megjegyzés:

  1. Mint egy kis arborétum - olyan csodás édesapád kertje - és mennyi minden meg is terem benne.Bár én mindig a kaktuszokat szoktam megcsodálni - azok ritkaságok,a többi virág azért máshol is előfordul...Vajon van-e a tavacskában béka ? Nagyon jó helye lehetne ott....A sárgadinnye lekvárt lehet kipróbálom, még sosem ettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Mari, Apukám nevében is! Sokat is dolgozik vele, ami ilyen nagy melegben már egyre nehezebb. Béka nincsen, pedig milyen jól elücsöröghetne a tavirózsa levelein 😊.

      Törlés
    2. A sárgadinnye lekvár nagyon finom, legalábbis mi nagyon szeretjük. Szívből ajánlom a kipróbálását!

      Törlés
  2. Akkor ez mos egy aktív pihenés volt . Sok finomságot készítettél a téli napokra, a virágok csodásak. Nagyon szép kertje van édesapádnak sok munkával jár biztos de kellemes kikapcsolódás lehet ilyen környezetben élni. Jó egészséget kívánok édesapádnak hogy még sokáig legyen ilyen aktív!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, Apukám nevében is, és a jókívánságaidat is!
      Ha hazamegyünk mindig akad valami munka, ahogy egy kertes háznál szokás, és ilyenkor, befőzés idején még több. A finomságok eltevéséhez inkább Apukámnak jár a dicséret, én csak segédkeztem 😊.

      Törlés
  3. Ez valami csodálatos!

    VálaszTörlés
  4. A legmelegebb napokat töltötted Édesapádnál, a hűs fák árnyéka talán kicsit enyhítette a nagy meleget. Sok finomság készült télire, az a sárgadinnye jókorára nőt.. A kert, és a virágok gyönyörűek idén is, a nyíló kaktuszok a kedvenceim. Jó egészséget kívánok Édesapádnak, hogy minél tovább tudja gondozni a kertjét, virágait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, Édesapám nevében is, és a jókívánságokat is! A sárgadinnyék szép nagyra nőttek, a legnagyobb majdnem másfél kiló volt.
      Kaktuszok most éppen nem nagyon virágoztak, és már sajnos nincs is olyan sok, mint pár évvel ezelőtt. De munka azért bőven van velük....

      Törlés
  5. Sok finomságot készítettél megint. A dinnyebefőttet mihez eszitek? Gratulálok újra édesapádnak. Csodálatos a kert. A babér kinn telel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Ani, mindannyiunk nevében!
      A dinnyebefőttet úgy esszük, mint bármelyik más gyümölcsből készült befőttet, de biztos finom húsokhoz is, ezt még nem próbáltuk.
      A babér csak tavasztól őszig van kint a szabadban, télen a lakásban telel, egy fűtetlen előtérben. Már több mint 40 éves, az Isztriáról van a magja, amiből ilyen szép nagyra cseperedett 😀.

      Törlés
  6. Megint sokat szorgoskodtál, milyen jó lesz majd felbontani a befőtteket a télen. Hihetetlen szépek a kaktuszok és a többi növényke is mind. A friss babér biztosan jóval aromásabb, mint a szárított.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Nea! Sokat szorgoskodtunk a nagy meleg ellenére, de hát szerencsére volt miből 😊!
      A friss babért nagyon szeretjük - már évtizedek óta nem is veszünk boltit - és sokféle ételbe tesszük. Hozunk is mindig belőle. Én kettétörve teszem az ételbe, akkor még jobban kijön az illata, aromája.

      Törlés