2025. március 15., szombat

Kossuth-kifli Váncza módra


A Kossuth-kiflik porcukorral meghintve....

...és még porcukor nélkül






Az egyik kifli kettévágva

A kiflik eredeti receptje


Március 15-re sütöttem ezeket a finom, omlós dió töltelékű Kossuth-kifliket. Kicsit másmilyenek, mint az ismert Kossuth kiflik, de nagyon finomak.

Réges-régi recept. Egy 1936-ban kiadott, de az is már a tizennegyedik háromszorosra bővített kiadású eredi Váncza könyv, amiben benne van a recept. A könyv címe "A mi süteményes könyvünk". Nekünk megvan az eredeti és az 1989-es után-nyomtatása is, ez utóbbiból fényképeztem le a receptet. Így a hozzávalókat és az elkészítését külön nem írtam le, itt fentebb olvasható.

Ani is e könyv alapján sütötte meg az ő ünnepi kiflijeit, így jött nálam is a gyors elhatározás, hogy március 15-re nálunk is legyen aktuális sütemény.

Mindent ugyanígy készítettem, csak a tésztát vékonyabbra sodortam, és a töltelékbe kevesebb cukrot, valamint egy citrom reszelt héját is beletettem. A kisült kiflik tetejét pedig meghintettem porcukorral.

Nekem 24 db kifli lett, a tésztából két nagy kört nyújtottam, és mindkettőt 12 cikkelyre vágtam.


A tészta hozzávalói

A tészta kisodorva, rajta a töltelék

A kiflik feltekerve, megkenve tojással és megszórva vágott dióval

Tepsiben sütés előtt...

...és sütés után



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek. Jól tetted, hogy vékonyabbra sodortad. Milyen jó állapotban van a te könyved! Lehet, hogy utána nézek én is egy antikváriumban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, finomak lettek a kiflik, roppanós, de omlós lett a tésztája.
      A könyvem jó állapotban van, de ez az újabb kiadás. De a régi sincs túl rossz állapotban. Már rég forgattam őket, lehet hogy sűrűbben kellene, mert sok jó recept van benne.

      Törlés
  2. Nálam is Kossuth kifli készült, de ez a változat is nagyon tetszik. Ha jövőre nem felejtem el, megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, egészen másmilyen ez, mint a hagyományos Kossuth kifli, de ezek is nagyon finomak, gyorsan is fogynak.
      A te kiflijeidet is megcsodáltam már, nekem is van egy ilyen receptem, én is megsütöttem azt már egy-kétszer.

      Törlés