2012. április 25., szerda

Töltött dagadó párolt zöldségekkel


Hozzávalók: dagadó, só, bors, bazsalikom, őrölt kömény, kakukkfű, vagy valamilyen sertéshúsokhoz való fűszerkeverék (grill, flekken, sűlt hús stb...), a sütéshez zsír vagy olaj,
a töltelékhez: csirkemáj, darált hús, zsömle, tojás, hagyma, só, bors, majoránna, esetleg őrölt koriander, kakukkfű,
a körethez: borsó, sárgarépa, cukkini, karfiol, csemegekukorica, mini kukorica stb...... só, bors, olaj, esetleg fűszerezhető kevés kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal vagy borsikafűvel, ízléstől függően, ki mennyire szereti a fűszeres ételeket. 

Mennyiséget nem írtam, mivel nem mértem, és már régebben sütöttem ezt a töltött húst, de a képeken látszik nagyjából, hogy mekkora adagot készítettem. A fűszerek csak tájékoztató jellegűek, ízléstől függően, ki-ki milyen fűszert kedvel, kevésbé vagy intenzívebb ízűen.
A húst sóztam, fűszereztem, a zsömlét beáztattam. A hagymát és két csirkemájat apróra vágtam, a darált hússal - ami kb. egy maroknyi volt -, olajon egy kicsit pirítottam, majd sóztam, és hozzákevertem a tojást és a kinyomkodott zsömlét. Fűszereztem, a majoránna nagyon finom ízt ad a töltelékeknek, ebből elég sokat szórtam bele. Mikor jól elkevertem, elsimítottam a húson, összegöngyöltem, hústűvel rögzítettem, kívül is megszórtam grill fűszerkeverékkel és kizsírozott jénaiban, kevés víz hozzáöntésével - amit sütés közben időnként pótoltam -, kezdetben fedővel, a végén anélkül, sütőben megsütöttem. Mikor kihűlt, csak akkor szeleteltem, és serpenyőben, kevés olajon a szeletek mindkét oldalát kicsit megpirítottam.
A zöldségeket sóztam, fűszereztem, kevés olajon megpároltam. A karfiolt és a cukkinit és csak később adtam hozzá, mivel ezek gyorsabban puhulnak meg. A mini kukoricát piacon, savanyúságosnál vettem, nagyon finom volt hozzá.

A dagadó, az áztatott zsömle és a töltelék előkészítése

A húson elsimított töltelék

A dagadó felgöngyölve, sütésre készen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Kevélyekről két sorozatot is feltöltöttem a Pilisi blogomra, egyiket régebbi felvételekkel, a másikat a múlt vasárnapi kirándulásunk képeiből.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 megjegyzés:

  1. Milyen jól megy a dagadóhoz a könnyed zöldség köret!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik a párolt zöldségekkel, finom körete a finom húsnak! :)

    VálaszTörlés
  3. De finom lehet! Mentem a receptjét! Én még nem sütöttem, régen anyukám csinálta...

    VálaszTörlés
  4. Köszi mindnyájatoknak, csak egy baj van, hogy már rég elfogyott :)

    VálaszTörlés
  5. Annyira jól néz ki ez a tálalás. Töltött husit (mi csak így hívjuk) mindig Anyukám szokott sütni/készíteni, én eddig még nem csináltam. ...és azok a párolt zöldségek!! Annyira szépek, annyira színesek, annyira finomak! :)

    VálaszTörlés
  6. Szia, nagyon szép tálalás, gatula :)

    VálaszTörlés
  7. Micsoda finomságokat készitesz, és a gyönyörü elegáns tálalás. Most nagyon megéheztem és még dél sincs itt nálunk!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki. Én is most tettem közzé egy töltött dagadót, de ez a köret jobban tetszik.
    http://korsocska.blogspot.hu/2014/02/toltott-dagado.html

    VálaszTörlés
  9. Fel is iratkoztam rendszeres olvasónak. Szeretettel látom Önt is a blogomban: korsocska.blogspot.hu

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...