A felső képen a kisült sütemény, ami még melegen megkenve porcukros citromlével, ahogy eredetileg a recept is írja, alatta pedig farsangi "jelmezben" tálalva, és sárgarépának öltözve☺ |
Ismét játék van Aninál, A parókia konyhájából című blogján . "Ételek jelmezben farsangra!" címmel, amikor is egy ételt kétféle tálalási módban kell bemutatni, az egyiken farsangi "jelmezben".
Erre a finom répás sütire gondoltam, amit már régóta szerettem volna megsütni. A receptem volt osztálytársnőmtől kaptam, már kóstoltam is, és nagyon ízlett, úgyhogy tudtam milyen lesz. Nagyon-nagyon finom, ízletes süti.
Azt gondoltam, hogy ne csak a tálalás módja legyen "farsangias", hanem a süti is öltözzön jelmezbe, sárgarépának, ami épp a havas kertben fekszik, várja hogy felszedjük és megegyük... ☺
Aki idegenkedik a sárgarépától, annak sem kell megijedni, mert nem érezni ki az íze, viszont finom szaftos lesz a tésztája.
Csak gyenge fél adagból készítettem, a kisebb forma miatt, de leírtam az eredeti receptet, ami normál tepsibe sütendő.
Hozzávalók, az eredeti mennyiségekkel: 4 egész tojás, 1,5 bögre liszt, 1 bögre olaj, 1,5 bögre
cukor, 2 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 kiskanál (teáskanál) fahéj, 10-15 dkg darált dió, 50dkg
sárgarépa.
Hozzávalók nálam, egy 23 cm átmérőjű formához: 2 egész tojás, 10 dkg liszt, 1 dl olaj, ízlés szerint 8-10 dkg
cukor, 1 (majdnem) tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál (teáskanál) fahéj, 6-8 darált dkg dió, 1 citrom reszelt héja, 22-24 dkg
sárgarépa,
tetejére: fél citrom leve + porcukor,
a kis sárgarépákhoz: saját készítésű marcipán 5-10 dkg mandulából és ugyanennyi porcukor, nagyon kevés vízzel vagy narancslével, és ételfestékek.
tetejére: fél citrom leve + porcukor,
a kis sárgarépákhoz: saját készítésű marcipán 5-10 dkg mandulából és ugyanennyi porcukor, nagyon kevés vízzel vagy narancslével, és ételfestékek.
A sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeltem. A lisztet, a fahéjat, a sütőport, a diót és a reszelt citromhéjat összekevertem.
A tojásokat, az olajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikevertem, majd összeöntöttem a lisztes keverékkel és a sárgarépával.
A formát kivajaztam, zsemlemorzsával megszórtam, beleöntöttem a keveréket, és előmelegített sütőben, közepes, majd alacsonyabb fokon kb. 30 perc alatt megsütöttem. Sütőként, formánként eltérhet a sütési idő.
Még forrón megkentem a tetejét kevés porcukros-citromos keverékkel. Majd amikor már kezdett hűlni, de még meleg volt, sűrűbb porcukros-citromos mázat keverem ki, és meglocsoltam vele a süteményt, középről kifelé haladva.
Előzőleg már elkészítettem a marcipánt (mint itt). Ételfestékkel színeztem, majd megformáztam a sárgarépákat. A szárával együtt kb. 7 cm hosszúak lettek. A maradék marcipánból kis golyókat készítettem, és tálalásnál a szeletek tetejére tettem.
A formát kivajaztam, zsemlemorzsával megszórtam, beleöntöttem a keveréket, és előmelegített sütőben, közepes, majd alacsonyabb fokon kb. 30 perc alatt megsütöttem. Sütőként, formánként eltérhet a sütési idő.
Még forrón megkentem a tetejét kevés porcukros-citromos keverékkel. Majd amikor már kezdett hűlni, de még meleg volt, sűrűbb porcukros-citromos mázat keverem ki, és meglocsoltam vele a süteményt, középről kifelé haladva.
Előzőleg már elkészítettem a marcipánt (mint itt). Ételfestékkel színeztem, majd megformáztam a sárgarépákat. A szárával együtt kb. 7 cm hosszúak lettek. A maradék marcipánból kis golyókat készítettem, és tálalásnál a szeletek tetejére tettem.
A tészta összeállítása - a lereszelt sárgarépa, mellette a lisztes-diós keverék, hátul a tojásos-cukros-olajos keverék |
Sütés előtt, a formában |
Répás süti, hmmm..... finom lehet. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin, az volt :-)
TörlésNagyon érdekes ,mutatós,gondolom finom is!
VálaszTörlésPuszi:ÁGI
Köszönöm Ági, nagyon finom volt :-)
TörlésEz tényleg igaz. Ha nem tudná aki kóstolja nem tudná, hogy
VálaszTörléssárgarépa a torta egyik része. De igazán finom, mert én
kóstoltam.
Köszönöm szépen
Köszönöm, egészségedre :-)
Törlés