2016. január 22., péntek

Spanyol briós


Már porcukorral meghintve

A "Lássunk világot a konyhában" harmadik fordulójában spanyol ételeket kell készíteni. Sokáig keresgéltem, mert nem nagyon ismerem a spanyol konyhát. Aztán rátaláltam erre a finomságra....

A fahéjas briósok, még porcukor nélkül...

...és a vanília pudingos briósok

Jade konyhájában találtam rá erre a finom briósra, mely Ensaimadas néven szerepel.
Nekünk nagyon ízlett, finom lágy tésztája van. Kicsit kisebb adagot készítettem, apró változtatásokkal, mint például kicsit több olívaolajat tettem a tésztájába, valamint tölteléket is tettem bele, és még vaníliás öntetet is készítettem hozzá, ami nagyon jól harmonizált a tésztával és a töltelékkel.

Egy fahéjas kettévágva, öntettel és gyümölcsökkel....

...és egy pudingos

Mind a hat egy képen

Hozzávalók nálam, 6 db briós tésztájához: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 2 dl langyos tej (szükség szerint kell öntögetni hozzá), 1 tojás, 2-2,5 evőkanál olívaolaj,
a töltelékhez: vanília puding és fahéjas cukor,
a tészta megkenéséhez: 10 dkg vaj,
az öntethez: tejjel felhígított vanília puding.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos, cukrozott tejben, majd a többi tészta hozzávalóval jól bedagasztjuk, annyi tejjel, amennyi szükséges hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ekkor 6 darabra osztjuk és letakarva újra kelesztjük kb. fél órát. 
Ezután mindegyiket kinyújtjuk, 15-20 x 30 cm nagyságúra. A fahéjas változatokat megkenjük puha vajjal, és megszórjuk fahéjas cukorral. Feltekerjük, csigába csavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A pudingos változatokat is hasonlóképpen kisodorjuk, ezt nem kell vajjal megkenni, csak egy csíkban rákenni a már előzőleg megfőzött pudingot. Ezeket is ugyanúgy feltekerjük és tepsibe tesszük.
Végül valamennyit lekenjük olvasztott vajjal, majd 10-15 percet kelesztjük, és előmelegített sütőbe tesszük. A briósok nagyságától és a sütőtől függően 20-30 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg, de azért jól átsüljenek.

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral. A vaníliás öntettel és bogyós gyümölcsökkel kínáljuk.
Frissen, langyosan a legfinomabbak, de ha marad másnapra, akkor is kitűnőek még.

A hat kis gombóc

A pudingos töltelék

A fahéjas töltelék

A feltekert csíkok

Tepsiben, az utolsó kelesztés után, sütés előtt

A közepükbe vaníliás cukrot, illetve kevéske fahéjat szórhatunk



8 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz receptre bukkantál. Igazán finom lehet ez is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek! Adtál egy jó ötletet, mit süssek a jövő héten! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Kíváncsi vagyok, hogy nektek hogy ízlik majd, mert nekünk nagyon-nagyon ízlett :-)

      Törlés
  3. Nagyon szépek, nem küldenél reggelre egyet..? :-))) Jó lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Küldenék szívesen, de a maradékot egy-két darabot másnap mi ettük meg reggelire :-) majd legközelebb :-)

      Törlés
  4. Ó de szívesen elfogadnék most ebből a fahéjasból legalább egy darabkát! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. De jól néznek ki, imádom a kelt tésztákat, én is elfogadnék belőle egyet.

    VálaszTörlés