Az olasz töltött pizza, a calzone, amit akár a családnak, akár vendégváráskor sütjük, fél siker, hiszen a pizzát mindenki szereti. Készíthetünk ilyen mini falatokat, vagy tányér nagyságút, tetejét díszíthetjük a tésztából sodort különböző fonatokkal, vagy kis rátétekkel, ahogy fantáziánk engedi...
Hozzávalók amennyiből most készült, 11 db-hoz, a tésztájához: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olívaolaj, só, 1 tojás (a fele a tésztába, a másik fele a kész pizzák megkenéséhez kell majd), esetleg szárított morzsolt rozmaring és zsálya,
a pizzaszószhoz: ha van eltett házi pizza szósz, ha nincs frissen elkészítve: 3-4 közepes paradicsom, 1 nagyobb hagyma, kevés olívaolaj, ízlés szerint pár csipet friss vagy szárított morzsolt bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring, törött bors, 1 kis kanálka cukor,
a többi töltelékhez: sonka, reszelt sajt, csemegekukorica, pár karika piros húsú paprika (vagy bármi más, amit pizzára szeretünk és szoktunk tenni).
a pizzaszószhoz: ha van eltett házi pizza szósz, ha nincs frissen elkészítve: 3-4 közepes paradicsom, 1 nagyobb hagyma, kevés olívaolaj, ízlés szerint pár csipet friss vagy szárított morzsolt bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring, törött bors, 1 kis kanálka cukor,
a többi töltelékhez: sonka, reszelt sajt, csemegekukorica, pár karika piros húsú paprika (vagy bármi más, amit pizzára szeretünk és szoktunk tenni).
Elkészítése:
A lisztet sózzuk, kis mélyedést csinálunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, megszórjuk a kiskanál cukorral, és megvárjuk míg feljön az élesztő. Ekkor az olajjal, a fél tojással, a fűszerekkel és langyon vízzel közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Jól bedagasztjuk, majd hagyjuk megkelni.
Közben elkészítjük a pizzaszószt. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a negyedbe vágott hámozott paradicsomot (készíthetjük fagyasztottból is, mint én most), a cukrot és a fűszereket. Sűrűre főzzük.
A megkelt tésztát kb. 12 cm átmérőjű korongokra kiszaggatjuk, ráhalmozzuk a pizzaszószt és a többi feltétet. Kettéhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk, úgy, hogy az alsó tésztát kicsit felhajtjuk a felsőre, úgy ahogy a képeken is látszik.
Kis vékony fonatokkal ki is díszíthetjük a tetejüket, ahogy én is az egyikkel tettem.
Megkenjük a maradék tojással, tetejüket vastagabb tűvel megszúrkodjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
A tészta kiszaggatása |
Rákerül a pizzaszósz... |
...és a sonka, sajt, stb.... |
Tojással megkenve, sütés előtt |
Ez igen, nagyon guszta!Tetszik hogy nem nagy darabok !
VálaszTörlésNagyon jó ötlet ez a hajtott, kis kerek pizza. A paradicsomos szósz pedig a kedvencem a többi belevalóval együtt. Guszta kis csomag.
VálaszTörlésÉva, Lívia, köszönöm!
VálaszTörlésNálam nem fél,hanem teljes siker lenne,ezt garantálom. 🙂
VálaszTörlésNálunk is gyorsan fogyott, ilyenkor mindig örülök :-)
Törlés