2013. október 16., szerda

Sütötökrolád - túrókrémmel töltve



Nemrég Jutkánál láttam meg ezt a különleges édességet, mindjárt megtetszett, és elhatároztam, hogy én is elkészítem. Jó választás volt, mert nagyon finom lett. Kicsit változtattam a tölteléken, mascarpone helyett túróval készítettem, mivel nem volt itthon joghurtom így tejjel helyettesítettem azt, ezért egy kicsit több zselatin került bele, és egy kis citromhéj is....

Hozzávalók az én változatomhoz, a tésztához: 3 tojás, 12 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg sütőtökpüré, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, ízlés szerint fahéj és szerecsendió,
a töltelékhez: 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejszín vagy növényi habalap, 1 dl tej és 2 kiskanál zselatin, vagy ahogy az eredeti receptben szerepelt, 1 dl joghurt és 1 teáskanál zselatin,
a tetejére a díszítéshez: csokoládé, esetleg citromfű levélkék és valamilyen színes gyümölcs......

Elkészítése:
A sütőtököt megsütöttem, majd pürésítettem. A tojásokat szétválasztottam. A sárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral kikevertem, majd hozzákevertem a tökpürét, a citromlét, a fahéjat, a szerecsendiót és a sütőporral vegyített lisztet, végül a fehérjék felvert habját is. Sütőpapírral bélelt, kb 28 x 28 cm-es tepsibe simítottam, és előmelegített sütőben megsütöttem. Amikor megsült, nedves konyharuhára borítottam, és felcsavartam. Így hagytam kihűlni.
A krémhez a túrót elkevertem a cukorral, citromhéjjal. A tejben (vagy a joghurtban) feloldottam a zselatint, felfőztem, és a túrókrémhez kevertem. Végül a felvert tejszín jó felét-háromnegyedét is hozzáadtam. Ezzel a krémmel töltöttem meg a kihűlt piskótát. Hűtőszekrénybe tettem, és mikor kicsit megdermedt, gőz fölött olvasztott csokoládéval meglocsoltam, majd ismét visszatettem a hűtőbe. Csak másnap szeleteltem fel, ekkor díszítettem ki a maradék tejszínnel (még a szeletekre is maradt belőle), a fagyasztott málnával és a citromfűvel.





12 megjegyzés:


  1. Éva küldi.....

    Mint minden süteményhez idő és türelem kell annak elkészítéséhez.
    a Sütőtökrolád is ilyen, de mivel
    kóstoltam, bizonyíthatom, hogy
    nagyon finom. Gyenge gyomrúaknak
    is ajánlom.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Szerencsére elég gyorsan elkészült, csak a tök sütése vett több időt igénybe, meg persze ameddig várni kellett, hogy fel lehessen szeletelni :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a sütőtököt, finom lehet ez a rolád is. Mentem a receptet, ahogy lesz egy kis időm elkészítem. :)

    VálaszTörlés
  4. Láttam Jutkáét is, de ez is gyönyörű lett és túróval is finom lehet:)Szeretem a sütőtököt magában is meg mindenhogyan:)

    VálaszTörlés
  5. Csodásan néz ki, és ezzel a túrós töltelékkel is nagyon finom lehetett ám! :)

    VálaszTörlés
  6. De jó! Nagyon ötletes, és biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Katalin, ez a mennyei finom sütőtökös rolád valami gyönyörü szép. Nagyon, de nagyon megfelel az ősz, és téli menü édességhez az ünnepekre!

    VálaszTörlés
  8. Elisabeth köszönöm. Valóban ünnepi asztalon is megállná a helyét :)

    VálaszTörlés
  9. Egyszer biztos elkészítem én is, már minden héten sütünk tököt.
    Nagyon finom lehet, és az olvasztott csokival a tetején még ünnepi süteménynek i alkalmas.

    VálaszTörlés
  10. Köszi Marcsi, egyszer szakíts időt rá :)

    VálaszTörlés