2013. november 13., szerda

Erdei lekvár - csipkebogyóból, kökényből, szederből és almából


A lekvár az üvegekben....

kicsit közelebbről.....

.....és a zsemleszeleteken

Finom, élénk színű, pikáns ízű, de nem fanyar lekvár lett belőle. Jó választás volt variálnom a különböző erdei gyümölcsöket. A szedret és a kökényt még régebben szedtük, ezek a mélyhűtőben várták a sorsukat - ezáltal a kökény teljesen elvesztette a fanyarságát -, a csipkebogyót pedig a főzés előtti napon szedtük. Szerettem volna galagonyát is tenni hozzá, de főzés után nagyon keserűnek éreztem, így hát ki kellett dobnom. Pedig előtte az is fagyasztóban volt. Ezért ezt két nagy almával helyettesítettem.

Hozzávalók, amennyiből most készítettem: 60 dkg csipkebogyó, 40 dkg kökény, 20 dkg erdei szeder, 2 nagy alma, a lepasszírozott gyümölcspép 1 kg-jához 45 dkg cukor, ízlés szerint citromlé, dzsemfixáló,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A csipkebogyót az almával, a kökényt és a szedret külön-külön vízben puhára főztem. Ezután mindent alaposan lepasszíroztam, majd a péphez hozzáadtam a cukrot, citromlével ízesítettem és amikor már forrt, hozzákevertem a dzsemfixálót is. Kb. 70-80 dkg péphez adtam 1 tasakkal, mivel elég folyékony volt. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A lepasszírozás után megmaradt "törkölyt" még egyszer felöntöttem vízzel, kicsit főztem, majd leszűrtem. Ízlés szerint cukrot adtam hozzá, és egy kis borkősavval szörpöt főztem belőle. Az is nagyon jól sikerült. Bátran ajánlom mindenkinek, akinek lehetősége van a szedésre....

A hozzávaló erdei gyümölcsök

Főzés közben


Hogy az őszben kicsit felidézzük a nyarat, a lengyelországi nyaralásunk utolsó napján tett túránk képeit ajánlom megnézésre mindazoknak, akik szeretik a hegyeket. Ez a kirándulás volt az utunk csúcspontja, lanovkával a Kasprowy Wierchre.



7 megjegyzés:

  1. Látom, arra felétek sincs som. Itt a Mecsekben a forró nyarak miatt képtelen normális termést érlelni, a magra aszalódik a hús. Kár, mert igencsak pikáns ízesítő a som.

    VálaszTörlés
  2. Micsoda finom ízkavalkád lehet!Szép a színe is!

    VálaszTörlés
  3. Köszi mindkettőtöknek!
    Hogy som van-e felénk, nem nagyon tudjuk, mert nem igazán ismerjük :-) De sokszor nem találkoztunk még hasonlófélével sem.

    VálaszTörlés
  4. Az előbb a szörp, most pedig ez a gyönyörű színű lekvár... Hmmm...

    VálaszTörlés
  5. Kati, Gabriella, köszönöm. Valószínű, hogy a szedertől lett ilyen szép színe, a csipkebogyó is jót tett neki, kicsit kivilágosított a kökényt :)

    VálaszTörlés
  6. Micsoda finom lekvárt főztél, nagyon jó íze lehet ennyi finomságtól! :) Szeretem az ilyen fanyar, savanykás lekvárokat, sütikben is nagyon jók tudnak lenni! :)

    VálaszTörlés