2013. november 12., kedd

Borban párolt kacsa- vagy libacomb, velesült krumplival és almával



Ezt a receptet a Nők Lapja egyik korábbi számában láttam, s most Márton napra - némi változtatással - ezt készítettem el. A borban sütve finom szaftos lett a hús, s jól illett hozzá az alma és a káposzta is.

Hozzávalók: 4 db kacsa- vagy libacomb, só, bors, 2 evőkanál kacsazsír, 8 kis szál kakukkfű, 4 db babérlevél, 4 szál rozmaring, 6 gerezd fokhagyma, 4 dl száraz vörösbor + 2 dl víz, 80 dkg krumpli, 3 db alma,
a körethez: 1 közepes vagy nagyobb fej káposzta, só, köménymag, olaj vagy zsír, kb. 4-5 kiskanál ecet, vagy ízlés szerint, 1-2 kiskanál cukor.

Elkészítése:
A combokat sóval, borssal bedörzsöljük. (Ha túl sok háj van rajtuk, akkor körben levághatunk belőle, hogy a készétel ne legyen annyira zsíros. A hájból aztán kisütve finom zsír és töpörtyű lesz.)
A combok mindkét oldalát a zsíron megpirítjuk, elősütjük. Tepsibe helyezzük őket, rátesszük a fűszernövényeket és a feldarabolt fokhagymát, majd a vörösboros vízzel felöntjük. Fóliával lefedjük és 1,5-2 órát sütőben pároljuk. Ha már nagyjából megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és a cikkekre vágott kicsumázott almát. Sóval, borssal ízesítjük és fólia nélkül az egészet készre sütjük, kb. fél óra alatt.
A káposztát legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A zsiradékon kissé megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a káposztát és a köménymagot. Kezdetben fedő nélkül, majd lefedve készre pároljuk. Ha szükséges, közben egy kis vizet adunk hozzá. Az ecettel a végén ízesítjük.

A befűszerezett combok, leöntve a borral

A krumpli és az alma hozzáadása

Készre sütve



5 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat sütöttél, a köretnek is nagyon jó íze lehet így, a hússal sütve! :) Guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, ez mennyire finom lehet! Szuper!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat készítettél, és gyönyörűek a fotók is róla.
    Gusztusos, kívánatos, beindult a nyáltermelésem a látványtól! :)

    VálaszTörlés