A karfiol még a tálban, amiben sült.... |
...és a tányéron, teteje snidlinggel megszórva |
Úgy is mondhatnám, hogy rakott karfiol, de így talán elegánsabb :-) Már sokat hallottam a csőben sütésről, aztán kicsit utána néztem az interneten, hogy pontosan mit is jelent:
Az alábbi idézet innen:
A "csőben sütést", más néven
gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz
csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.
Egy másik idézet pedig innen:
Tulajdonképpen semmi mást, mint hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más
néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.
Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 1 kisebb brokkoli, 1 nagy doboz tejföl, 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió, olaj, annyi zsemlemorzsa, hogy jusson belőle a tál aljára és a tetejére is, 10-15 dkg trappista sajt, a végén a tetejére néhány darabka juhtúró,
tálaláskor: apróra vágott snidling.
tálaláskor: apróra vágott snidling.
Elkészítése_
A karfiolt és a brokkolit sós vízben megfőztem. Nem teljesen puhára, csak annyira hogy még roppanós maradjon.
A zsemlemorzsát megpirítottam az olajon, a felét a tűzálló tál aljára simítottam. Ráfektettem szép sorban a karfiolt és a brokkolit, kicsit megborsoztam.
A tejfölben elkevertem a tojássárgáját, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a szerecsendiót is, kb egy fél vagy egy csapott mokkáskanállal, vagy ízlés szerint. Belekevertem a reszelt trappista felét, és a karfiolra öntöttem, simítottam. Tetejére szórtam a maradék sajtot és a szintén maradék pirított zsemlemorzsát.
Végül rámorzsoltam pár dkg juhtúrót, ami nagyon finom ízt adott neki. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, amitől finomabb és mutatósabb is lesz....
A zsemlemorzsát megpirítottam az olajon, a felét a tűzálló tál aljára simítottam. Ráfektettem szép sorban a karfiolt és a brokkolit, kicsit megborsoztam.
A tejfölben elkevertem a tojássárgáját, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a szerecsendiót is, kb egy fél vagy egy csapott mokkáskanállal, vagy ízlés szerint. Belekevertem a reszelt trappista felét, és a karfiolra öntöttem, simítottam. Tetejére szórtam a maradék sajtot és a szintén maradék pirított zsemlemorzsát.
Végül rámorzsoltam pár dkg juhtúrót, ami nagyon finom ízt adott neki. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, amitől finomabb és mutatósabb is lesz....
A karfiol és a brokkoli a tálban |
Leöntve a tejföllel és megszórva a sajttal |
Sütésre készen |
Néha olyan jól tudnak esni az ilyen húsmentes ételek, egyszerű és nagyszerű kategória! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, imádom a karfiolt is meg a brokkolit is. Gyakran készítek hasnlót, de még sosem sütöttem őket együtt, pedig milyen jól néz ki:)
VálaszTörlésKszi lányok! Valóban egyszerű étel, elkészíteni sem bonyolult. Finom volt így a kettő együtt :)
VálaszTörlés
VálaszTörlésÉva küldi...
Köszönjük az új receptet, meg a
"csőben sütés" magyarázatát is.
Sokan nem tudtuk, hogy mi is az,
hogy csőben sütve.
Igen, mindig tanul az ember :)
VálaszTörlésDe fincsi lehet:)
VálaszTörlésKatalin, nagyon guszta és finom a karfiol, és brokkolit nagyon szeretjük mi is. Köszi hogy tisztáztad a csőben sütést, mert nekem halvány fogalmam sem volt mit jelent ez...kerestem a CSŐT! Talán cserép sütés, gondoltam, de a gratinét már régóta ismerem és én is szoktam igy sütni!
VálaszTörlésKati, Elisabeth köszönöm. A csőben sütés sokáig nekem is "homályos" volt :)
VálaszTörlés