Egy finom köret, ha nem mindig a megszokottat szeretnénk enni.... |
A bulgur tulajdonképpen tört búza. Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket
párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Felhasználáskor elég csak vízben megfőzni.
A Nők Lapjában láttam meg ezt a finom, pikáns köretet. Bármilyen húshoz kiváló, amihez rizst tálalnánk fel...
Hagymával, paprikával, petrezselyemzölddel és római köménnyel fűszerezve finom, különleges ízt kap |
Hozzávalók nálam, 2 személyre: 12 dkg bulgur, só, olívaolaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15-20 dkg kápia vagy pritaminpaprika, 1 csapott evőkanál frissen tört római kömény, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A bulgurt főzzük ki sós vízben, ha megpuhult szűrjük le, és keverjük el 1 evőkanál olívaolajjal. Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a felkockázott paprikát, és együtt pároljuk puhára (de azért még roppanós maradjon a paprika).
Ha kész, keverjük el a bulgurral, majd adjuk hozzá a római köményt és a finomra vágott petrezselymet.
A még nyers szemek |
Évek óta használom és nagyon szeretem a bulgurt. Gyakorlatilag mindenben használható, ahol "rendes" rizst használnál. Én "csak" sima köretnek is szeretem, de főztem belőle levest is, meg zöldséges-húsos rakottat is. Egészségesebb, mint a rizs.(Állítólag)
VálaszTörlésKöszi Mari! Igen, én is hallottam, hogy egészséges. Akkor ezek szerint Te már sok finom dolgokat készítettél belőle :-)
TörlésNagyon guszta!!! Sóletbe csak bulgrurt teszek, máshoz még nem is használtam. De abban nagyon finom! Meg desszert is készült sok mazsolával- sütőben, koch szerűen.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Én csak most használtam először, de hallottam, hogy édességek készítéséhez is nagyon jó!
Törlés