2016. február 11., csütörtök

Sült tarja és csülök - almás párolt káposztával



A közelmúltban készült mindkét sült, mindegyik almás párolt káposztával, ezért is kerültek egymás mellé....

Sült tarja almás párolt káposztával:

Hozzávalók a sülthöz: tarja szeletek, só, bors, grill fűszerkeverék, fokhagyma, zsír,
a párolt káposztához: egy kisebb fej káposztához 2 piros héjú alma, olaj vagy zsír, só, pici cukor, köménymag, 2-4 kiskanál ecet (vagy ízlés szerint),
köretnek: még petrezselymes krumplit készíthetünk hozzá.

Elkészítése:
A húst sózzuk, fűszerezzük. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, ha forró beletesszük a tarja szeleteket, mindkét oldalukat elősütjük, hogy kérge legyen a húsnak. Felengedjük vízzel, mellé szórunk néhány fokhagymagerezdet, és fedő alatt készre pároljuk. A végén fedő nélkül zsírjára sütjük.
A káposztát legyaluljuk vagy felszeleteljük. Sózzuk, majd kicsit állni hagyjuk. A zsiradékon kissé megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a káposztát és a köménymagot. Kezdetben fedő nélkül, majd lefedve kezdjük párolni. Az almát nyolcadokba cikkelyekre vágjuk, a héját rajtahagyjuk. Akkor adjuk csak a káposztához, mikor az kb. félig megpárolódott már. Ha szükséges, közben egy kis vizet adhatunk hozzá. A végén ecettel ízesítjük.


Sült csülök almás párolt káposztával:

Hozzávalók a sült csülökhöz: hátsó vagy első csülök (egy vagy kettő, vagy amennyire szükségünk van), só, bors, hagyma, fokhagyma, babérlevél, grill fűszerkeverék, őrölt kömény, zsír, szalonna,
a párolt káposztához: ugyanaz mint a fentiekben,
a vele sült krumplis körethez: krumpli, só, sült krumpli fűszerkeverék, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A csülköt annyi vízben, hogy ellepje, 1,5-2 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzővizébe sót, hagymát, fokhagymát, babérlevelet, szemes borsot és köménymagot teszünk.
Ha kész, kizsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, grill fűszerkeverékkel és őrölt köménnyel fűszerezzük, valamint fokhagymával megtűzdeljük. A bőrét kockásra bevagdossuk és néhány szelet szalonnát teszünk a tetejére.
A krumplit is félig puhára főzzük, cikkekbe vágjuk, és a csülök köré tesszük. Sózzuk és fűszerezzük. Így tesszük tepsibe, és szép piros ropogósra sütjük.
Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és a káposztával kínáljuk, mely a fenti módon készül.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom is. Én tegnap sütöttem tarját négy szeletet. Megborsoztam, rá apróra vágott, fokhagyma, és karikára vágott vöröshagyma, így beterítve sültek, és nálam is petrezselymes burgonya volt mellette, és hordós savanyú káposzta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Ezek szerint hasonló az ízlésünk :-)

      Törlés
    2. Valóban, sok ételt hasonlóan készítek. Szeretjük az egyszerű, magyaros ételeket. Holnap készítem a felesborsó levest, de nem teszem be a blogomba, mert már van belőle.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a húst gyümölccsel, így boldogan üdvözlök minden ilyen receptet. :-)

    VálaszTörlés