Ismét töltött cukkinit sütöttem, bár már többféle van a blogomon, de ez most megint egy kicsit más. Édesapámtól kaptunk szép csíkos cukkiniket, az egyikből ez készült. Gombával és kolozsvári szalonnával töltöttem, tetején jó sok sajttal. Finom nyári eledel, a szalonnától pedig zamatos lesz. Nagyon szeretjük a cukkinis ételeket, mert gyorsan elkészülnek és könnyűek.
Hozzávalók: két kisebb vagy egy közepes-nagyobb cukkini, 20 dkg gomba, 10 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, olaj, szárított bazsalikom és oregánó, ízlés szerint sűrített paradicsom vagy mint most nálam, házi spagetti szósz, bőven trappista sajt (nem mértem).
Elkészítése:
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kicsit kivájtam, besóztam és állni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A hagymát apróra vágtam, a gombát feldaraboltam, a szalonnát kis kockákra vágtam, a cukkini belsejét is hozzáadtam, sóztam, fűszereztem, és kevés olajon az egészet együtt kezdtem pirítani-párolni. Hozzákevertem a paradicsomos szószt, és félig fedő alatt rövid ideig pároltam még, majd zsírjára pirítottam.
A fél cukkiniket megtöltöttem az elkészült töltelékkel, tetejét megszórtam a reszelt trappistával. Kiolajozott tűzálló tálba tettem, alá kevés vizet öntöttem, és kezdetben fóliával lefedve - majd anélkül, hogy a sajt megpiruljon a tetején -, megsütöttem.
A megtöltött cukkinik - még a sajt nélkül |
Hú, ez aztán finom lehet! :) Én is nagyon szeretem a cukkinit. :) Én legutóbb kapros-túrós töltelékkel csináltam, nagyon ízlett.
VálaszTörlésÚgy is nagyon finom lehetett! A kapor amúgy is nagyon jól "megy" a cukkinihez :-)
TörlésMi is szeretjük az e fajta ételeket, a cukkinit különösen, na meg ha kolozsvári szalonna is van benne akkor a férj még inkább örül neki. ;) Jó ötletet adtál a vacsorához! Köszi! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen :-) örülök, hogy tetszik!
TörlésFantasztikusan gusztusos, ismét mentettem magunknak! :-)
VálaszTörlésKöszi, majd jó étvágyat hozzá :-)
TörlésNagyon jól néz ki és a cukkinihoz társított alapanyagoktól biztos, hogy finom is. Tudjuk, hogy magában a cukkini nem egy nagy íz, de így ahogy Te is készítetted finom lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Azért is szeretem a cukkinit annyira,mert semleges az íze, és a sóstól az édesig bármire felhasználható.
TörlésIgencsak jól néz ki, arra csábít, hogy végre én is kipróbáljam. Még sosem készítettem töltött cukkinit...
VálaszTörlésAkkor épp itt az ideje :-)
Törlés