2012. március 30., péntek

Húsvéti "csodatojás"



Hasonló tojásokat 4Gyerek glogján láttam először, az év elején, nagyon megtetszett, és még januárban el is készítettem, de csak most találtam aktuálisnak, hogy feltöltsem. Aztán azóta egy internetes diasor képei között is rábukkantam. Szerintem ez tényleg egy csodatojás, annyira ötletes.

Az egyik tojás kettévágva

Hozzávalók: üres tojáshéjak, zselatin, bármilyen zöldségféle: borsó, sárgarépa, krumpli, kukorica, paprika stb... és sonka vagy főtt füstölt tarja, illetve füstölt comb.

Elkészítése:
Először a tojások gömbölyűbb végén kis lyukat csináltam, azon keresztül eltávolítottam a tojás belsejét, amiből finom rántotta lett. Főleg most, ebben az ínséges tojásszezonban kell okosan felhasználni a tojások minden cseppjét.
A tojáshéjakat kiöblítettem, megmértem hogy nagyjából hány dl az űrtartalmuk, hogy majd tudjam, mennyi zselatint kell készítenem.
A zöldségeket megpároltam, a sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágtam. Én Horváth Rozi féle zselatint szoktam használni, nekem az vált be, ebből készítettem a zselatint. Egy dl vízhez két púpozott kiskanállal tettem, és savanyított cékla levével színeztem, amit beszámítottam a víz mennyiségébe.
A tojáshéjakba két-három részletben adagoltam a zöldség és sonka keverékét, közben öntöttem a még ki nem hűlt zselatinból, hogy jól kitöltse az üregeket.
A lyukak tetejét zselatinnal zártam le, hűtőszekrénybe tettem, és pár óra múlva már szép óvatosan meg is tudtam hámozni.

A "keltetőben" - a megtöltött tojáshéjak



5 megjegyzés:

  1. Tényleg egy tojásformába zárt csoda, rendkívül dekoratív!

    VálaszTörlés
  2. Látványnak is nagyszerű, és milyen fínom lehet! Gratulálok

    VálaszTörlés
  3. és még szépen meg is mutattad hogy ott a lyuk, ott voltak megtöltve.
    és keresztmetszet is.

    ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  4. Margó, 4Gyerek, köszönöm. Nagyon finom volt, és tényleg mutatós.

    VálaszTörlés