2021. március 24., szerda

Panakucha - a sváb mini palacsinta



A kis palacsinták "mai" tálalási móddal...

....porcukorral és bogyós gyümölcsökkel...


A hagyományos palacsintasütő, amilyenben régen sütötték a kis palacsintákat

Egy régi mözsi sváb palacsintaféleség, ami gyerekkoromban és még később is sokszor készült otthon. Nagymamám és Anyukám sütötte, második fogásként egy leves után. Mözsön csak így neveztük, hogy "panakucha", ami a Pfannekuchen szóból ered, és palacsintát jelent. A tésztája is olyan mint a palacsintáké, csak sokkal sűrűbb. Talán a tarkedlire is hasonlít egy kicsit, vagy még az amerikai palacsintára is, de ebben se élesztő, se sütőpor nem volt. Én tettem bele kevéske sütőport, hogy egy kicsit könnyedebb legyen. Eddig soha nem készítettem, most elővettem a régi mözsi recepteket gondolatban, mert leírva nincsenek, csak ahogy emlékszem rájuk, és már kétszer is megsütöttem nemrég. Nagyon finomak lettek, másodszorra még jobban sikerültek!
Ez a mennyiség nekünk kettőnknek elég is volt ebédre, egy leves után.

Hozzávalók: 1 tojás, 1 dl tej, 12 dkg liszt, csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 
a sütéshez: kevés olaj vagy zsír, 
a tálaláskor: porcukor, sárgabarack lekvár.

Elkészítése:
A tojást elkevertem a tejjel, a cukorral és a csipet sóval. Beleszórtam a sütőporral elkevert lisztet, és simára kevertem. Kb. nokedli sűrűségű tésztát kell kapni. 5-10 percet pihentettem és már kezdtem is sütni.
A teflon palacsintasütőbe kevés olajat öntöttem, kb. annyit, vagy kicsivel többet, mint egy hagyományos palacsinta sütéséhez. A tésztából kis kupacokat öntöttem a serpenyőbe, kicsit eligazgattam, aztán mikor megsült az alja megfordítottam, és a másik oldalukat is szép aranybarnára sütöttem. Gyorsan elkészülnek.
Tálalásnál megszórtam porcukorral és sárgabarack lekvárral kínáltam.

A kis Panakuchák ahogy régen fogyasztottuk...

...porcukorral és lekvárral...

....és az egyik ketté vágva, belül laza, lyukacsos



12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kis palacsinták, váljék egészségetekre. Nagyon jó ötlet, hogy előveszed a régi recepteket, és megosztod velünk is. Én is megsütöm majd, egy tányér leves mellé nekünk is éppen elég lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Jó sütögetést kívánok és jó étvágyat! Nekünk nagyon ízlett 😊.
      A Mözsi séta blogomra is tegnap tettem fel egy újabb sorozatot, a régi mözsi ételekből. Ez már a harmadik bejegyzés ott a mözsi ételekről. Ha van időd, megnézheted azokat is....

      Törlés
  2. Csodás lehetett ez a palacsinta, főleg a bogyós gyümölcsökkel. Nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin,finomak voltak a gyümölccsel, és a lekvárral is egyaránt 😀.

      Törlés
  3. Nagyon helyes kis palacsinták és finomak lehettek.Szeretem én is a régi recepteket, nekem is maradt az anyukámtól és a nagymamámtól. Egyszerű, de nagyszerű, mint minden palacsinta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Én is szeretem ezeket az régi ételeket, egyszerűek de nagyszerűek! 😊

      Törlés
  4. Már ránézni is olyan jó ezekre a kis mini palacsintákra. Rögtön megéhezik tőle az ember. Gyors édességnek kiváló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Valóban gyorsan elkészültek, ebédre ettük egy leves után.

      Törlés
  5. Kedves Katalin! Tegnap kipróbáltam ezt a palacsinta receptet és tényleg nagyon finom volt.Dupla adagot készítettem mind elfogyott Tényleg gyorsan sül hamar elkészül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella, örülök hogy megsütötted, de még jobban annak, hogy ízlett 😊.

      Törlés
  6. Kedves Katalin! Köszönjük szépen a recept megosztását! Minden hozzávalót megszoroztam hattal, és a holnapi Teréz napi ünnepségen egy sváb ovi kis lakói is tesztelik majd. Nekem 1 adagból mindössze 4db jött ki. Önnek mennyi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán, köszönöm a hozzászólásat. Szép ünnepséget kívánok holnapra, és sok sikert a sütéséhez. Nekem annyi lett, amennyi az utolsóelőtti két képen is látszik, ha jól számolom 11 db, de én kicsiket szoktam sütni. A tányér, amin rajta vannak, egy normál régi lapos tányér.

      Törlés