2016. július 19., kedd

Cukkinifőzelék


Hozzávalók: 1 nagyobb cukkini (az enyém most 80 dkg-os volt), ehhez 1 csokor kapor, 1 közepes hagyma, só, olaj, kb. 2-3 kanál liszt és ugyanennyi tejföl, szükség szerint még tej, ecet.

A cukkinit megmostam, és csak ott hámoztam meg, ahol erősebb volt a héja. Késsel összedaraboltam, hasonlóra mint a gyalult tök, csak kicsit nagyobb darabokra. Besóztam, 10-15 percig állni hagytam.
A hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, rádobtam a cukkinit és hozzáadtam a finomra vágott kaprot. Először fedő nélkül, majd fedő alatt puhára pároltam-főztem, de vigyázva, hogy a kis szeletkék ne főjenek szét. Víz nem is nagyon kellett hozzá, csak egy egészen kevés, mert a cukkini elég levet engedett.
Ekkor a lisztből és olajból rántást készítettem. A megfőtt cukkinit berántottam vele, tejjel felengedtem, és elkevertem benne a tejfölt. A végén ecettel ízesítettem.

Nagyon finom, krémes lett, talán még finomabb mintha tökből készült volna. Aki még nem próbált cukkiniből "tökfőzeléket" főzni, az próbálja ki nyugodtan, nem fogja megbánni.
Feltétnek bármit készíthetünk hozzá, amit általában a tökfőzelékhez szokás.

Lereszelve, besózva, főzés előtt



4 megjegyzés:

  1. De jó, hogy a cukkini főzeléket ajánlottad. Ajándékba kaptam egy nagy cukkinit, el nem tudtam képzelni, hogy mit kezdek vele. Nagyon finom lett, egy barátunkat be is csaptam vele, azt hitte tökfőzeléket eszik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet, hogy nem hámoztad meg a cukkinit! Legközelebb én is így csinálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahol zsenge még a héja, ott nyugodtan rajta lehet hagyni :-)

      Törlés