2016. február 9., kedd

Zöld felesborsó leves



Finom, tartalmas leves, nekem a szárazbab- és a lencseleves vegyes ízére emlékeztet.

Hozzávalók: kb. 10-15 dkg zöld felesborsó, 1 nagyobb fehérrépa és 2 sárgarépa, egy kisebb zellergumó fele, petrezselyemzöld, lestyán- vagy zellerzöld, egy szelet jó húsos füstölt szalonna, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, 1-2 kanál liszt, pirospaprika, esetleg még olaj vagy zsír.

Elkészítése:
A felesborsót sózzuk, kis lángon kevés vízben - a fokhagymával együtt - odaállítjuk főni.
A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, elkezdjük a zsírját kiolvasztani. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a karikára vágott répákat, a kis kockákra vágott zellert, és együtt megdinszteljük. Ha kell még adunk hozzá zsiradékot. Megszórjuk liszttel, piros paprikával, az apróra vágott zöldekkel, és ezt is kevés vízzel felengedjük.
Közben a felesborsó főzővizének tetejéről leszűrjük a habot, és összeöntjük a két "elkezdett" levest. Még vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk, és készre főzzük.

Tálalásnál friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk hozzá.



4 megjegyzés:

  1. Imádom a téli leveseket, a felesborsó is a kedvencem. Nagyon jól néz ki, és finom is. Jó, hogy emlékeztettél, mert még az idei télen nem készítettem, ideje lesz gyorsan nekiállni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Valahogy nekem is téli ételnek tűnik a felesborsó :-) Jó főzőcskézést és jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  2. Jól esne most egy nagy tányérral ebben a folyton szakadó esőben... :-)

    VálaszTörlés