Szilveszterre sütöttük ezeket a sajtos köménymagos tallérok, otthon Édesapámnál.
Már nagyon rég használtuk utoljára ezt a tallérsütőt, most eszembe jutott, hogy régen milyen finom sajtos tallérokat sütöttünk Anyukámmal. A régi receptet sajnos már nem találtuk meg, de az interneten van belőle választék. Ez a recept tetszett meg a legjobban, e szerint készítettük, csak jóval kisebb adagot.
Nagyon finom lett, amit természetesen nem csak Szilveszterkor süthetünk meg 😉
Hozzávalók, nálunk: 25 dkg liszt, 6-7 dkg margarin, 1 kisebb tojás, 1,5 gramm sütőpor (kb. 1 csapott mokkáskanállal), 1 púpozott kiskanál só, 5 dkg reszelt sajt, kb. 1 dl tejföl, ízlés szerint köménymag és egy kevés törött paprika,
sütéskor a sütőlap megkenéséhez: olaj vagy zsír.
sütéskor a sütőlap megkenéséhez: olaj vagy zsír.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütő mindkét lapját megkenjük a zsiradékkal, 4 lapocskát teszünk bele. (Mi kétszer 4 db sütése után zsíroztuk újra.) Gyorsan megsülnek, közben egyszer megfordítjuk az egész tallérsütőt, hogy a másik oldalát is érje a láng.
A tészta kiszaggatása |
Sütés közben |
A tallérsütő kinyitva, közelebbről.... |
...és becsukva, a kisült sütikkel |
A tallérok jól sikerültek, még egy pár db. Pestre is eljutott: )
VálaszTörlésIgen, nagyon jól sikerültek, de Pestre nem jutottak el, csak Budára :-) :-)
TörlésFinomak az ilyen tallérocskák, és jól ellehet ropogtatni nemcsak Szilveszter éjjelén hanem minden összejövetelen az év bármelyik időszakában, de magunkban is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, én egész évben el tudnám ropogtatni őket :-)
TörlésAnyósom szokott ilyet sütni, nagyon finom. Küldhetnek egy tányérra. 😀
VálaszTörlésNekünk is nagyon ízlett, de sajnos már elfogyott :-)
TörlésEzek a tallérok biztos, hogy finomabbak, mint a boltiak. :)
VálaszTörlésValóban finomak voltak, köszi :-)
TörlésIlyen tallés sütő nincs valakinek elfekvőbe? Köszönöm
VálaszTörlés