A felszeletelt strudl |
2015. június 20-án - szülőfalumban, Mözsön - Kerwastrudl (keltkalács) Fesztivált tartott Tolna Város Német Nemzetiségi
Önkormányzata, melyen mi is részt vettünk.
A fesztiválra különböző finom kelt kalácsokat sütöttek a német nemzetiségi egyesületek és a városban lévő egyéb civil szervezetek lányai, asszonyai, köztük mi is.
A rendezvényen felléptek az óvodások, iskolások, egy fúvószenekar, énekkarok és táncosok is.
Mint mindenki más, mi is sok finomságot kóstoltunk meg, remek volt a hangulat, és nagyon jól éreztük magunkat a színvonalas műsorok végignézése közben.
A rendezvényen felléptek az óvodások, iskolások, egy fúvószenekar, énekkarok és táncosok is.
Mint mindenki más, mi is sok finomságot kóstoltunk meg, remek volt a hangulat, és nagyon jól éreztük magunkat a színvonalas műsorok végignézése közben.
A Kerwastrudl szó szerint lefordítva kelt rétest jelent, mely egy finom, régi mözsi kalácsféleség. Mivel én még nem sütöttem ilyet, ezért megkértük Keresztanyámat, hogy ő dagassza be a tésztát és a mi asszisztálásunkkal ő süsse meg, nálunk Mözsön. Ami természetesen nagyon finom lett!
Így volt időm megfigyelni és tanulni az ő több évtizedes sütéstudományából....
Hozzávalók 2 rúd tésztához: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, kb. 4 dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 4 evőkanál cukor, csipet só,
a mákos töltelékhez: 3,5 dl darált mák, 1 evőkanál zsír, mazsola, ízlés szerint cukor, kevés tej,
a diós töltelékhez: 30 dkg dió, ízlés szerint cukor, 2 egész tojás, reszelt citromhéj,
a kalács megkenéséhez: 1 tojás.
a mákos töltelékhez: 3,5 dl darált mák, 1 evőkanál zsír, mazsola, ízlés szerint cukor, kevés tej,
a diós töltelékhez: 30 dkg dió, ízlés szerint cukor, 2 egész tojás, reszelt citromhéj,
a kalács megkenéséhez: 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztet tálba tesszük, közepén kis mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá a tejből, és egy kanál cukrot szórunk a tetejére. Amikor az élesztő megkelt hozzáadjuk a többi tészta hozzávalót, jól bedagasztjuk. Langyos helyen hagyjuk kelni, 30-45 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diósat nem főzzük, csak a hozzávalóit összekeverjük.
A mákot a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd rövid ideig főzzük.
Amikor a tészta megkelt két felé választjuk, tepsi hosszúságúra kisodorjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, tepsibe tesszük, majd ismét kelesztjük kb. 20 percig.
Előmelegített sütőben, később kisebb lángra véve kb 40-45 perc alatt megsütjük, vagy ameddig szép piros barna nem lesz.
Az élesztő kelesztése |
Keresztanyám dagasztja a tésztát.... |
A szépen bedagasztott tészta... |
A megkelt tészta |
A diós strudl feltekerése.... |
....és a mákos |
Sütés előtt |
És sütés után |
Néhány kép a fesztiválról.... aki többet szeretne látni belőlük, az kattintson ide, a "Mözsi séta" blogomra
A kalácsok... |
A mi kalácsaink |
Megkezdődtek a műsorszámok
A Mözsi Zöldkert Óvoda növendékei, óvónőikkel |
A Mözsi I. István Általános Iskola tánccsoportja... |
Tolnai barátnőmmel és a férjemmel mi is ott ülünk.... |
A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara |
A németkéri Német Nemzetiségi Táncegyesület, akik fergeteges műsorszámot mutattak be... |
A Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara |
Végezetül egy rövid videó, amit a férjem készített a fesztiválon:
Hihetetlenül gusztán néznek ki!!! Imádom a kelt rétest is, meg az összes más rétest is! :-D Anyukám is gyakran készíti, olykor kakaósan is.
VálaszTörlésÉrdekes, felétek úgy mondják, hogy megkel az élesztő? Még így sosem hallottam. Mi az mondjuk, hogy felfuttatjuk az élesztőt és a tészta az ami kel.
Köszönöm! Szoktam úgy is mondani, hogy felfuttatjuk az élesztőt, de így is :-)
TörlésNos, ha nem írod, hogy "kelt rétes" akkor a kép alapján én azt mondom, de hát ez a diós bejgli...amit karácsonykor szoktunk sütni. Meg is néztem a recepteket, a különbség csak az, hogy az enyémbe nem olaj, hanem vaj kell. De szemre is ugyanilyen. A rétes az viszont egy teljesen "más tészta"...Érdekes ez a kavarodás a sütik között.....
VálaszTörlésKöszi Mari! A kelt rétes egy szó szerinti fordítás, de a Kerwastrudl-t fordíthatjuk úgy is, hogy keltkalács, mint ahogy a "Mözsi séta" blogomon is olvasható. Igen, a rétes tésztája Magyarországon egész másmilyen, mint német nyelvterületeken. Mint például a tiroli almásrétesnek is egy vastagabb, és egész más tésztája van.
TörlésA bejglit mi másképpen csináljuk, ehhez nem hasonlít olyan nagyon. Például nem kelesztjük meleg helyen, hanem hidegben pihen, van benne tejföl is, aztán ennyi tésztában van 25 dkg margarin, és más a tészta-töltelék aránya, a töltelék javára :-) Úgyhogy érdekes dolgok ezek. Nagyon jó az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás.....
Katalin, én is így ismerem a bejglit, ahogy leírtad.
TörlésA németek is (legalább is itt Baorországban) ismerik a két féle rétest, a vastagabb (kelt) és a nyújtott tésztésat is. :-)
Köszönöm Kavics, örülök hogy van aki így is ismeri, ahogy én :-)
TörlésGyönyörű felhozatal és képek! Én a mákosra szavazok! ;-))) De jól esne egy vastag szelet belőle... :-P
VálaszTörlésKöszönöm! Nekem mind a kettő jöhetne, de már rég elfogyott :-)
TörlésNagyon jól néznek ki. Én eddig azt hittem, hogy a kelt kalács magyar étel. Vajon ki tanulta kitől? Csodaszépek a keresztmamád kalácsai. Nem sajnálta a tölteléket. Úgy finom.
VálaszTörlésKöszönjük Ani! Hogy milyen eredetű a kelt kalács azt nem tudom, de fő hogy ilyen jól elterjedt :-)
TörlésEz igen, micsoda kínálat. Nagyon jól néz ki mindegyik és biztos finomak is voltak. A tiétek is nagyon szép. Kelt rétest még nem ettem, nem hallottam róla. De hirtelen ránézve valóban úgy néz ki, mint a bejgli.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia!
TörlésSzívesen, de közben eszembe jutott, hogy kelt kalácsként én is ismerem, szeretem is nagyon pl. a kakaós változatban.. Hogy az arányok hogyan vannak az tényleg ahány ház annyi szokás, de a lényeg nekem az, hogy kelt.
TörlésMennyi finomság felhozatal!!! És tánckavalkád! :) Mifelénk (Kárpátalján) is sütnek kelt kalácsot- dió, mák, túró és alma töltelékkel. De jó is, ha van kitől ellesni a hagyományosan készülő ételeket, süteményeket, máskor is prezentálj ilyeneket, amit ügyes keresztanyád készít :) Mondd meg neki, hogy mi is szívesen tanulunk tőle!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Igen, nagyon jó, ha az ember tud tanulni, főleg olyanoktól, akiknek már több tapasztalata van :-) Keresztanyám biztos örül majd, hogy tetszettek a kalácsai :-)
TörlésNem is tudtam, hogy Kárpátaljáról származol, de most már ezt is tudom....