2025. március 26., szerda

"Jóreggelt" keksz


A közelmúltban - már van egy bő hónapja is - kétszer is sütöttem ilyen kekszet, nagyjából hasonlót, és mindkettőt fotóztam is 😂. Annyi a különbség köztük, hogy először mazsolával dúsítottam a kekszeket, második alkalommal pedig az Apukám által készített fügesajttal.

Nagyon finom volt mindkét változat, ránézésre egyformák is voltak. Rágcsáltunk belőlük estenként is, de főleg reggelire, egy bögre kakaó vagy tea mellé kiváló.

Célszerű fémdobozban tárolni, és ha egy-két darabka almát is teszünk mellé, akkor még omlósabbak lesznek. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!


A fügesajtos, kerek változatok....






A mazsolás, ovális változatok....







Hozzávalók: 10 dkg apró szemű zabpehely, 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, ízlés szerint 4-5 dkg gyömbér reszelve (meghámozva mérve), 5 dkg csokoládé (tej- és ét vegyesen),  1 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, vagy 5 dkg füge sajt.

Elkészítése:
A margarint és a mézet felolvasztottam, hagytam hűlni. A zabpehely felét egészben hagytam, felét ledaráltam, a gyömbért lereszeltem, a csokikat és a mazsolát, illetve a füge sajtot daraboltam. Ezután minden hozzávalót összegyúrtam. 
Fóliába csomagoltam, kicsit hosszúkás, illetve kerek átmérőjű hengert formáztam belőle, majd 2-3 órára hűtőben pihentettem. Ezután 4-5 mm vastagra felszeleteltem, és előmelegített sütőben megsütöttem.


A hozzávalók - a tészta összeállítása

A tészta pihentetés előtt....

.....és a felszeletelése

Tepsiben

Tepsiben a kerek kekszek is....

....és  sütés után - szépen megdagadtak



8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kekszeket sütöttél, nem is tudnám eldönteni hogy melyik a finomabb. A férjem is szereti elropogtatni a kekszeket, így én is sűrűn sütök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, finom volt mindkettő. Nekem talán a fügés ízlett jobban 😉.

      Törlés
  2. Nagyon finom kekszeket sütöttél. Nem csodálom, hogy jókat falatoztatok belőle. Nagyon jól is néznek ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, jó dolog, ha mindig tele van a kekszes doboz 😊.

      Törlés
  3. Mindkét változat nagyon finom lehetett !

    VálaszTörlés
  4. Valamilyen házilag gyártott keksz nálam is van mindig, ha "rákívánok" valami édesre, akkor jó egy-egy szeletet bekapni belőle. Tetszenek ezek a változatok, lehet, hogy ki is próbálom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mari, ha szereted a kekszeket, biztos ízlene neked is. Mert mindig jobb a hazai, mint a bolti, így ajánlom, próbálkozzál meg vele Te is.

      Törlés