2015. szeptember 17., csütörtök

Szőlőszörp otellóból



Játék van Erikánál, "Szőlős receptek - Kihívás!" címmel. Ez alkalomból főztem otelló szőlőből szörpöt. Ez a fajta finom zamatos, és elég lédús is. Szép mély bordó színe lett, pikáns, kicsit savanykás, vagyis finom...

Hozzávalók (az arányok): 1 kg otelló szőlő, kb. 3,5 dl víz (hogy főzéskor a szemeket kissé ellepje), 40-50 dkg cukor (ízlés szerint, én 45 dkg-ot tettem bele), kb. egyharmad - fél mokkáskanál borkősav, ízlés szerint ugyanennyi citromsav, tetejére késhegynyi szalicil.

A szőlőt leszemeztem, megmostam, a vízzel megfőztem. Nem kell neki sok idő, hamar puhul.
Ezután szűrőn jól átpasszíroztam (ha nagyon sűrű lenne, egy kevés vizet még lehet higítani), hozzáadtam a cukrot, a borkősavat és a citromsavat, majd forrón üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A szörpöt ihatjuk szódavízzel, ásványvízzel, vagy csak sima vízzel, mint ahogy most tettük.

A szőlőfürtök

A szőlőszemek főzése

A passzírozás



8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon csábít engem :) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, próbáld ki, mert finom!

      Törlés
    2. Már meg is van beszélve, főzők majd ipari mennyiségben, csak szerezzem be a borkősavat, mert itt nem nagyon lehet kapni, de van egy forrás, tudom hova kell menni érte :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy megcsinálod! Remélem ízleni fog :-) Jó munkát hozzá :-)

      Törlés
  2. Szőlőből még szörpöt nem csináltam, de finom lehet. Ki kellene próbáljam én is, a férjem biztos díjazná, nagyon szereti a szőlőt. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, szinte érzem az illatát!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...