Ezt a mutatós és finom mézeskalácsot is Erika receptgyüjtő játékára szántam, ahova karácsonyi aprósüteményeket lehet beküldeni. Anyukám sokszor elkészítette karácsonyra, amit nagyon szerettünk. Most én is megpróbálkoztam vele....
Kedvenc angyalkáim |
Hozzávalók a tésztához: 8-10 dkg méz, 10 dkg cukor, 7-8 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum, 28-30 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna (lehet púpozott is), 10 dkg darált mandula (lehet dió is, mint most nálam), 5 dkg mazsola, 5 dkg kandírozott citrushéj (nálam narancs, citrom és lime vegyesen),
a tetejére: kb 10-14 dkg fehér-, 20 dkg tejcsokoládé és pár csepp olaj.
a tetejére: kb 10-14 dkg fehér-, 20 dkg tejcsokoládé és pár csepp olaj.
Elkészítése:
Először a mézes keveréket készítjük el. A mézet, a cukrot és a margarint felhevítjük, míg a cukor fel nem olvad, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ekkor hozzákeverjük a tojássárgáját, a kakaót, a mézeskalács fűszert, a citrom reszelt héját és a rumot.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a darált mandulát vagy diót. Hozzáadjuk a mazsolát és a citrus héjat, majd beleöntjük a mézes keveréket. Összegyúrjuk, pihentetni nem kell.
Kisodorjuk 5-8 mm vastagságúra, és kiszaggatjuk 6,5-7 cm átmérőjű kerek lapokká. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük, vagy ameddig meg nem sül, de túl ne süssük.
Amikor kihűlt, csokoládét olvasztunk gőz fölött - pár csepp olajjal -, a fehéret is, külön edényben, szintén gőz fölött. A képeken láthatóan bevonjuk először a tejcsokival, majd körbe a fehérrel, és késsel vagy kis pálcikával középről kifelé vonalakat húzunk.
Amikor megszáradnak fémdobozba tesszük, és benne tároljuk.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a darált mandulát vagy diót. Hozzáadjuk a mazsolát és a citrus héjat, majd beleöntjük a mézes keveréket. Összegyúrjuk, pihentetni nem kell.
Kisodorjuk 5-8 mm vastagságúra, és kiszaggatjuk 6,5-7 cm átmérőjű kerek lapokká. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük, vagy ameddig meg nem sül, de túl ne süssük.
Amikor kihűlt, csokoládét olvasztunk gőz fölött - pár csepp olajjal -, a fehéret is, külön edényben, szintén gőz fölött. A képeken láthatóan bevonjuk először a tejcsokival, majd körbe a fehérrel, és késsel vagy kis pálcikával középről kifelé vonalakat húzunk.
Amikor megszáradnak fémdobozba tesszük, és benne tároljuk.
A diós liszt, a mézes keverék és a többi hozzávaló |
A mézes keverék hozzáöntése a lisztes keverékhez |
Az összegyúrt tészta |
A kiszaggatás |
Tepsiben |
A tetejének kidíszítése: a tejcsokival bevont mézeskalács, rajta körben a fehér csoki.... |
....és a minta kialakítása |
Gyönyörűek!!!!!! :) Most szívesen bekapnék belőlük néhányat! :P :)
VálaszTörlésNagyon szép lett és biztos nagyon finom is! Szép ez a díszítési technika!
VálaszTörlésCsodálatosak lettek!
VálaszTörlésEdith, Éva, Erika, köszönöm szépen!
VálaszTörlésÉrdekes, látványos mézesek, nem mindennapiak.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia!
TörlésGondolom finom, de szép is. Ötletes ez a díszítés-technika, még nem is láttam ilyent, alkalmazni viszont más sütiken is lehet.
VálaszTörlésKöszönöm! Nekem is a díszítése tetszett meg a legjobban :-)
TörlésNagyon szépek,mutatós!Biztosan nagyon finom is!
VálaszTörlésSok puszi:ÁGI
Köszi Ági, puszillak!
TörlésNálunk is most volt mézeskalács, de a tiedet látva újra megkívántam. Nagyon guszták lettek! :)
VálaszTörlésKöszönöm Okki!
TörlésGyönyörűséges!!! Muszáj kipróbálnom. :-))
VálaszTörlésKöszönöm! Sok sikert a sütéshez! A tetejét te biztosan szebbre tudod megcsinálni, eredetileg pókhálószerűen kellene kinéznie, de nekem így sikerült :-) Sajnos a fehér csokim sem olvadt úgy, ahogy szerettem volna....
TörlésCsodásan néznek ki! :) Nagyon tetszik a díszítése!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésNagyon szépek! S amennyi finomság van benne, csakis jó lehet. Azt hiszem, az idei mézes egy része így fog készülni! :-)
VálaszTörlésMegcsináltam, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésÖrülök hogy jól sikerült, szép ünnepet!
VálaszTörlés