Ezt a sütit vendégségbe vittük magunkkal, és szerettük volna, ha március 15-e színekben pompázik, de a málna piros ételfesték kicsit közbeszólt. Hasonlót már sütöttem évekkel ezelőtt, és ezt nem is szántam most posztolni, ezért nem is készítettem fázis képeket. De mivel ez teljesen másmilyen lett, ízben is, és látványban is élénk szivárvány színű, a régi pedig csak fakó színűre sikerült, ezért most mégis felkerült. Bár nem lett méteres, mert csak egy őzgerinc rúd készült, de így is sok lett belőle, és persze nagyon finom lett! 😋
Hozzávalók, a tésztához: 27 dkg liszt, 20-22 dkg cukor, 5 tojás, 2
evőkanál citromlé, 5 dkg olvasztott margarin, 1 sütőpor, 1 kisebb citrom reszelt héja, 2-2 kiskanál zöld és málna piros ételfesték, a zöld helyett vagy részben használhatunk mandula aromát is,
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 7 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor (vagy ízlés szerint), fél citrom leve és reszelt héja,
a csokis bevonathoz és a díszítéshez: 10 dkg csokoládé, 1-2 kiskanál olaj, pár szem földimogyoró.
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 7 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor (vagy ízlés szerint), fél citrom leve és reszelt héja,
a csokis bevonathoz és a díszítéshez: 10 dkg csokoládé, 1-2 kiskanál olaj, pár szem földimogyoró.
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A cukrot kikevertem a
sárgájákkal és hozzáadtam az olvasztott margarint és a citromlét. A fehérjéket kemény
habbá vertem, a lisztben elkevertem a sütőport.
Mindezeket egymáshoz
adtam, jól kikevertem, majd kétfelé osztottam. Az egyik felébe került a
piros festék, a másikba a zöld festék és a mandula
aroma. Egy vajjal jól kikent őzgerinc formába öntöttem mindkét tésztát, úgy hogy először a forma feléig az egyiket, egy kis segítséggel, elválasztva, ügyeskedve, egy kerek műanyag tégely fedelével, majd beleöntöttem a másik színű tésztát, a végé gyorsan kihúztam az elválasztó kis fedélt. Ezután előmelegített sütőben készre sütöttem.
A krémhez először sűrű pudingot főztem a tejből és a pudingporból. A
margarint kikevertem a porcukorral, és hozzáadtam a már lehűlt pudingot és a citrom reszelt héját.
A kisült és kihűlt tésztát a bordák mentén felszeleteltem, megtöltöttem a
krémmel, úgy hogy váltakozva a kétféle színű szeleteket szorosan egymás mellé állítottam. Két rúd lett belőle, egy kb. 28 és egy 23-24 cm hosszú. A maradék krémből az oldalára is jutott egy kevés.
A csokoládét egy-két kiskanál tejjel felolvasztottam, elkevertem benne az olajat, és rácsurgattam a rudakra, majd megszórtam a durvára vágott mogyoróval.
Ötletes ez a megoldás ilyen színekkel és biztos finom volt!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, fincsi volt!
TörlésNagyon szép lett a süti! :)Biztos vagyok benne, hogy seperc alatt elfogyott. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, igen, gyorsan fogyott 😀.
TörlésRemekül néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésMilyen szép színei vannak ennek a sütinek, csak úgy vonzza az ember tekintetét. Jó ötlet volt nemzeti színekben elkészíteni, a vendégeknek biztosan kellemes meglepetés szereztél vele.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, tetszett és ízlett is mindenkinek 😊.
TörlésNagyon profi lett, igazán nemzeti. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa a szép elismerést 😀!
TörlésNagyon ügyes vagy, csodásan néz ki és biztos, hogy az íze is finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nagyon finom, citromos ízű volt!
Törlés