Zöldséges kuszkuszt máskor is készítettem már, most csirkemellet sütöttem ehhez a finom, könnyű körethez. Igazi tavaszi fogás volt a sokféle zöldséggel és az izgalmas fűszerekkel...
A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában használják köretként, de mára világszerte népszerűvé vált. A boltokban kapható kuszkusz előkezelt, így nem kell főzni, csak leforrázni. Zöldséggel és ízletes keleties fűszerekkel változatos, gyorsan elkészíthető köret lesz belőle.
A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában használják köretként, de mára világszerte népszerűvé vált. A boltokban kapható kuszkusz előkezelt, így nem kell főzni, csak leforrázni. Zöldséggel és ízletes keleties fűszerekkel változatos, gyorsan elkészíthető köret lesz belőle.
Hozzávalók a kuszkuszhoz : 1,5 dl kuszkusz, 3 dl forró víz, só, őrölt római kömény, -koriander, -szegfűbors, -mustármag és -fehér bors, Cayenne bors, 1-1 közepes vöröshagyma és lila hagyma, fél kápia paprika, 1 sárgarépa, kis marék zöldborsó és csemege kukorica, kevés olívaolaj,
a sült csirkemellhez: kb. 25 dkg csirkemell, só, bors, szárnyasokhoz való házi fűszerkeverék (vagy bolti), olívaolaj, zsír vagy más zsiradék.
Elkészítése:
A kuszkuszra dupla mennyiségű forró vizet öntöttem, sóztam, és vártam míg az összes vizet felszívja. Közben a sárgarépát kis kockákra
vágtam, ezt is sóztam, és a borsóval együtt kevés vízben roppanósra megfőztem .
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a szintén feldarabolt kápia paprikát és a nagyobb darabokra vágott lila hagymát. Ezekkel már csak 1-2 percig pároltam, hogy szintén roppanósak maradjanak. A kukorica konzerv volt, ezzel nem volt semmilyen teendőm.
Mikor a párolt zöldségek mind elkészültek mindent összekevertem, és ízlés szerint megszórtam az őrölt fűszerekkel.
A csirkemellet feldaraboltam kockákra, sóztam és ízlés szerint fűszereztem, majd kevés olívaolajon elkezdtem pirítani. Mikor minden oldala szépen megpirult kevés vízzel felöntöttem, és fedő alatt készre pároltam. Addigra szépen zsírjára sült, de az egész művelet nem tartott sokáig, hamar elkészült.
Tálalásnál egy nagyobb tálra mertem a kuszkuszt, és rá a közepére a csirkehusit. Nagyon finom volt!
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a szintén feldarabolt kápia paprikát és a nagyobb darabokra vágott lila hagymát. Ezekkel már csak 1-2 percig pároltam, hogy szintén roppanósak maradjanak. A kukorica konzerv volt, ezzel nem volt semmilyen teendőm.
Mikor a párolt zöldségek mind elkészültek mindent összekevertem, és ízlés szerint megszórtam az őrölt fűszerekkel.
A csirkemellet feldaraboltam kockákra, sóztam és ízlés szerint fűszereztem, majd kevés olívaolajon elkezdtem pirítani. Mikor minden oldala szépen megpirult kevés vízzel felöntöttem, és fedő alatt készre pároltam. Addigra szépen zsírjára sült, de az egész művelet nem tartott sokáig, hamar elkészült.
Tálalásnál egy nagyobb tálra mertem a kuszkuszt, és rá a közepére a csirkehusit. Nagyon finom volt!
Én is kipróbáltam már ezt a kuszkuszt - merő kíváncsiságból. De én maradok a régimódi rizsnél....
VálaszTörlésMi szeretjük, és néha kell egy kis változatosság 😊.
TörlésA kuszkusz nagyon hálás. Pikk-pakk megvan. Nagyon finom lehetett a zöldségekkel és a keleti fűszerekkel.
VálaszTörlésFinom volt, minden együtt a hússal és a sok zöldséggel.
TörlésNagyon guszta és finom lehetett ezzel tavaszias körettel!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, könnyű, tavaszias fogás volt 😊.
TörlésNagyon szeretem az ilyen egyszerűen nagyszerű fogásokat, főleg, ha ilyen gyorsan el is készül. A sok színes zöldség nekem már a tavaszt idézi, a kuszkuszt is nagyon kedvelem.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, valóban gyorsan elkészült, finom is volt, és egy kicsit más, mint a megszokott fogások.
TörlésNagyon finomat főztél, és ezek a szép színek a tányéron.... Én is szeretem a kuszkuszt, sokszor készítem.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, én ha nem is sűrűn, de néha szoktam készíteni. kuszkuszt. Finom volt a sok zöldséggel, szeretem a színes ételeket 😊.
Törlés