2015. augusztus 18., kedd

Töltött cukkini - gombával és kolozsvári szalonnával



Ismét töltött cukkinit sütöttem, bár már többféle van a blogomon, de ez most megint egy kicsit más. Édesapámtól kaptunk szép csíkos cukkiniket, az egyikből ez készült. Gombával és kolozsvári szalonnával töltöttem, tetején jó sok sajttal. Finom nyári eledel, a szalonnától pedig zamatos lesz. Nagyon szeretjük a cukkinis ételeket, mert gyorsan elkészülnek és könnyűek.

Hozzávalók: két kisebb vagy egy közepes-nagyobb cukkini, 20 dkg gomba, 10 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, olaj, szárított bazsalikom és oregánó, ízlés szerint sűrített paradicsom vagy mint most nálam, házi spagetti szósz, bőven trappista sajt (nem mértem).

Elkészítése:
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kicsit kivájtam, besóztam és állni hagytam. 
Közben elkészítettem a tölteléket. A hagymát apróra vágtam, a gombát feldaraboltam, a szalonnát kis kockákra vágtam, a cukkini belsejét is hozzáadtam, sóztam, fűszereztem, és kevés olajon az egészet együtt kezdtem pirítani-párolni. Hozzákevertem a paradicsomos szószt, és félig fedő alatt rövid ideig pároltam még, majd zsírjára pirítottam.
A fél cukkiniket megtöltöttem az elkészült töltelékkel, tetejét megszórtam a reszelt trappistával. Kiolajozott tűzálló tálba tettem, alá kevés vizet öntöttem, és kezdetben fóliával lefedve - majd anélkül, hogy a sajt megpiruljon a tetején -, megsütöttem.

A megtöltött cukkinik - még a sajt nélkül




10 megjegyzés:

  1. Hú, ez aztán finom lehet! :) Én is nagyon szeretem a cukkinit. :) Én legutóbb kapros-túrós töltelékkel csináltam, nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy is nagyon finom lehetett! A kapor amúgy is nagyon jól "megy" a cukkinihez :-)

      Törlés
  2. Mi is szeretjük az e fajta ételeket, a cukkinit különösen, na meg ha kolozsvári szalonna is van benne akkor a férj még inkább örül neki. ;) Jó ötletet adtál a vacsorához! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan gusztusos, ismét mentettem magunknak! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki és a cukkinihoz társított alapanyagoktól biztos, hogy finom is. Tudjuk, hogy magában a cukkini nem egy nagy íz, de így ahogy Te is készítetted finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Azért is szeretem a cukkinit annyira,mert semleges az íze, és a sóstól az édesig bármire felhasználható.

      Törlés
  5. Igencsak jól néz ki, arra csábít, hogy végre én is kipróbáljam. Még sosem készítettem töltött cukkinit...

    VálaszTörlés