2013. november 22., péntek

Grízpuding vörösboros zselével és birsalmával



Ezt, illetve az ehhez hasonló finom desszertet a Nők Lapjában láttam meg - s mivel itt a birsszezon - pár nap múlva, kicsit változtatva rajta, már el is készítettem. Az eredeti receptben nem szerepelt a zselatin, csak a sziruposra főzött bort öntik rá a birsekre....

Hozzávalók a saját változatomhoz, 4-5 pohárhoz: 8 dl tej, 6 evőkanál búzadara, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál cukor, 30 dkg megtisztított birsalma, 1 csillagánizs, pár szem szegfűszeg, 1-2 darabka fahéj, 3 evőkanál cukor, 3 dl édes vörösbor, 4 teáskanál zselatin.

Elkészítése:
A birsalmát apró kockákra vágtam, és a szegfűszeggel, a fahéj darabkákkal, a csillagánizzsal, a borral, kicsi vízzel és a 3 evőkanál cukorral megfőztem.
A hideg tejbe beleszórtam a búzadarát, az őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot. Elkezdtem főzni, és amikor már kezdett sűrűsödni, hozzáadtam a cukrot. Csak annyira főztem sűrűre, hogy krémesen lágy maradjon. Poharakba szedtem, a tetejére halmoztam a megfőtt birset. A birsek után megmaradt borból kivettem a fűszereket, elkevertem benne a zselatint, felfőztem (ha nem elég édes, lehet hozzáadni még cukrot), vártam kicsit hogy hűljön, de még melegen a birsek tetejére öntöttem.
Hűtőszekrényben hagytam jól lehűlni, majd 1-1 kis mentaágacskával tálaltam. Finom, különleges desszert....



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki:) Grízpudingot szoktam készíteni néha, de nagyon jó ötlet a vörösboros zselé a tetejére:)

    VálaszTörlés
  2. Katalin drága, engedd meg, hogy itt kívánjak örömteli, boldog névnapot!!
    A grízpuding pont finom lehet egy ilyen alkalomból:)

    VálaszTörlés