2016. január 29., péntek

Répa szelet - "Ételek jelmezben farsangra!" című játkra

A felső képen a kisült sütemény, ami még melegen megkenve porcukros 
citromlével, ahogy eredetileg a recept is írja, alatta pedig farsangi
 "jelmezben" tálalva, és sárgarépának öltözve

Ismét játék van Aninál, A parókia konyhájából című blogján . "Ételek jelmezben farsangra!" címmel, amikor is egy ételt kétféle tálalási módban kell bemutatni, az egyiken farsangi "jelmezben".

Erre a finom répás sütire gondoltam, amit már régóta szerettem volna megsütni. A receptem volt osztálytársnőmtől kaptam, már kóstoltam is, és nagyon ízlett, úgyhogy tudtam milyen lesz. Nagyon-nagyon finom, ízletes süti.

Azt gondoltam, hogy ne csak a tálalás módja legyen "farsangias", hanem a süti is öltözzön jelmezbe, sárgarépának, ami épp a havas kertben fekszik, várja hogy felszedjük és megegyük...

Aki idegenkedik a sárgarépától, annak sem kell megijedni, mert nem érezni ki az íze, viszont finom szaftos lesz a tésztája.
Csak gyenge fél adagból készítettem, a kisebb forma miatt, de leírtam az eredeti receptet, ami normál tepsibe sütendő.






Hozzávalók, az eredeti mennyiségekkel: 4 egész tojás, 1,5 bögre liszt, 1 bögre olaj, 1,5 bögre cukor, 2 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 kiskanál (teáskanál) fahéj, 10-15 dkg darált dió, 50dkg sárgarépa.

Hozzávalók nálam, egy 23 cm átmérőjű formához: 2 egész tojás, 10 dkg liszt, 1 dl olaj, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 (majdnem) tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál (teáskanál) fahéj, 6-8 darált dkg dió, 1 citrom reszelt héja, 22-24 dkg sárgarépa,
tetejére: fél citrom leve + porcukor,
a kis sárgarépákhoz: saját készítésű marcipán 5-10 dkg mandulából és ugyanennyi porcukor, nagyon kevés vízzel vagy narancslével, és ételfestékek.

A sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeltem. A lisztet, a fahéjat, a sütőport, a diót és a reszelt citromhéjat összekevertem.
A tojásokat, az olajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikevertem, majd összeöntöttem a lisztes keverékkel és a sárgarépával.
A formát kivajaztam, zsemlemorzsával megszórtam, beleöntöttem a keveréket, és előmelegített sütőben, közepes, majd alacsonyabb fokon kb. 30 perc alatt megsütöttem. Sütőként, formánként eltérhet a sütési idő.
Még forrón megkentem a tetejét kevés porcukros-citromos keverékkel. Majd amikor már kezdett hűlni, de még meleg volt, sűrűbb porcukros-citromos mázat keverem ki, és meglocsoltam vele a süteményt, középről kifelé haladva.

Előzőleg már elkészítettem a marcipánt (mint itt). Ételfestékkel színeztem, majd megformáztam a sárgarépákat. A szárával együtt kb. 7 cm hosszúak lettek. A maradék marcipánból kis golyókat készítettem, és tálalásnál a szeletek tetejére tettem.

A tészta összeállítása - a lereszelt sárgarépa, mellette a lisztes-diós
 keverék, hátul a tojásos-cukros-olajos keverék

Sütés előtt, a formában

6 megjegyzés:

  1. Répás süti, hmmm..... finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes ,mutatós,gondolom finom is!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, nagyon finom volt :-)

      Törlés
  3. Ez tényleg igaz. Ha nem tudná aki kóstolja nem tudná, hogy
    sárgarépa a torta egyik része. De igazán finom, mert én
    kóstoltam.
    Köszönöm szépen

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...