2012. április 20., péntek

Mimóza tojássaláta


Ezt a fenséges tojássalátát Lajos Mari "99 Ünnepi étel" című könyvében láttam - ezzel a címmel szerepel benne-, és már régóta készültem, hogy elkészítsem. A hozzávalókat és az elkészítés menetét az eredeti recept szerint írom le, de én csak egy fele mennyiséget készítettem, úgyhogy a képeimen is csak ez a kisebb adag látszik.

Hozzávalók 4-6 személyre: 6 db főtt tojás, 4 db savanykás alma, 15 dkg reszelhető sajt, 2 csokor újhagyma, 1-1 dl majonéz és tejföl, citromlé, só, bors, néhány salátalevél.

Az almát kis lyukú reszelőn lereszeljük (az eredeti fényképen a saláta alma karikákkal van díszítve, ami nálam retek, úgyhogy gondolom, csak 3 alma megy a majonézes salátába), azonnal meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg, hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn megreszelt sajtot, a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, és összekeverjük. A hagymát felkarikázzuk, ezt is meglocsoljuk citromlével, zöldebb részéből félretesszük a díszítéshez. Négy tojást karikára vágunk, a másik kettő fehérjét megreszeljük, és a sajtos-almás krémhez adjuk, a sárgáját félretesszük. Egy tálat kibélelünk salátalevelekkel, belesimítjuk a krém 1/3 részét, rárakjuk a tojás- és és a hagymakarikák felét, ezután ismét krém következik, tojás és hagyma, majd a maradék krém. Tetejét kidíszítjük a félretett zöldebb hagymadarabokkal, az alma- vagy retekszeletekkel, és végül ráreszeljük a szintén félretett sárgájákat. Egy-két órai hűtés után tálaljuk. Nagyon mutatós és üdítően finom, előételnek is kínálhatjuk.

A tojássaláta összeállítása - a salátalevelekkel kibélelt tál, alul a majonézes
 almás-sajtos krém egy része, rajta a tojások és az újhagyma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A "Mözsi séta" blogomra újabb képeket töltöttem fel. Az őcsényi és a decsi tájház meglátogatása után a gyönyörű bátaszéki templomot néztük meg. Az ott készült képeinkből itt tekinthető meg néhány.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós ez a tálad! Arról nem is beszélve , hogy nagyon ízletes lehet.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva, valóban finom volt.

    VálaszTörlés
  3. olyan finomakat készitesz, hogy csak nyelek nagyokat:)

    VálaszTörlés
  4. Ismerem a mimóza salátát, finom és nagyon szépen tálaltad, ebben is mesteri vagy! :)

    VálaszTörlés
  5. Kati köszönöm, majd küldök neked belőle :)
    Vicuska köszi neked is.

    VálaszTörlés
  6. Micsoda színkavalkád a fotókon!!! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg nagyon mutatós és finom is:)

    VálaszTörlés
  8. Jaj, nagyon szép és biztosan nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép és a hozzávalók külön-külön is jöhetnek, hát még így együtt! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon elegáns, guszta és finom a tojás salátád, Kati!
    Én és a lányom gyakran készitsük, de csak egyszerüen főtt tojás fel apritva, majonéz, egy kis mustár, só és bors. Szendvicsen nagyon finom.

    Bizony ki fogom próbálni a recepted mert különleges, és ujdonság itt nálunk!

    VálaszTörlés
  11. Éva írta.......

    Úgy látom nagy sikert arattál a
    tojás salátáddal!
    Ilyen hozzászólás egyszerre még nem
    érkezett!
    De egyetértek az előttem szólókkal!

    VálaszTörlés
  12. De fincsi lehet! S még mutatós is, nagyon szépen tálaltad!

    VálaszTörlés
  13. Jaj, de szép!!!! Milyen üde, tavaszi színek és alapanyagok! Még sosem ettem ilyen salátát, bár sokszor hallottam róla! Egyszer már csak sort kell kerítenem rá!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...