2013. szeptember 17., kedd

Chilis bab



Már van fent a blogomon chilis bab, de az tasakos Mexikói chilis bab alappal készült, ez viszont teljesen házilag. Annyival tart hosszabb ideig az elkészítése, ameddig a bab megfő, de az amúgy is elvan magában, nem nagyon kell ügyelni rá. Viszont biztos hogy nincs benne semmilyen adalék....

Hozzávalók egy kisebb adaghoz, amennyiből most készült: 12 dkg vörös szárazbab, 22 dkg darált hús, 5-6 evőkanál konzerv kukorica, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, olaj, egy kis konzerv sűrített paradicsom fele (vagy ízlés szerint), őrölt bors, törött paprika, egy mokkás kanál koriander, pár csipet római kömény (ha nincs, akkor jó a fűszerkömény is), ízlés szerint erős paprika, ami lehet törött paprika, házi paprikakrém vagy friss chili paprika, esetleg más fajta erős paprika is, 
a végén a besűrítéshez: 1-2 kiskanál kukoricakeményítő, 
a tálaláskor: egy-két friss bazsalikom levél.

Elkészítése:
Először a babot főztem meg, sós vízben. A hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst, és fehéredésig pirítottam. Sóztam, borsoztam, megszórtam egy kevés törött paprikával, és felengedtem a bab főző levével. Hozzákevertem a sűrített paradicsomot, a házi erős paprika krémet, az apróra vágott chili paprikát és a zúzott fokhagymát. A koriandert és a köményt húsklopfolóval összetörtem, és ezt is hozzáadtam a húshoz. Fedő alatt puhára pároltam. Ezután hozzákevertem a babot és a kukoricát is. Hagytam hogy egy kicsit összerottyanjon, és már el is készült.
Ha túl híg lenne, egy-két kiskanál keményítővel besűríthetjük.

A húshoz hozzáadjuk a babot

Már majdnem kész



8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, friss kenyérrel, kicsit csípősen mi is nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Hogy én ezt mennyire szeretem! Nagyon guszta! Csípősen nagyon szeretem és jó régen csináltam!Először a kisebbik lányom csinált igaz az bolti kellékekből volt de hogy nekem az mennyire ízlett biztos az is sokat jelentett hogy csak asztalhoz kellett ülni és máris ehettem!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki és mennyivel szuperebb a zacskósnál:) A fiúk egyik kedvence nálunk, bármennyit meg tudnak enni belőle:)

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon szeretem:) Sorra kell kerítsem újra:)Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  5. Én is éppen így készítem! De minden esetben rizzsel tálalom, úgy szeretjük. Sorra is veszem, mert már elég régen volt.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek! Örülök hogy ilyen sokatoknak kedvence a chilis bab :)

    VálaszTörlés
  7. Katalin, ez a finom chilis bab kimondottan a Texasi-Mexikóiaktol eredt...vannak több babos és chilis izesités ételek amit Tex-Mex-nek hivják, és most már nagyon fel van kapva népszerüségesen.

    Jajj, nem is merem emliteni ezt a fiamnak, ő már kicsi kora óta nagyon szereti a chilis babot, de én még nem tettem bele kukoricát...inkább legalább három fajta babot. Guszta és finom a tiéd!

    VálaszTörlés
  8. Én is így szeretem, saját fűszerezéssel, sokkal finomabb!!!

    VálaszTörlés