Ezt a fenséges tojássalátát Lajos Mari "99 Ünnepi étel" című könyvében láttam - ezzel a címmel szerepel benne-, és már régóta készültem, hogy elkészítsem. A hozzávalókat és az elkészítés menetét az eredeti recept szerint írom le, de én csak egy fele mennyiséget készítettem, úgyhogy a képeimen is csak ez a kisebb adag látszik.
Hozzávalók 4-6 személyre: 6 db főtt tojás, 4 db savanykás alma, 15 dkg reszelhető sajt, 2 csokor újhagyma, 1-1 dl majonéz és tejföl, citromlé, só, bors, néhány salátalevél.
Elkészítése:
Az almát kis lyukú reszelőn lereszeljük (az eredeti fényképen a saláta alma karikákkal van díszítve, ami nálam retek, úgyhogy gondolom, csak 3 alma megy a majonézes salátába), azonnal meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg, hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn megreszelt sajtot, a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, és összekeverjük.
A hagymát felkarikázzuk, ezt is meglocsoljuk citromlével, zöldebb részéből félretesszük a díszítéshez. Négy tojást karikára vágunk, a másik kettő fehérjét megreszeljük, és a sajtos-almás krémhez adjuk, a sárgáját félretesszük.
Egy tálat kibélelünk salátalevelekkel, belesimítjuk a krém 1/3 részét, rárakjuk a tojás- és és a hagymakarikák felét, ezután ismét krém következik, tojás és hagyma, majd a maradék krém.
Tetejét kidíszítjük a félretett zöldebb hagymadarabokkal, az alma- vagy retekszeletekkel, és végül ráreszeljük a szintén félretett sárgájákat. Egy-két órai hűtés után tálaljuk. Nagyon mutatós és üdítően finom, előételnek is kínálhatjuk.
A tojássaláta összeállítása - a salátalevelekkel kibélelt tál, alul a majonézes almás-sajtos krém egy része, rajta a tojások és az újhagyma |
Nagyon mutatós ez a tálad! Arról nem is beszélve , hogy nagyon ízletes lehet.
VálaszTörlésKöszi Éva, valóban finom volt.
VálaszTörlésolyan finomakat készitesz, hogy csak nyelek nagyokat:)
VálaszTörlésIsmerem a mimóza salátát, finom és nagyon szépen tálaltad, ebben is mesteri vagy! :)
VálaszTörlésKati köszönöm, majd küldök neked belőle :)
VálaszTörlésVicuska köszi neked is.
Micsoda színkavalkád a fotókon!!! Nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésTényleg nagyon mutatós és finom is:)
VálaszTörlésJaj, nagyon szép és biztosan nagyon finom is!
VálaszTörlésNagyon szép és a hozzávalók külön-külön is jöhetnek, hát még így együtt! :)
VálaszTörlésNagyon elegáns, guszta és finom a tojás salátád, Kati!
VálaszTörlésÉn és a lányom gyakran készitsük, de csak egyszerüen főtt tojás fel apritva, majonéz, egy kis mustár, só és bors. Szendvicsen nagyon finom.
Bizony ki fogom próbálni a recepted mert különleges, és ujdonság itt nálunk!
Éva írta.......
VálaszTörlésÚgy látom nagy sikert arattál a
tojás salátáddal!
Ilyen hozzászólás egyszerre még nem
érkezett!
De egyetértek az előttem szólókkal!
De fincsi lehet! S még mutatós is, nagyon szépen tálaltad!
VálaszTörlésKöszönöm mindnyájatoknak!
VálaszTörlésJaj, de szép!!!! Milyen üde, tavaszi színek és alapanyagok! Még sosem ettem ilyen salátát, bár sokszor hallottam róla! Egyszer már csak sort kell kerítenem rá!:)
VálaszTörlés