Még júniusban Szilvásváradon ettünk hasonló ragulevest - ott vadhúsból -, ami nagyon ízlett, ezért itthon is megpróbáltam hasonlót főzni, ami szintén elnyerte tetszésünket.
Hozzávalók: kb. 30 dkg marhalábszár, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, kis darabka zellergumó, 2-3 db gomba (attól függ mekkorák és mennyire szeretjük benne a gombát), 2 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, só, bors, egy nagy csokor friss tárkony, egy-két szál lestyán- és petrezselyemzöld, kevés törött paprika és házi ételízesítő, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, tárkonyecet vagy citromlé.
Elkészítése:
Egy lábosban 1-2 kanál olajon átpirítottam a kockára vágott húst, majd sóztam, borsoztam. Hozzáadtam az apróra vágott tárkony felét, a fokhagymát, a babérlevelet. Felengedtem vízzel, és lassú tűzön elkezdtem főzni.
Utána egy másik lábosban kevés olajon megdinszteltem a feldarabolt zöldségeket és a gombát. Sóztam, fűszereztem a törött paprikával és az ételízesítővel (de ezeket lehet a húsos levesrészhez is adni), hozzáadtam a maradék tárkonyt és a többi zöldfűszert.
Amikor a hús jó háromnegyedig megpuhult, összeöntöttem az egyharmadig-félig megfőtt zöldséges levessel, és együtt készre főztem.
Ezután a tejszínben elkevertem a lisztet, és behabartam vele a levest. A végén ízlés szerint tárkonyecettel ízesítettem, de helyette lehet citromlét is hozzáadni.
Ez nagyon finom lehet. A tálalóedények is nagyon szépek. Mi is most voltunk Erdélyben de nem kaptam a kék tányérjaimhoz mély tányért, a piros mélyhez meg laposat. Te már évek óta gyűjtögetsz, igaz?
VálaszTörlésKöszi! Igen, már régóta gyűjtögetem az erdélyi cserépedények, már 2005. óta. Nagyon tetszenek, és ha megyünk, mindig veszünk 1-1 újabbat. Általában Farkaslakán és Korondon szoktunk vásárolni, de Torockón is, és néha Körösfőn.
TörlésFérjem nagyapja Korondon született, de még eddig hiába keresetük az ősi fészket. Most bementünk a plébános úrhoz, aki egy árushoz irányított, akinek jó a helyismerete. Kiderült, hogy a felesége rokon. A házat is megtaláltuk! Mi is itt vásároltunk most.
VálaszTörlésEzek szerint a férjed erdélyi származású. Örülök, hogy találtatok Korondon szálakat a rokonsághoz!
TörlésEz elképesztően finom lehet. Ahogy olvastam szinte éreztem az ízeket. Marhából ragut még nem készítettem csak pörköltet, de egyszer kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Finom lábszárból, csak sokáig kell főzni :-)
TörlésNagyon finom levest főztél! Én néhány éve kezdtem el tárkonyt használni, nagyon szeretjük az ízét.
VálaszTörlésÉn is talán csak pár éve használom a tárkonyt, de nagyon megszerettük :-)
TörlésEzt most nagyon megkívántam. Étvágygerjesztő! :)
VálaszTörlésKöszönöm!
Törlés