2016. április 22., péntek

Tavaszi zöldségköret



Egy újabb ízletes étel, melynek az elkészítését a lányomtól tanultam. Finom zöldséges köret, melyet fogyaszthatunk sült vagy párol húsokhoz, halakhoz, de akár magában is...

Hozzávalók: a zöldségfélék mennyiségét, fajtáját és arányát ízlés szerint válogathatjuk össze: cukkini, új sárgarépa, vöröshagyma, lila hagyma, karfiol, kaliforniai paprika, stb.... nagyon kevés olívaolaj vagy kókuszzsír, só, ízlés szerint fűszerek (nálam): bors, szárított és morzsolt bazsalikom és zsálya,
tálaláskor: friss bazsalikom..

Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben 8-10 percig főztem, aztán felszeleteltem. A sárgarépát hosszában négyfelé vágtam, sós vízben félpuhára főztem. A cukkinit is vékonyra szeleteltem, a paprikát feldaraboltam. Nagyobb hagymákat használtam, s kicsit vastagabb szeletekre vágtam.
A kevés zsiradékon (nálam most kókuszzsírral készült, lányomtól kaptam) egy nagyobb teflonban elkezdtem párolni, rövid ideig fedő alatt, majd anélkül. Így inkább sültek, mint párolódtak, amitől a zöldségeknek jobb, finomabb íze lett. Közben sóztam, borsoztam, fűszereztem.
Tálaláskor friss bazsalikomot adhatunk mellé.




11 megjegyzés:

  1. Nagyon jó és szép köret. Kipróbálom, mert szeretjük a zöld köreteket is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egészségetekre, ha elkészíted :-)

      Törlés
  2. Guszta és nagyon finom lehet! Nekem is jöhetne akár így magában is:)

    VálaszTörlés
  3. Igazi, tavaszi színkavalkád, nagyon finom lehet.:-)

    VálaszTörlés
  4. Ez nekem is jöhet! :) Sokszor eszem zöldségkötetet, egészséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Megértettem így is :-) én is sokszor elírok ezt-azt.... :-)

      Törlés
  5. Én még csak most gondolkodom, mi legyen ma az ebéd - ez így jöhetnek hozzánk, ahogy van! Imádnánk!

    VálaszTörlés