Tálalva... |
Már van egy babgulyás a blogomon, de ez most kicsit más. Gazdag, mert a sok zöldségtől, babtól, galuskától és a paprika- és gulyás krémektől jó sűrű kis leves, vagy inkább egytál étel lett belőle. Ez után már elegendő egy kis desszert, édesség vagy valamilyen gyümölcs, második fogásként. Próbáljátok ki.....
Hozzávalók a gulyáshoz: 15 dkg tarkabab, 30 dkg pulyka felső comb, 4 dkg füstölt szalonna, 1 diónyi zsír, 1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kicsi (koktél) paradicsom, 2 sárgarépa, 2 kisebb fehér répa, 1 közepes krumpli, só, őrölt bors és őrölt kömény ízlés szerint, 2 babérlevél, 2-3 kiskanál házi gulyáskrém, 1 kiskanál házi erős paprikakrém, 2-3 kiskanál őrölt piros paprika, 1 kiskanál füstölt ízű paprika,
a galuskához: 1 tojás, só és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz,
a rántáshoz: 1-2 kanál liszt és olaj, ha szükséges még piros paprika.
Elkészítése:
A babot előzőnap este beáztattam, másnap sóval, a babérlevéllel, 1-2 szál zeller- és petrezselyemzölddel, és a szalonna bőrével feltettem főni.
A szalonnát kis kockákra vágtam, zsírját kiolvasztottam. Hozzáadtam a zsírt, rajta megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadtam a húst is, amit fehéredésig sütögettem. Sóztam, borsoztam, megszórtam köménymaggal, piros paprikával és a füstölt ízű paprikával. Felengedtem vízzel, belekevertem a gulyáskrémet és a paprikakrémet. Készre főztem.
Mikor a bab jó félig, háromnegyedig megpuhult, hozzáadtam a karikára vágott répákat és a kockára vágott krumplit. Együtt ezt is készre főztem.
A tojásból és lisztből kikevertem a galuska tésztáját, és beleszaggattam a bableves részbe. Mikor ez is megfőtt, hozzáöntöttem a pörköltet, és kevés, híg rántást készítettem, megszórtam még paprikával, hogy szebb színe legyen a gulyásnak, és besűrítettem vele a levest.
Néhány perc után friss kenyérrel már tálalható is volt.
A szalonnát kis kockákra vágtam, zsírját kiolvasztottam. Hozzáadtam a zsírt, rajta megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadtam a húst is, amit fehéredésig sütögettem. Sóztam, borsoztam, megszórtam köménymaggal, piros paprikával és a füstölt ízű paprikával. Felengedtem vízzel, belekevertem a gulyáskrémet és a paprikakrémet. Készre főztem.
Mikor a bab jó félig, háromnegyedig megpuhult, hozzáadtam a karikára vágott répákat és a kockára vágott krumplit. Együtt ezt is készre főztem.
A tojásból és lisztből kikevertem a galuska tésztáját, és beleszaggattam a bableves részbe. Mikor ez is megfőtt, hozzáöntöttem a pörköltet, és kevés, híg rántást készítettem, megszórtam még paprikával, hogy szebb színe legyen a gulyásnak, és besűrítettem vele a levest.
Néhány perc után friss kenyérrel már tálalható is volt.
Jó kis tartalmas leves. Sok zöldséggel, csipetkével és csípősen szeretem én is. Gyönyörű a színe és biztosan nagyon gazdag íze is volt.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, nagyon finom volt, kicsit csípős is, és jó laktató is. Szeretjük az ilyen leveseket 😊.
TörlésNagyon guszta laktató finomságot főztél!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, az volt!
TörlésNagyon jól néz ki, mi is szeretjük. Én palacsintát szoktam sütni mellé,hogy méltón legyen lezárva az ebéd, két fogással. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa! Palacsintával nagyon pazar lehet! Nálunk most túrógombóc volt a második fogás mellette 😊.
TörlésImádom! Én küldök egy kis palacsintát, te egy kis levest vissza!😁😁😊❤
VálaszTörlésKöszi, így nagyon jó lesz 😁😊!
TörlésJó laktató tényleg. Milyen szép a fotó most is!
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nagyon finom volt.
TörlésLeányzóm kedvence a babgulyás. Ha meglátja, mindjárt kérni fogja! Mi tagadás, én is szívesen megenném, annyira szépre-finomra főzted!
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, örülök hogy nektek is kedvencetek! Finom volt, kicsit csípős is, nagyon jóllaktunk vele 😊.
TörlésNagyon gyönyörű egytál levest készítettél, csodálatos a színe és az íze is finom lehetett. Mi is szeretjük az ilyen leveseket és készítettem is már sokszor, de most legutóbb gulyásleves volt és nálunk is túrógombóc volt mellé.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt. Szeretek sok piros paprikát tenni bele, szép lesz tőle a színe és az íze is sokkal jobb 😊.
TörlésAzt hiszem, mondhatom, hogy benne van a top 3-ba a babgulyás, nagyon szeretem. Amikor haza megyünk, szinte mindig gulyáslevest készít Édesapám, tudja, hogy nagy kedvenc. A tieden is látszik, hogy milyen finom, és jó sűrű, ahogy szeretem. Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, ezek szerint nálatok is kedvenc a gulyás. Szerintem is ha jó sűrű, akkor az igazi 😀.
TörlésNapok óta készülök babgulyást főzni, na most meg is kaptam hozzá az utolsó lökést. Nagyon guszta, mi is ilyen gazdagon szeretjük.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, jó étvágyat majd a babgulyásodhoz ha elkészíted! 😊
TörlésDe jó,hogy te is sváb recepttel jöttél és örülök a nálam hagyott megjegyzésnek a svábságodról is. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, szerintem is büszkén kell vállalnunk, hogy honnan jöttünk!
TörlésSzeretem ezeket a régi ételeket, van is jó pár régi sváb receptem a Mözsi séta blogomon, amit a mi családunkon kívül Mözsön, a szülőfalumban sokan ugyanígy, vagy hasonlóan főztek. Mostanában valószínű egyre kevésbé...