2013. november 14., csütörtök

Erdei szörp - csipkebogyóból, kökényből, szederből és almából


Hozzávalók: csipkebogyó, kökény, erdei szeder, alma, ízlés szerint cukor, borkősav, a tetejére szalicil.

Az előző bejegyzésem, az erdei lekvár készítése során a megmaradt "törkölyt" még egyszer jól felöntöttem vízzel, kicsit főztem, majd leszűrtem. Cukrot adtam hozzá, literenként kb. 60 dkg-ot lehet számolni, de ez attól is függ, hogy a gyümölcsök milyen arányban vannak, a savanykásból vagy az édesebbekből van több benne. Felfőztem forrásig, majd 2-3 liter léhez egy kiskanál borkősavat kevertem, nagyon kicsit főztem még, forrón üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon finom lett, szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva nagyszerű üdítőital. Pikáns, kissé savanykás, de a csipkebogyó íze is érződik benne....




9 megjegyzés:

  1. Katalin, te nagyon jól értesz ilyen finom szörp készitéséhez. Igazán pont jól jön ünnepekre!

    VálaszTörlés


  2. Éva írta...........

    Ebből a sok - sok mindenből
    már egy szakácskönyvre való
    is megtelne.
    Egyszer csak lesz is ???????????
    már mint "Szakácskönyv"

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindkettőtöknek! Hogy lesz-e szakácskönyv, azt nem tudom. Sok minden nem az én "szerzeményem". Bár a legtöbb máshonnan nézett receptet is át szoktam kicsit alakítani, de ez most az én saját találmányom volt :-)

    VálaszTörlés
  4. Szívesen belesnék a kamrádba, tele van jobbnál jobb szörpökkel, lekvárokkal. Ezt imádnám, alapvetően a savanykás bogyós gyümölcsök a kedvenceim:)

    VálaszTörlés
  5. Kati, Trollanyu köszi szépen! A kamránk valóban már nagyon tele van, ennyi mindent még egy évben sem főztem be :)

    VálaszTörlés
  6. Jaj, ezt nagyon irigylem Katalin. Mennyi finomság lehet a kamrádba...

    VálaszTörlés
  7. Gabriella, köszi. Már alig férnek el :)

    VálaszTörlés
  8. A lekvár is nagyon tetszett, és a szörp is finom lehet, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...