A kész likőr |
A régi Csehszlovákiából többször hoztunk borovicskát, ami nagyon finom volt. Most eszembe jutott, hogy hátha tudnék otthon hasonlót készíteni, mivel szép kéklő bogyókkal teli bokrokat találtunk kirándulásaink alkalmával. A receptet itt találtam, kicsit változtattam rajta, ezekből a saját szedésű borókabogyóból készítettem, illetve valamivel kevesebb cukrot és vizet adtam hozzá. A bogyókat egy Gerecsében tett kirándulás alkalmával szedtük, melyek nyersen elrágcsálva is finomak, zamatosak és kissé édeskések voltak.
A likőr közelebbről |
Hozzávalók a saját változatomhoz: 2 dl pálinkához 50 szem borókabogyó, 8-10 dkg cukor, 1,5 dl víz,
Elkészítése:
A bogyókat kissé összetörtem, üvegbe raktam és ráöntöttem a pálinkát.
Az üveget lezártam és 2 hétig hagytam érlelődni, közben párszor megrázogattam.
Utána a cukorból és vízből
szirupot főztem, langyosra hűtöttem és ráöntöttem a borókás pálinkára, majd szorosan lezártam. Ekkor kicsit zavaros lett, amitől nem kell megijedni.
Hűvös helyen még 1 hónapig állni hagytam, majd leszűrtem. Ekkorra már szépen letisztult. Finom zamatos likőr lett.
Még most sem késő szedni, akár karácsonyi ajándéknak is adható....
Még most sem késő szedni, akár karácsonyi ajándéknak is adható....
A borókabokor, amiről szedtük a bogyókat |
A bogyók a tálon, közelről |
Az összetört bogyókra ráöntjük a pálinkát |
A két hét alatt többször megrázogatjuk |
Hallottam már a borovicskáról, de még nem kóstoltam. A hozzávalókat elnézve finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! Finom lett, bár nem egészen olyan, mint a régi borovicska volt :)
VálaszTörlésNem ismerem a borókabogyót, ezért nem merek szedni, hátha mégsem az. Épp most történt, hogy egy ismerősöm homoktövis helyett tűztövis bogyókból főzte a lekvárt - még jó, hogy időben kiderült. Láttam, milyen sok finomságot- lekvárt, szörpöket - készítettél erdei gyümölcsökből.
VálaszTörlésÜgyes vagy!
Köszi Marcsi!
VálaszTörlésA borókát szerintem nem lehet összetéveszteni mással, jó szúrósak az ágai :-) Ennek kisebbek a bogyói mint a boltinak, de nagyon finom ízűek.
A homoktövist meg én nem ismerem, de a tűztövist igen :-)
Köszönöm a receptet szuper
VálaszTörlésEgészségetekre! 😄
Törlés