![]() |
A felszeletelt süti, mellé nagyon jól esett egy pohár almás-fahéjas gyümölcstea.... |
Szeretjük az almás pitét, mint minden almás sütit, édességet. Most vettem csak észre, hogy nincs fent a blogomon, amit gyorsan pótolnom kellett 😉.
Egy régi, családi recept alapján szoktam sütni, ahogy Anyukám is évtizedekig készítette a családnak....
Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom héja, 0,5-1 dl tejföl - amennyi szükséges hogy a tészta jól összeálljon,
a töltelék alá: egy-két kanálnyi zsemlemorzsa vagy gríz,
a töltelékhez: kb. 1 kg alma, egy-két evőkanál citromlé, ízlés szerint cukor és őrölt fahéj,
a teteje megkenéséhez: 1 tojás.
Elkészítése:
A sütőport elkevertem a lisztben, elmorzsoltam benne margarint, majd hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a tojássárgáját. Elkezdtem összegyúrni a tésztát, annyi tejföllel, amennyit megkívánt a tészta, hogy jól összeálljon, de ne legyen túl puha sem.
Ezután hűtőbe tettem, kb. fél órára, ameddig elkészítettem a tölteléket.
Az almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, közben meglocsoltam a citromlével, hogy ne barnuljon meg nagyon, és jó ízt is adjon. Pár percet vártam, majd jól kinyomkodtam.
A megpihent tésztát kétfelé választottam, egyenként kisodortam. Az egyik lapot a tepsi aljár fektettem (normál méretű zománcozott tepsi), megszórtam a grízzel, elsimítottam rajta az almát, megszórtam ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal.
Tetejére tettem a másik tésztalapot, megkentem felvert tojással, és villával megszurkodtam. Előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. fél óra kell neki, de ez sütőtől függ.
A sütőport elkevertem a lisztben, elmorzsoltam benne margarint, majd hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a tojássárgáját. Elkezdtem összegyúrni a tésztát, annyi tejföllel, amennyit megkívánt a tészta, hogy jól összeálljon, de ne legyen túl puha sem.
Ezután hűtőbe tettem, kb. fél órára, ameddig elkészítettem a tölteléket.
Az almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, közben meglocsoltam a citromlével, hogy ne barnuljon meg nagyon, és jó ízt is adjon. Pár percet vártam, majd jól kinyomkodtam.
A megpihent tésztát kétfelé választottam, egyenként kisodortam. Az egyik lapot a tepsi aljár fektettem (normál méretű zománcozott tepsi), megszórtam a grízzel, elsimítottam rajta az almát, megszórtam ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal.
Tetejére tettem a másik tésztalapot, megkentem felvert tojással, és villával megszurkodtam. Előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. fél óra kell neki, de ez sütőtől függ.
Mikor kihűlt felszeleteltem és megszórtam porcukorral, majd jóízűen elkezdtünk falatozni belőle 😋.
Nagyon guszta, és finom almás pitét sütöttél. Nekem is van hasonló receptem.... mi is nagyon szeretjük.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom süti, és gyorsan fogy.
TörlésNagyon guszta és finom lehetett. Nekem is anyum kedvenc almás pitéjének receptjét használom akár almás vagy túrós töltelékkel készítem ! A gyerekeim szokták mondani hogy "nagyi féle süti".
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is szoktam túrósat is sütni, azt is majdnem ugyanígy, ezzel a recepttel.
TörlésBiztos finom volt....Az almáspite nálunk másképp nézett ki, fordítottak az arányai, a tészta vékony, az alma meg sok benne.Nekünk a nagymamám mindig ezt a változatot sütötte, de lehet, hogy ez egy másik recept...(Én már jó régen nem sütöttem...) Ja, és volt néha az almához keverve darált dió is...bár lehet, hogy azt gríz helyett tette bele ? Hej azok a régi szép idők.....és milyen kár, hogy már nincs kit megkérdezni...
VálaszTörlésKöszönöm Mari, fordított arányokkal biztos még finomabb, de mi szeretjük így is, ha magasabb a tészta 😋. Persze, ha lenne saját almafánk, akkor mehetne belőle több is a sütibe.
TörlésNagyon jók, hasznosak ezek a régi bevált receptek, és valóban nagyon fájó, ha nincs már kit megkérdezni. Mert amíg lehetne kérdezi, akkor nem is gondolunk rá....
Ebből most én is elfalatoznék 1-2 szeletet. Örök kedvenc nálunk is, nincs az a mennyiség, ami el nem fogyna.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, szívesen megkínálnálak vele, de már elfogyott....😋.
TörlésNagyon finomat sütöttél. Én is csak tavaly tettem fel a receptjét az enyémnek. Néha úgy járok, hogy a legegyszerűbb nem kerül fel. Hasonlóan készül, de a tied aromásabb. https://korsocska.blogspot.com/2024/01/almas-pite.html Igaz, hogy most már diétásan készül zabpehelyliszttel.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, nagyon finom volt. Fahéjat és citromot mindig teszek bele, nagyon szeretjük.
TörlésNagyon guszta a tiéd is, szép magas az almatölteléke 😋.