Aninál, "A parókia konyhájából" című blog háziasszonyánál ismét játék van, ahol aranygaluskát kell sütni, pünkösdre. Már van egy aranygaluska a blogomon, de most némi változtatással, erre az alkalomra ismét megsütöttem, kerek piteformában. Nagyon jó lett, gyorsan fogyott, hisz nem volt sok az egész, s a kerámia formában még finomabbra is sült....
De játék van nálam is, szintén pünkösdre, gyertek minél többen....
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2-2,5 dkg élesztő,
kb. 2 dl tej (szükség szerint kell majd), 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj,
a töltelékhez: 10 dkg darált dió, ízlés szerinti cukor, olvasztott margarin vagy olaj,
a vaníliás öntethez: fél liter tej, 2 tojássárgája, 8 dkg
cukor (vagy ízlés szerinti mennyiség), 2-3 dkg liszt, 2 tasak vaníliás
cukor.
Elkészítése:
Először a vaníliás öntetet készítjük el, hogy legyen ideje lehűlni. A
tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és a liszttel, ha nagyon sűrű
lenne, egy kis tejet adunk hozzá. Hozzáöntjük a többi tejet, a vaníliás
cukrot, és simára keverjük. Állandó kevergetés közben kis lángon
besűrítjük. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük.
Az élesztőt kevés tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A
lisztben elkeverjük a többi cukrot, a sárgájákat, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy
közepesen lágy tésztát kapjunk. Az olajat fokozatosan hozzácsurgatjuk, és jól bedagasztjuk. Langyos helyen kb. egy óráig kelesztjük.
Ezután kanállal galuskákat szaggatunk, úgy hogy a kanalat mindig az olajba vagy az olvasztott margarinba mártogatjuk. A kerek formába szorosan egymás mellé rakosgatjuk, majd megszórjuk a cukrozott dióval, és még egy sort rakunk a tetejére. Ezt ismét megszórjuk a dióval, pár csepp olajjal meglocsoljuk, és még kb. 20 percig kelesztjük.
Majd előmelegített
sütőben közepes lángon megsütjük.
Melegen tálaljuk, a galuskákat leöntjük a már előzőleg lehűtött vaníliasodóval.
Nagyon szuper! :) Szeretem az aranygaluskát. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, nálunk is kedvenc :-)
TörlésMióta készülők már én is arra, hogy elkészítsem, mert szeretjük, de valahogy mindig elmarad. Nagyon finom eledel. Jól néz ki az aranygaluskád.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Vasárnap ez volt a desszertünk :-)
TörlésDe guszta!!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
TörlésMost nézem csak a galuskád, én is piteformában sütöttem Ani játékára. :-) Csak én sütőpapírral kibéleltem a formát. Hamarosan hozok valamit a Te pünkösdi játékodra is. ;-)
VálaszTörlésÉn is megnéztem már a Te galuskádat, finom lehet! És várom a finomságodat :-)
Törlés